Elektronik Oyuncaklar Çocukların Dil Gelişimini Engelliyor
Yapılan bir araştırma, elektronik oyuncakların çocuk dil gelişimine olumsuz etkisi olduğunu ortaya koyuyor
Günümüzde piyasada satışa sunulan çok sayıda elektronik oyuncağın çocukların dil gelişimine zararlı olacağı yönünde iddiaları gündeme getiren bir çalışma gerçekleştirildi. Kuzey Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma bu iddiaların kaynağını oluşturuyor.
Elektronik Oyuncakların Dil Gelişimine Etkisi
Gelişme çağındaki çocukları için hazırlanan oyuncaklar genel olarak, ışıklar, kelimeler ve şarkılar gibi içeriklere sahip oluyor. Bu içeriklerin geleneksel kitap ve oyuncaklarla kıyaslandığında hem nitelik hem de nicelik anlamında dilin kalitesine daha geride olduğu söyleniyor.
Çocukların dil gelişiminde ciddi katkıladan biri ebeveyn çocuk odaklı oyunlar ve eğitimler olmasına rağmen günümüz şartlarında bunu sağlamak zor oluyor ve bu sebepten ötürü anne babalar, daha pratik ve dikkat çekici oyuncakları tercih etmeye başlıyorlar.
Kuzey Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma bu konuya açıklık getirmeye çalışırken, deneyler sırasında yaşlar 10-16 ay aralığında değişen 26 çocuk ve ebeveyni üzerinde çalışmalar yapıldı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR >>
Araştırmacılar, deneye katılan aileleri doğrudan gözlemek yerine katılımcıların evinde gerçekleşen eğitim süreçlerini ses kaydı olarak almayı tercih etti.
Katılımcılara 3 farklı çeşitten oluşan oyuncak grupları verildi. Bu gruplar içinde bebek laptopu, oyuncak cep telefon gibi elektronik oyuncaklar, görselli lastik çubuklar,şekil sıralama oyuncakları ve tahtadan puzzle oyuncakları ve son olarak hayvan, şekil, renk gibi ana başlıkları içeren 5 tane kitap yer alıyor.
Elektronik oyuncakların kullanımı sırasında, bireyler arası karşılıklı sözlü iletişim ve yetişkin düzeyde kelimelerin kullanımının geleneksel oyuncakları sırasında gözlemlenen kullanıma oranla daha az olduğu tespit edildi. Yine yapılan araştırma sonuçlarına göre, çocukların elektronik oyuncaklarla oynadıkları sırada, duydukları kelimeleri daha az seslendirdiği ortaya çıktı.
Anne babaların, geleneksel oyuncaklarla alakalı gözlemler sırasında kitaplarla yapılan oyunlara kıyasla çok daha az kelime ürettikleri tespit edilen noktalar arasında yer almakta. Katılımcıların, elektronik oyuncaklar ve kitaplar arasındaki farkın, elektronik oyuncaklar ve geleneksel oyuncaklar arasındaki farktan bile fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, vitrinlerde yüksek fiyatlardan satılan ve eğitime doğrudan katkısı olduğu iddia edilen çok sayıda elektronik oyuncağın, geleneksel oyuncaklar ve özellikle kitaplara oranla daha başarısız olduğunu belirtiyor.