Günümüzde sıradanlaşan aletlerin ilk tanıtımlarında verilen tepkiler
Dört bir yanınız teknoloji tarafından sarıldı: “Klavyeler yukarı! Androidinizi de yere bırakıp hemen teslim olun!”
Bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları, beyaz ev eşyaları, teknolojik aletler ve bi dolu araç gereç… Arz talep meselesi denir ama kazın ayağı başka. Varlığından bile haberdar olmadığımız birçok şey, hayatımıza girer girmez birer ihtiyaç, vazgeçilmez bir gereksinim halini alıyor. Aslolanın teknoloji değil ‘ihtiyaç’ yaratmak olduğu su götürmez bir gerçekken bu ‘ihtiyaçların’ zaman içeresinde hayatımızda edindiği konum da bir o kadar merak konusu. İlk çıktıklarında neydiler, şimdi ne oldular? İlk gören, duyan, ne dedi? Şimdi ne durumdalar? Gelin hep beraber göz atalım!
İskoçyalı Bilim adamı Lord Kevin radyoya dair “Radyonun bir geleceği olmaz” demiştir.
Twenty Century Fox'un başkanı Daryik F. Zanuck ise 1944 yılında televizyon için şu tespitlerde bulunmuştur: “Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemez.”
Günümüzde otomobil sektörünü forse eden Ford, zamanında otomotiv için kredi talebinde bulunduğunda ise bir banka müdüründen şu efsanevi cevabı alır: “Atlar her zaman kullanılacaktır. Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir.” (1903)
Popular Mechanics Dergisi, 1949 yılında dergisine şu başlığı taşımıştır: “Bilgisayarlar gelecekte belki sadece 1,5 ton ağırlığında olacaklar.” Amerikan Patent Dairesi Başkanı Charles H. Duell’un 1899 yılında sarfettiği şu sözleri de ilk icatlarla ilgili verilen efsanevi demeçlerden biridir: “Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi.”
Birinci Dünya Savaşı'nda Fransız Ordularının Başkomutanı Mareşal Ferdinand Foch da 1911 yılında şu sözleri söylüyor: "Uçaklar hoş oyuncaklar ama askeri bir değerleri yok."
Dünden Bugüne Teknoloji Algısı.