Dünyayı kurtarabilecek icatlar
Okyanusun plastik çorbasıMiktarı sürekli artan plastik atıklar okyanuslardaki beş temel kuvvetli akıntıyla sürüklenip, uzmanların ‘plastik çorbası’ dedikleri sisteme dahil oluyor. Zamanla mikro parçalara çözülen plastik, balıkların sindirimiyle beslenme zincirine girerek insan vücuduna ulaşıyor. Plastiğin kanserojen etkisi tüm canlıları olduğu kadar insanları da etkiliyor.
Okyanusun plastik çorbası Miktarı sürekli artan plastik atıklar okyanuslardaki beş temel kuvvetli akıntıyla sürüklenip, uzmanların ‘plastik çorbası’ dedikleri sisteme dahil oluyor. Zamanla mikro parçalara çözülen plastik, balıkların sindirimiyle beslenme zincirine girerek insan vücuduna ulaşıyor. Plastiğin kanserojen etkisi tüm canlıları olduğu kadar insanları da etkiliyor.
Balıkçılık ve turizm sektörlerini her geçen gün yok eden bu atıkların, klasik yollarla temizlenmesi milyar dolarlar tutmasının yanı sıra pratikte de neredeyse imkansız. “Plastik size gelebiliyorken biz niye ona gidelim?” diye düşünen 19 yaşındaki Hollandalı mühendislik öğrencisi Boyan Slat’in bulduğu çözüm de bu akıntıların gücünü kullanmaktan geçiyor.
Nasıl çalışıyor? ‘V’ şeklinde 50 kilometre uzunluğunda çok güçlü iki kol, okyanusun dibine sabitlenmiş halde yüzdürülecek. Bu kollardan sarkan üç metre uzunluğunda perdeler de akıntılarla hareket eden plastikleri 11 metre genişliğindeki üç bin metreküp hacimli silindirlere topluyor.
Burada olimpik bir havuzu dolduracak kadar plastik madde birikiyor. Parçaların daha iyi sığabilmesi için de güneş enerjisiyle çalışan bir öğütücüden faydalanılacak.
‘Daha 19 yaşındayım’ Fikrini 2012 yılında ortaya atan genç mühendis, şimdiden dünya çapında 100 uzmanla projesini geliştirmeye çalışıyor. Yaklaşık 2 milyon dolar bağış toplayan Slat, pilot proje olarak Pasifik Okyanusu’nda ilk denemeyi gerçekleştirmek istiyor. İcadının ilk 10 yılda Pasifik’teki plastiğin yarısını toplayacağını uman Slat, pek çok da eleştiri alıyor. Çevre koruma organizasyonu üyeleri, aletin kıyıdan bu kadar uzakta kurulmasının doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.
Sorunun kaynağının kıyılar olduğunu savunan bazı uzmanlar, okyanusun ortasından çöp toplamanın musluktan su doldurmaktan farksız olduğunu, icadın nehirler ve kıyı denizlerde daha etkili olacağını söylüyor. Kısıtlı imkanların farkında olan Hollandalı genç mühendis ise icadının işe yarayacağından emin. “Neyse ki etrafım benden daha bilgili insanlarla çevrili” diyen Slat, “Ben daha 19 yaşındayım!” diye ekliyor.
Böyle giderse milyar yaşındaki gezegeni, birkaç yüz yılda yiyip bitireceğimizin geç de olsa farkına vardık. İşte dünyamızın kaderini değiştirmesi umulan çevreci icat ya da fikirler..
Özellikle afrika taşıma suyu ile hayatta kalmaya çalışanlar için yaratıcı bir icat.. Tekerlek bidon..
Özellikle Afrika'da su şebekesinin olmadığı bu bölgelerde 5 kişinin getirebileceği suyu daha sağlıklı bir şekilde taşımaya yönelik..
ÇAMAŞIR SUYUNDAN AYDINLATMA Filipinler'de içine sadece su ve çamaşır suyu konulan plastik şişelerle evlerin aydınlatılması sağlanıyor. Önce plastik şişeler tavanlara yerleştiriliyor, ardından içlerine su ve çamaşır suyu karışımı dolduruluyor.Bir girişimci tarafından insanlığın yararına sunulan buluşta güneş ışığı açılan delikten dikey olarak içeriye giriyor ve 360 derece yansıyarak bulunduğu ortamı aydınlatıyor.
