Dünyayı değiştirecek geleceğin teknolojileri!
Sahip oldukları inovasyonlarla geleceğe ışık tutan, dünyamızı farklı bir habitata dönüştürecek 10 harika fikri sizler için listeliyoruz.
Dünyayı daha yaşanabilir bir ortam haline getirmek için bilim insanlar var gücü ile çalışıyor. Uzun süren arge çalışmaları sonunda inanılmaz fikirlerin ortaya çıktığı 10 teknolojik gelişmeyi sizler için listeliyoruz.
1- Yapay Gözler
Bilim kurgu filmlerinde sıklıkla gördüğümüz yapay gözün projeksiyon görevini üstlendiği veya yüksek çözünürlüklü yapısıyla yakınlaştırma yapabildiği sahneleri gelecekte gerçekleşebilir.
Farklı görme bozukluklarının tedavisi için İsralli cerrahlar tarafından geliştirilen dünyanın ilk yapay korneası 78 yaşındaki kör bir adama takıldı. Yapay kornea sonrasında görme yetisi kazanan ve okuyabilen yaşlı adam gelecek çalışmaların temsili örneği oldu.
2- İnsan gücüyle çalışan giyilebilir cihazlar
Hibrit otomobillere ilham veren enerji tasarrufu konsepti giyilebilir cihazlar için de uygulanabilir. Egzersiz yaptığınız esnada harcanılan enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülerek giyilebilir cihazlara aktarılması yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.
Elektrik prizlerine bağlı yaşamların kısıtlanarak daha verimli bir hayatın sağlanabileceği bu yöntemle afet durumlarında daha uzun süre çalışacak giyilebilir cihazlar can kurtarabilir.
3- Uçan taksiler
Bilim kurgu filmlerine de konu olan, pek çok kişi tarafından gelecekte olması hayal edilen bir proje: Uçan taksiler.
Ancak bu hayale düşünüldüğenden daha yakınız. Zira dronelarda gösterilen teknolojik ivmenin hızlanması bizi bu sürece şimdiden hazırlıyor. Bu konseptte çözülmesi gereken problem noktası ise park alanları oluyor. Dünyanın ilk drone ve uçan araba havaalanının İngilitere'de açılmasıyla diğer ülkelere örnek teşkil edecek uygulama uçan taksiler için önemli bir adım oldu.
4- Enfeksiyonları tespit eden akıllı dikişler
Özellikle ameliyatlar sonrasında yaşanılan enfeksiyon oluşumları ölümlere ve ciddi hasarlara yol açabiliyor. Doktorların enfeksiyon oluşumunu gözlemlemesi için deride renk ve doku değişikliklerini gözlemlemesi için geçen süreç, hasta için önemli bir zaman kaybı.
17 yaşındaki Dasia Taylor bu probleme kafa yordu ve enfeksiyon tespiti yapan akıllı dikişleri geliştirdi. Hastaya uygulanan cerrahi sütürlere uygulanan ph ölçer ile enfeksiyon oluşumunu hemen tespit edebilen dikişler, doktora mobil uygulama vasıtasıyla mesaj gönderebilir.
5- Enerji depolayan tuğlalar
Güneş tarlaları için harcanılan enerji ve alan kaybı sorgulanmaya devam ediliyor. Bunun yerine mevcut alanlarda enerji depolanmasının sağlanması daha mantıklı bir yol olarak gözüküyor. Binalarımızın yapıtaşı olan tuğlalara ucuz ve yaygın olarak kullanılabilecek bir yolla enerji depolamasını sağlayan. Washington Üniversitesi araştırmacıları geleceğe kapı aralayan bir buluşa imza attı.
6- Canlı betonlar
Yapılarda gözlemlenen su çekmesi ve deprem sonrası gözlemlenen hasarlar betonlara önemli ölçüde zarar vermekte. Güçlendirme çalışmalarının her zaman münkün olmadığı bu probleme Boulder Üniversitesi'nden çözüm getirildi. Kum, jel ve bakterilerin yardımıyla kendi kendinin onarabilen canlı betonlar afet sonrası yıkımların önüne geçebilir.
7- Herkes için internet
Elon Musk'ın en geniş kapsamda adımını attığı uzaydan internet projesi önemli kazanımlara imza atıyor. Binlerce kilometre uzunluğunda fiber kablo yerleştirilmesinin oluşturacağı maliyetleri sonlandıracak uydu interneti, sahip olduğu yüksek indirme ve yükleme hızlarıyla herkese eşit internet fırsatını sunabilecek.
8- Akıllı gıda etiketleri
Artan popülasyonun ivmesine karşın aynı hızda geliştiremediğimiz tarım politikaları insanlığın sonunu hazırlıyor. Kıtlık ve açlık sorunlarıyla daha iyi mücadele etmemize yardımcı olacak husus ise yiyecek israfını önlemek.
Son kullanma tarihlerine duyulan güvensizlik veya etiketlerin çıkartılması gıda israfına yol açan hususlardan birisi. Akıllı gıda etiketi ile belirlenen süreçte yumuşak hissiyata sahip etikek gıda bozuldukça sertleşmeye başlıyor.
9- Kahve atığından enerji üretimi
Arthur Kay adındaki girişimci Londra'da gözlemlediği yıllık 200.000 tondan fazla kahve atığını değerlendirmek üzere proje geliştirmeye başladı.
Kahve atıklarının %85'ini binaları ısıtmak için biyoenerjiye veya ulaşım araçlarının hareket enerjisine çevrilebileceğinin belirten Kay, "biobean" isminde şirketi ile çözümlerini şirketlere sunuyor.
10- Terin elektrik enerjisine çevrilmesi
Geliştirilen özel kumaş sayesinde terde bulunan pozitif ve negatif iyonlar polimerin yüzeyiyle etkileşime girerek elektrokimyasal enerji açığa çıkarması, koşarken de elektrik depolamamıza imkan sunuyor.