Göz kırpınca görüntüyü yakınlaştıran robotik lensler!
İki kez göz kırpınca yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapabilen, gözün doğal yapısını taklit etme mantığıyla çalışan, robotik lens geliştirildi.
Bilim insanları, küçük göz hareketleriyle kontrol edilen robotik lens geliştirdi. Lens, iki kez üst üste göz kırpınca yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapabiliyor.
Göz kırpınca görüntüyü yakınlaştıran robotik lensler!
Elle kontrol edilebilen ya da önceden programlanarak çalıştırılabilen birçok yumuşak robot mevcut. Ancak bu lensler, insan gözünde bulunan, göz kapalı olduğunda bile aktif olan doğal elektrik sinyallerini taklit etme mantığıyla çalışıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu doğal şarj yöntemini lensi kontrol etmek için kullandı. Elektro-okulografik sinyal denen gözün elektriksel potansiyelini ölçtükten sonra bu aktiviteye tepki verecek lensler geliştirdiler. New Scientist‘e açıklama yapan araştırma öncüsü Shengqiang Cai “Gözleri görmeyen insanların bile çoğu göz küresini hareket ettirebiliyor. Böylece elektro-okulografik sinyal oluşturuluyor.” dedi.
Uzaktan kontrol edilebilen robotlarda da kullanılabilir
Elektrik akımı uygulandığında genişleyen polimerlerden yapılan lens, tıpkı kas gibi hareket eden ve gözü çevreleyen beş adet elektrot tarafından kontrol ediliyor. Polimer genişlediği zaman lens, zum yapabiliyor. Bilimciler bu teknolojinin gelecekte protez göz ya da sadece gözle kontrol edilebilen kamera yapımında kullanılmasını umuyor. Advanced Functional Materials dergisinde yayımlanan makalede “Bu çalışma sayesinde geliştirilen sistem, görme yetisiyle ilgili protezlerde, ayarlanabilir gözlüklerde ya da uzaktan işletilen robot teknolojisinde kullanılabilir.” ifadesine yer verildi.