Enerjisini tamamen yosundan sağlayan bina
Hamburg'daki uluslararası bir fuarda görücüye çıkan ev, duvarlarında yetiştirilen yosunlarla biyoyakıt üretiyor.
Hamburg'daki uluslararası bir fuarda görücüye çıkan ev, duvarlarında yetiştirilen yosunlarla biyoyakıt üretiyor.
Enerjisini tamamen yosundan sağlayan bir bina, bu özelliğiyle de dünyadaki bir ilk.
Biyoyakıt üzerinde çalışan araştırmacıların geliştirdiği proje Hamburg'daki uluslararası bir fuarda görücüye çıktı. Binanın dış cepheleri yosun yetiştirilen ince akvaryumlarla kaplı.
Söz konusu bina ile ilgili bilgi veren bir yetkili,“Binanın dışındaki özel bölümlerde bazı katkı maddeleriyle yosunlar normal yosunlardan 10 kat daha hızlı büyüyorlar. Yağlanmaları sağlanan bu yosunların yağı toplanıp biyoyakıta dönüştürülüyor. Ve binadaki 15 dairenin ısınması için gerekli enerjiyi sağlıyor” dedi.
Yosunların şehir ortamında, gerçek hayatta test edilmesinin ilk örneği olan bu uygulamanın dezavantajı ise şimdilik oldukça pahalı olması. Sistemin maliyeti 5 milyon avro. Oysa aynı enerjiyi sağlamak için güneş panellerinin maliyeti 911 bin dolar.
Yeşil altın olarak nitelendirilen su yosunu yeni, çevreci ve yenilenebilen enerji kaynaklarından biri olma yolunda. Henüz gelişme aşamasındaki çalışmalar, şimdiden fosil yakıt üreticisi şirketlerin de ilgisini çekiyor.
Dünyanın enerjisini yosundan sağlayan ilk binası görücüye çıktı. Hamburg'daki uluslararası bir fuarda görücüye çıkan ev bu özelliğiyle de dünyadaki bir ilk...