En İyi sistem temizleme programları
Advanced SystemCare FreeAdvanced SystemCare Free programı sistemdeki gereksiz dosyaları temizleyebildiği gibi bünyesinde çeşitli özellik ve seçeneklere de yer veriyor. Eğer yalnızca gereksiz dosyaları temizlemek istiyorsanız program arayüzündeki “Toolbox” sekmesini görüntüleyin ve “Disk Cleaner” seçeneğini tıklayın. Karşınıza gelen pencerenin Windows’un kendi Disk Temizleme aracına oldukça benzediğini göreceksiniz, ancak bu yazılımda programlar da listelenmekte. “Auto Clean” özelliği ile web tarayıcılar ve popüler programların özel kayıtları temizlenebiliyor. Gizliliğe önem veren kullanıcılar için “Privacy Sweep” seçeneğine yer veriliyor.Programda tarama işleminden önce çeşitli dizinleri tarama işlemine dahil etmeme olanağı var ve kurulumun ardından aracın taşınabilir versiyonu elde edilebiliyor. Kurulum sırasında IObit Toolbar’ın kurulması tavsiye ediliyor, bu aşamada ilgili onay kutucuğunu kaldırmanızı öneriyoruz. Advanced SystemCare Free’nin gereksiz dosyalar hakkında verdiği raporların zaman zaman abartılı olduğunu da belirtelim.
Advanced SystemCare Free Advanced SystemCare Free programı sistemdeki gereksiz dosyaları temizleyebildiği gibi bünyesinde çeşitli özellik ve seçeneklere de yer veriyor. Eğer yalnızca gereksiz dosyaları temizlemek istiyorsanız program arayüzündeki “Toolbox” sekmesini görüntüleyin ve “Disk Cleaner” seçeneğini tıklayın. Karşınıza gelen pencerenin Windows’un kendi Disk Temizleme aracına oldukça benzediğini göreceksiniz, ancak bu yazılımda programlar da listelenmekte. “Auto Clean” özelliği ile web tarayıcılar ve popüler programların özel kayıtları temizlenebiliyor. Gizliliğe önem veren kullanıcılar için “Privacy Sweep” seçeneğine yer veriliyor. Programda tarama işleminden önce çeşitli dizinleri tarama işlemine dahil etmeme olanağı var ve kurulumun ardından aracın taşınabilir versiyonu elde edilebiliyor. Kurulum sırasında IObit Toolbar’ın kurulması tavsiye ediliyor, bu aşamada ilgili onay kutucuğunu kaldırmanızı öneriyoruz. Advanced SystemCare Free’nin gereksiz dosyalar hakkında verdiği raporların zaman zaman abartılı olduğunu da belirtelim.
BleachBit BleachBit açık kaynak kodlu bir yazılım ve Windows işletim sistemlerinin yanı sıra Linux dağıtımlarıyla da uyumlu. Yazılım arayüzünde gizlenmiş dizinlerde yer alan tüm gereksiz dosyalar listeleniyor. Arayüz genel olarak diğer sistem temizleme yazılımlarınınki kadar başarılı değil. Firefox, Internet Explorer, Google Chrome web tarayıcılar; popüler programlar ve Windows’un önemli dizinlerinde temizlik yapılabiliyor. Kullanıcılar temizlik işlemine dahil edilmesini istedikleri ve istemedikleri dizinleri ekleyip çıkarabiliyor. Verileri güvenli şekilde silme seçeneği güvenlik konusunda titiz olanlar için önemli. Windows ve Linux platformlarında kullanılabilen BleachBit programının kuruluma ihtiyaç duymayan taşınabilir versiyonu mevcut. Programın raporlama sisteminin daha iyi bir yapılandırmaya kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz.
