EFES 2016 tatbikatına damga vuran ATAK
T-129'da, Rolls-Royce ve Honeywell'ın ortak üretimi iki adet LHTEC CTS800-4A motoru kullanıldı.. EFES 2016 tatbikatına damga vuran ATAK
T-129'da, Rolls-Royce ve Honeywell'ın ortak üretimi iki adet LHTEC CTS800-4A motoru kullanıldı.
T-129 ATAK, 269 km/s (145 knot) hıza ulaşabilirken, 6,096 m (20,000 ft) yüksekliğe çıkabiliyor.
ATAK, Ankara TAİ tesislerinde üretiliyor.
T-129, yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki farklı tipte tasarlandı.
T-129-A, yakın hava desteği görevleri, T129-B ise çok amaçlı görevler için üretildi.
TUSAŞ'ın kendi tesislerinde ürettiği ilk T129-A prototipi, ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirdi. Kabul işlemlerinin ardından 22 Nisan 2014 tarihinde ilk T-129A EDH Türk Kara Kuvvetleri'ne teslim edildi.
T-129 helikopterinin temel tasarımı itibariyle tekerlekli olması, 5 palli rotora sahip olması ve kullandığı mühimmat açısından büyük avantajlar sağlaması bu ürünü Türk Silahlı Kuvvetlerindeki diğer helikopterlerden farklı yapmaktadır. Helikopter pilot ve silahçı olmak üzere 2 kişilik personel tarafından yönetiliyor.
A-129'la benzer gövdeye sahip olacak olan T-129, S-70 ve AH-64 gibi darbeye dayanıklılıklarıyla ünlü helikopterlerin sahip olduğu MIL-STD-1290 Düşme Dayanıklılığı Standartı'nda üretiliyor.
İç yakıt tankları kendini onarmaya vakıf olarak delinme ve çatlamaya dayanıklı, yakıt akıtmayan standartlarda üretiliyor.
Motorlar iki ayrı bölümde olup aralarında zırhlı bölüm bulunuyor.
Helikopterin transmisyonu 12.7 mm mermiye dayanıklı ve 30 dakika. Süreyle yağsız çalışabilecek kapasitede, rotor ve paller 12.7 mm mermiye karşı balistik korumaya sahip olarak üretiliyor.
Paller 15 cm kalınlığındaki ağaç dallarına çarpmalara dayanabiliyor.
ATAK projesinde T-129 taarruz helikopterinin görev bilgisayarı en önemli birim olarak görülüyor.
Görev bilgisayarı ve yazılımları helikopter üzerindeki seyrüsefer, haberleşme, elektronik harp, hedef tespit, platform yönetimi ve silah yönetimi fonksiyonlarını bir bütün olarak yönetiyor ve pilotlara dijital kokpit üzerinden kumanda imkânı veriyor.
T-129 helikopterinde ASELSAN ve TÜBİTAK tarafından tasarım çalışmalarına 2001 yılında başlanan ve 2007 yılında atış testleri AH-1S Kobra helikopterinde başarıyla tamamlanan özgün görev bilgisayarı kullanılıyor.
T-129 helikopteri ASELSAN özgün üretimi ASELFLIR-300T Gece/Gündüz Termal Görüş ve Hedefleme Sistemi, AVCI Kaska Monteli Nişangâh Sistemi ile gece-gündüz ve olumsuz hava şartlarında hizmet verebiliyor.
ATAK projesi çerçevesinde yüklenici firmaların görev dağılımı şu şekildedir.
TUSAŞ: Program ve Sözleşme Yönetimi, Gövde Üretimi, Nihai Montaj, Uçuş Testleri, Eğitim, Entegrasyon, Lojistik Destek Aselsan: Görev Bilgisayarı ve Yazılımının Üretimi, Aviyonik Sistemlerin Üretimi ve Entegrasyonu, Silah Sistemleri Tedarik ve Entegrasyonu ile Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemleri Üretimi
AgustaWestland: Uçuş Performansı Şartlara Uygun Platform, Teknoloji Transferi, Yeni Motor Değişikliği, Otomatik Uçuş Kontrol Sistemi, Hava Aracı Durum İzleme Sistemi
Bu firmalar dışında Roketsan, TEI, Kale Kalıp, Alp Havacılık, MİLSOFT, STM gibi yerli firmaların da TUSAŞ ve Aselsan'ın alt yüklenicisi olarak projede görev alıyorlar.
Envanterdeki mevcut AH-1 Cobra serisi helikopterlere eşlik edecek bu yeni helikopter Türkiye'de TUSAŞ'ın Ankara'daki tesislerinde üretiliyor.
T-129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlandı.
EFES 2016 tatbikatında Türk ordusu gücünü gösterdi. Yerli helikopterimiz ATAK’ın dün akşamki atış görüntüleri göz doldurdu.