Ellerimiz ile Tarihi Dokunuş: Güneş!
NASA'nın tarihi Güneş misyonu bir başarıya imza attı. Tarih de ilk defa insan yapımı bir nesne Güneşin atmosferine dokunuş yaptı. Detaylar haberimizde.
NASA'nın Güneş'i keşfetmesi için tasarladığı Parker uzay aracı, tarihi bir olaya imzasını attı. Üç yıl önce NASA tarafından fırlatılan Parker, Güneş'in dış atmosferinin içine girmeyi başardı. Parker ayrıca buradan örneklerde toplamayı başardı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) üç yıl önce Güneş'e doğru fırlattığı Parker Solar Probe uzay aracı önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.
Önemli haberleri iletmesi beklenen sondadan tarihi bir açıklamada geldi. Parker Güneş Sondası'nın aylar önce Güneş'in atmosferinin içine girdiği NASA tarafından tespit edildi.
İnsan yapımı bir aracın ilk defa Güneşe bu kadar yaklaşması tarihi bir andı ancak NASA yetkilileri Parker'ın bundan daha fazlasını yaptığını da duyurdu. Uzay aracı resmen Güneşin Dış Atmosferine bir dokunuş yaptı. Böylece ilk defa insan yapımı bir araç Güneşe haddinden fazla yaklaşmış oldu.
Bilim insanları ve NASA yetkililerinin Güneş'i tanımak adına bu önemli görevin sonuçları olarak: "Artık Güneş'imizi daha tanıyabileceğiz" açıklamasını yaptı.
Astrofizikçi olan Eugene Parker'ın adını alan Parker Sondası, 2018'de Güneş'e fırlatılmıştı. Daireler çizerek yapmış olduğu yöntemle Güneş'e yaklaşmaya çalışan Parker görevine halen devam ediyor. Tarihe geçen Sonda Güneşimiz hakkında bizlere daha detaylı bilgiler sunacak.
Yoğun ısı ve radyasyona maruz kalan Parker Sondası, buna rağmen sadece dış atmosferi geçebildi. Ancak bu gelişme bile başlı başına önemli bir tarihi ana sebeb oldu. Aracın, Güneş'e Nisan ayında dokunduğu ancak verilerin doğrulanması için zamana ihtiyaç duyulduğundan açıklama yeni yapıldı.
Güneşin dış atmosferinden önemli örnekler aldığını belirten yetkililer, Güneşi anlamada önemli bir görevi gerçekleştirdiler.
Bilim insanlarına göre Güneş'in dışında bulunan çeper, yıldızın kendisinden daha sıcak oluyor. Parker'ın böyle önemli görevleri gerçekleştirerek bunun asıl sebebini açıklayabileceği belirtiliyor.
Tarihi adımların finalinde ise uzay aracının 2024 yılında Güneş'e Merkür'den daha yakın konumda olacağı son görevi olacak. Araç Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür'den daha fazla Güneş'e yaklaşmış olacak.