CCleaner CCleaner Windows işletim sistemleriyle uyumlu olan en başarılı sistem temizleme yazılımlarından birisi konumunda. Yazılımın ciddi bir kullanıcı kitlesi var. Sistem temizleme yazılımı tavsiyelerinde CCleaner’ın adının sıkça geçtiğine şahit olabilirsiniz. Yazılımın başarılı bir kullanıcı arayüzü var. Temizlik süreci ana ekrandan takip edilebiliyor; arayüzde şekilli görseller, ön izlemeler ve görsel efektler bulunmuyor. CCleaner aracının en beğendiğimiz özelliklerinden birisi CCEnhancer adlı eklenti aracılığıyla yüzlerce programa destek sunacak şekilde geliştirilebilmesi. Sunulan güncellemeler ile CCleaner çok sayıda program ile uyumlu olarak çalışabiliyor. Yazılımda kullanıcılara temizlik işlemlerine diledikleri klasörleri dahil edebilmeleri olanağı sunuluyor. CCleaner’ın kuruluma ihtiyaç duymadan çalışabilen taşınabilir sürümünün bulunduğunu sözlerimize ekleyelim.
Comodo System Cleaner Comodo System Cleaner resmi olarak bağımsız bir program değil, Comodo’nun Windows Kayıt Defteri’ni temizleyebilen Registry Cleaner aracıyla birlikte Comodo PC TuneUP yazılımı bünyesinde yer alıyor. Uygulama başlangıçta kullanıcılara gereksiz dosyaları temizleme teklifinde bulunuyor. Temizleme işleminin ardından ne kadar boş depolama alanı elde edileceği konusunda bilgi verilmiyor. Thunderbird ve Firefox gibi popüler yazılımlara destek sunuluyor ancak Google Chrome gibi ciddi kullanıcı kitlesine sahip olan bazı programların ilginç şekilde desteklenmediğini belirtelim. Popüler güvenlik çözümleriyle tanıdığımız Comodo firmasının temizlik aracının taşınabilir sürüme sahip olmama, spesifik dosya uzantıları ve dizinlerini ekleme olanağı sunmama, temizlik işlemiyle elde edilen boş depolama alanını göstermeme gibi eksikleri olduğunu söyleyebiliriz.
Glary Utilities Free Glary Utilities yazılımı kişisel kullanım için ücretsiz. Yazılım Advanced SystemCare’e benzer şekilde çeşitli özelliklere bünyesinde yer veriyor, gereksiz ve istenmeyen dosyaları kaldıran sistem temizleme modülünün yanı sıra farklı işlevlere sahip olan çok sayıda araç da programla birlikte geliyor. Programda disk temizleme seçeneğine “Advanced Tools” seçeneği altından ulaşılabiliyor. Burada hassas verileri temizlemeyi sağlayan seçenek de kullanılabilmekte. “Privacy Eraser” aracı Windows’un çekirdek dizinleri ve Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome gibi internet tarayıcılarını kapsıyor. Taşınabilir formdaki web tarayıcılarını seçme şansı yok. Gereksiz dosyaları temizlemeyi sağlayan “Disk CleanUp” modülü Opera web tarayıcısını da destekliyor. Yazılımda kullanıcıların temizlik işlemine diledikleri dosya ve klasörleri dahil etme imkanları var. Aracın taşınabilir versiyonunun bulunmadığını ifade edelim.
SlimCleaner SlimCleaner gereksiz ve istenmeyen dosyaları temizleyebilen bileşene de sahip olan bir sistem bakım yazılımı. Araç sistemi tarama işlemini oldukça hızlı şekilde gerçekleştiriyor, fakat temizleme seçenekleri açısından CCleaner gibi çok sayıda seçenek ve özellik içermiyor. Gereksiz dosya temizliği işlemine özel dizinleri ekleme imkanı sunulmamış. SlimCleaner önde gelen büyük web tarayıcılarını, Windows işletim sistemlerinin çekirdek konumlarını ve popüler uygulamaları destekliyor fakat özelleştirme anlamında fazlasıyla kısıtlı olduğunu söylememiz gerekiyor. Programın taşınabilir versiyonunun da bulunmadığını belirtelim.
Wise Disk Cleaner Wise Disk Cleaner yazılımının arayüzünde disk temizleme görevleri üç sekme altında toplanıyor. “Common Cleaner” sekmesinde tarama gerçekleştirilebilen dizin ve komponentlerin listesi görüntüleniyor. Burada internet önbelleği ve bazı popüler uygulamaların gereksiz dosyalarının işleme dahil edildiğini görüyoruz, fakat üçüncü parti yazılımlara sunulan desteğin kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. Program arayüzünde “Settings” ve ardından “General” aşamaları izlenerek temizlik işlemine özel klasörler eklenebiliyor. Temizlik işlemi için başarılı özelleştirme seçeneklerinin yer alması sevindirici. Güvenli silme seçeneği yazılım bünyesinde mevcut. Geliştiricinin web sayfasından programın taşınabilir versiyonu da indirilebiliyor.
