Dünyayı değiştirecek teknolojiler-1
Her yeni teknolojik gelişimin veya yeni keşiflerin günlük yaşantımıza ve dolayısıyla dünyanın işleyişine yoğun ve hızlı bir etki bıraktığı bir çağı yaşıyoruz. Cep telefonlarının yaygın kullanıma girmesiyle günlük yaşantımızın nasıl değiştiği herkesin malu
Hypersonic Trenler: Mevcut çok hızlı trenlerden çok daha hızlı olacak bu trenler sayesinde yüzlerce kilometrelik mesafeleri bir saat içinde kat etmek mümkün olacak. Bu trenler için kullanılan maglev teknolojisinin önemli bir hammaddesi ise bor olacak ve bilin bakalım dünyada en çok bor kimde var?
Neurohacking: Bu teknolojinin etik kuralları nasıl belirlenir ve uygulanır bilemeyiz ama bilim insanları insan beynindeki bazı noktalara müdahale edebilecek özel cihazlar ve yöntemler geliştirerek, insanların hafızlarıından belirli detayları çıkarabilecek veya ekleyebilecek. Bu ilk başta kulağa korkunç geliyor ama İngilizce’yi ya da Almanca’yı veya Çince’yi sadece bir saniyede öğrendiğinizi düşünün. Veya intihara kalkışacak kadar psikoloji bozulmuş birinin hafızasından kötü anıları çıkartıp ona moral verecek güzel anılar yükleyebildiğinizi hayal edin. Elbette kötü amaçla kullanıma çok müsait olacak bu teknoloji için çok ağır kurallar getirilmesi gerekecek. Ama birileri o kuralları hep çiğneyecek. Bu teknolojinin bir diğer getirisi ise, düşünerek karşılıklı iletişim kurmayı mümkün kılabilecek olması. Yani dünyanın herhangi bir yerindeki insanla sadece düşünerek iletişim kurabilecek ve düşüncelerinizle konuşabileceksiniz.
Kablosuz Elektrik: Elektriği şu anda minik pad’ler üzerinden, kablosuz olarak minik mobil cihazların içindeki pillere aktarabiliyoruz. Banyodaki şarjlı diş fırçamız veya kablosuz şarj yeteneğine sahip telefonlarımız bu sayede şarj oluyor. Ancak bu işlem için, şarj edecek cihazın şarj eden pad’in üzerine konulması gerekiyor, yani elektrik sadece bir iki santim öteye kadar etki edebiliyor. Oysa metrelerce ötedeki cihazları şarj edebilecek kablosuz enerji aktarımı hayali gerçek olduğunda, evdeki tüm kablolar ortadan kalkacak ve elbette giyilebilir teknolojiler çok büyük bir hızla yükselecekler.
Ekransız Görüntüler: Bugün insanoğlu dijital bir görüntüye ulaşabilmek için ekranlara muhtaç. Bu ekranlardan kurtulmak için önemli bir yol kat ettiği de gerçek. Bir zamanların dev tüpü TV’leri veya CRT monitörleri yerine artık çok inceve hafif LCD paneller hatta kıvrılabilir ekranlar kullanıyoruz ama yakında doğrudan gözümüze görüntü yansıtacak mikro projeskiyonlu gözlükler veya tüm odayı bir ekrana çevirecek özel hologram projesiyonlar sayesinde, TV ekranına veya bilgisayar monitörüne hatta telefon cihazına da ihtiyacımız kalmayacak. Telefonlarımızın, gözlüğe dönüşüp gereken görüntüyü göz bebeğimizin üzerine yansıtacağı gelecek çok uzak değil. Bu alandaki ilk ürünler Microsoft’un Hololens gözlüğü
Görünmezlik: Bu teknoloji insanlara hayal ürünü gibi gelse de şu anda mevcut ve üniversiteler üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Üzerlerine özel dijital örtüler örtecek insanların veya nesnelerin, “görünmez” olduğu günleri de göreceğiz. Özellikle askeri alanda bu teknolojiyi kullanmak isteyen o kadar çok ülke var ki, belki de çoktan geliştirdiler ve kullanıyorlar ama açıklamıyor olablirler zira sivil üniversiteler ellerindeki düşük bütçelerle bu pelerinlerin bir örneğini yaptılar. Dev bütçelere sahip askeri laboratuvarlar neden yapmamış olsun ki?
Otonom Robotlar: İşte dünya bunları çok istiyor ve Pentagon bu robotlar için daha yeni bir yarışma düzenledi. Yarışmada robotlardan bazılarının otomobile binip aracı kullandıktan sonra indiğini, bir kapıyı açıp içeri girdiğini gördük. Bu robotlar ilk aşamada felaket bölgesindeki insanları kurtaracak ardından hastanelerde, fabrikalarda, evlerde, mağazalarda insanlara hizmet etmeleri için satılmaya başlayacaklar ve emin olun aynı iPhone, iPad gibi, herkesin yeni robotları satın almak için robot mağazaları önünde kuyruk olduğunu göreceğiz. Hatta çok başka işlere yarayan robotlar ortaya çıkacak. Ne tür işler mi? Hayal gücünüzü kullanın…
Sanal Gerçeklik: Görüntü alanındaki bir diğer devrim ise sanal gerçeklik gözlükleri. Bu yılın sonunda, nihai tüketici ürünleri piyasada olacak ve web’de gezinmek, film seyretmek, oyun oynamak hatta arkadaşlarımızla görüşmeler yapmak, çok farklı bir boyut kazanacak.
İşte, yakın gelecekte bizi bekleyen ve muhtemelen dünyanın işleyişini kökünden ve hızla değiştirecek teknolojiler.