SU ÜRETEN BİLLBOARD Peru Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri havadaki nemi çekerek temiz içme suyu oluşturan billboardlar üretti. Sistem havadaki nemi emen bir hazne ile başlıyor. Daha sonra içeriye giren hava klimalar sayesinde suya dönüştürülüyor. Dönüştürülen su da karbon filtrelerden geçerek depoya aktarılıyor. Projenin, ülkenin özellikle çöl olan kısmında su bulmakta zorlanan insanlara yönelik yapıldığını belirten yetkililer billboarddaki haznenin yaklaşık olarak 20 litre su alabildiğini ifade ettiler.
YERÇEKİMİ LAMBASI Bu lambanın yanması için gaz, pil ya da elektrik gerekmiyor. Işık vermek için yerçekimi gücünü kullanıyor. İpinin ucuna asılan ağırlık torbası yerçekimiyle aşağı doğru inerken ürettiği enerjiyle çalışıyor. Ağırlığın 3 saniyelik bir inişiyle 30 dakika ışık veriyor.
DERECESİ AYARLANABİLİR GÖZLÜK Gözlük içinde kristal sıvı bulunan camı sayesinde, göze gelen ışığın nasıl kırılmasını ayarlayan ve otomatik odak ayarlama kabiliyetine sahip
KOMPOST TUVALET Sifonlu tuvaletten on kat ucuza mal olan kompost tuvalette su kullanılmıyor. Bir çukur dolunca diğerine geçiliyor ve dışkı zararsız gübreye ayrışıyor.
KÜP BUZDOLABI Özellikle Afrika'da yaygın olarak kullanılan bu yöntemle yalıtım sağlanan soğuk hava küpünde yiyeceklerin uzun süre saklanmasını sağlıyor.
Lifestraw taşınabilen su arıtma cihazı
İklim değişikliği konusunda politikacılar içinden çıkılmaz önerilerle uğraşa dursun, araştırmacılar yeni, alışılmadık çözümler üretmeye devam ediyor. İşte enerji üretecek yosun çiftlikleri dahil temiz enerji sorunu çözmeyi amaçlayan buluşlar:
Bilim insanları, birçok şehrin çok siyah bir görünüme sahip olduğunu belirtiyor. Çatılar siyah, asfalt kaplı yollar kapkara. Ve tüm bu karanlık yüzeyler güneşin enerjisini absorbe ediyor. Buna, “kentsel ısı adası” etkisi adı veriliyor. Bu etki, şehirlerdeki hava sıcaklığını 5 dereceye kadar yükseltebiliyor. Ancak, eğer kaldırımlar yansıtıcı maddelerle kaplı olsaydı, çatılar farklı renklerle boyansaydı ve şehirlerde daha fazla gölgelik alan bulunsaydı, ısı fazlasıyla yansıtılır ve enerji tasarrufu sağlanırdı. New York’ta bir okulun çatısını boyayan gönüllüler, bu fikri herkesten önce benimsemiş görünüyor.
Su ayırma Güneş panelleri, doğal olarak güneş battıktan sonra elektrik üretemiyor. Ancak bu ay yayımlanacak “Cool It” adlı belgeselde MIT'den (Massachusetts Institute of Technology) akademisyen Daniel Nocera, ekibiyle iki yıl önce yaptıkları bir buluşu anlatacak.
Nocera, suyu bileşenlerine ayırarak oksijen ve hidrojen elde edilmesini sağlayan ucuz bir yöntem geliştirdi. Bir yakıt hücresinde enerji üretebilmek için oksijen ve hidrojenin kullanılabildiğini belirten Nocera, buluşunun çığır açıcı olduğunu düşünüyor. Eğer başarılı olursa, gelecekte güneş battıktan sonra bodrum katındaki su ayrıştırıcı sistemler hidrojen ve oksijen ayrıştırmasıyla enerji üretecek.
Havacılık mühendisliği öğrencisi genç, yıllardır okyanuslarda biriken milyonlarca tonluk plastik atığın toplanabilmesi için ucuz ve basit bir yöntem önerdi. Yaklaşık 2 milyon dolar bağış toplayan Slat, şimdi dünya çapında yüzden fazla uzmanla çalışıyor.
Havacılık mühendisliği öğrencisi genç, yıllardır okyanuslarda biriken milyonlarca tonluk plastik atığın toplanabilmesi için ucuz ve basit bir yöntem önerdi. Yaklaşık 2 milyon dolar bağış toplayan Slat, şimdi dünya çapında yüzden fazla uzmanla çalışıyor.