Xleaner Xleaner programının sabit diskte kuruluma ihtiyaç duyan ve taşınabilir olmak üzere iki farklı sürümü mevcut. Geliştiricinin internet sitesinden ücretsiz üye olunduğunda programın genişletilmiş versiyonu da indirilebiliyor. Genişletilmiş versiyon tüm eklentileri içeriyor ve bu sürüme çeşitli eklentiler ayrı ayrı yüklenebiliyor. Eğer yazılımın standart versiyonunu kullanmak istiyorsanız kısıtlı seçenek ve özelliklerden faydalanabileceğinizi unutmayın. Standart versiyonda Internet Explorer ve Windows’un geçici dosya konumları temizlenirken diğer popüler web tarayıcıları ve programlar desteklenmiyor. Yazılımdaki güvenli silme seçeneğine ulaşmak için “Options” ve ardından “Security” seçeneklerine tıklayın. Seçeneklere göz attığınızda bazı dizinler, web tarayıcıları ve Microsoft Office paketi için temizleme seçeneklerinin varsayılan olarak etkinleştirilmediğini göreceksiniz, bu seçenekleri etkinleştirmenizi öneriyoruz. Xleaner programının arayüzünü biraz karmaşık bulduğumuzu belirtelim.
Bu yazımızda Windows işletim sistemleriyle uyumlu “En İyi Sistem Temizleme Programları” na değineceğiz. Windows işletim sistemleriyle uyumlu sistem temizleme yazılımlarını kullanarak bilgisayarda yer alan istenmeyen dosyaları kaldırmak mümkün. İnternet tarayıcılarının önbellek içerikleri ve Windows Update üzerinden yüklenen güncellemeler sonrası oluşan gereksiz dosyalar sabit diskte ciddi bir alan işgal edebiliyor. Sistem temizleme yazılımları ile bu tip gereksiz dosyaları temizleyerek diskte ekstra depolama alanları açılabiliyor. Sistem temizleme yazılımları bu tip gereksiz dosyaların yanı sıra çeşitli üçüncü parti programların tuttuğu bazı kayıtları da kaldırabiliyor. Örneğin Microsoft Office Word’de açılan son dökümanlar, VLC Media Player ile yürütülen son multimedya içerikleri, Firefox ve Internet Explorer gibi web tarayıcılarının geçmişleri ile ilgili tutulan kayıtları bu araçlarla temizleme imkanı var. Bu temizlik diskte ekstra depolama alanı kazandırmasa da gizliliği sağlamak ve yazılımların şişmesini önlemek için faydalı olabilir. Şimdi Windows işletim sistemleriyle uyumlu “En İyi Sistem Temizleme Programları” na daha yakından bakalım.
Disk Temizleme Windows işletim sistemleri bünyesinde birçok kullanıcının varlığından haberdar olmadığı Disk Temizleme (Disk Cleanup) aracı var. İşletim sisteminde biraz gizli şekilde konumlandırılmış olan bu araca ulaşmak için Windows’taki arama kutucuğunda “Disk Temizleme” aramasını yapabilirsiniz. Disk Temizleme aracı sistemdeki gereksiz dosyaları tespit ediyor ve boyutu GB’larla ifade edilebilecek gereksiz dosyaları temizliyor. Araç Geri Dönüşüm Kutusu, geçici dosyalar, oyun istatistikleri, Windows hata raporlarını kontrol ediyor. Windows’un Disk Temizleme adlı bu entegre aracını büyük çaplı güncellemeler ve örneğin Windows 7’den Windows 8’e geçiş gibi yükseltme işlemlerinin ardından kullanarak kayda değer bir depolama alanı elde edebilirsiniz. Aracın indirilmeye ihtiyaç duymaması sevindirici. Fakat web tarayıcıları gibi üçüncü parti yazılımlar desteklenmiyor, taramadan önce işlemi özelleştirme olanağı sunulmuyor ve yalnızca seçilen disk sürücüsünde tarama yapılabiliyor.