Dünyayı değiştirebilecek en etkileyici 6 buluş!
Bu buluşlar dünya yaşamını değiştirebilir.
Teknoloji hızla hayatımızı ele geçirmeye devam ediyor ve bilim adamları gelişen teknoloji ile birlikte daha parlak fikirlerle karşımızza çıkıyorlar. Yeni buluşlar ile yaşam daha kolaylaşırken, ileriye yönelik fikirler üzerinde çaılçmalar devam ediyor. BBC'nin Science Focus dergisinde geçtiğimiz aylarda dünyayı değiştirebilecek 39 fikir yayınlanmıştı. Bu fikirler arasında, hidrojen enerjili arabalar ve ses ile yangın söndürme gibi ilginç fikirler de bulunuyor.
Dünyayı değiştirebilecek 39 fikirden en etkileyici 6 tanesini aşağıda ve sonraki sayfalarda inceleyebilirsiniz.
1. Hidrojen ile çalışan araba ve yakıt ikmal istasyonları
Kimyasal reaksiyon ile ateşlenen hidrojen gazı ve oksijen ile çalışan Toyota Mirai, 2015’in sonlarına doğru satışa sunulacak. Ancak hidrojen gazının pahalı olması bekleniyor çünkü güvenlik nedenlerinden dolayı yüksek basınçlı tanklar ile saklanması gerekiyor.
Bu nedenle, İngiltere'nin Bilim ve Teknoloji Tesisleri (STFC) bilim adamları amonyak hidrojen gibi düşük maliyetli bir yöntem geliştiriyor. STFC araştırma grubunun başı olan Profesör Bill David’e göre, "küçük bir miktar amonyak ile karışık hidrojen, geleneksel bir araç motorunda yanmanın sağlanması için yeterlidir."
David basın açıklamasında, "Bizim süreç henüz optimize edilmemiştir, biz 2 litrelik şişe amonyak ayrıştırma reaktörü ile bir orta sınıf aile otomobilini çalıştırmak için yeterli olacak hidrojeni sağlayacağını tahmin ediyoruz" dedi.
2. Neredeyse süpersonik trenler
Bir vakum tüp içine basınçlı hava ve indüksiyon motorları tarafından hareket ettirilen, Elon Musk hyperloop yolcu tren konsepti 760 mph seyahat için tasarlanmıştır. Japonya'nın yeni maglev treniden (374 mph) çok daha hızlı.
3. Herkes için internet
Washington Post’a göre Elon Musk, dünya yörüngesine 4000 küçük uydu göndermek için hükümet onayı bekliyor. Uydular, internet erişimi olmayan uzak bölgeler de dahil gezegendeki herkese hızlı internet erişimi sağlayacak.
4. Kendinden sürüşlü dorseler
Lüks otomobil şirketi Mercedes-Benz ve otomatik araç teknoloji şirketi Peleton, sürücüsüz kamyonlar için çalışmalarını sürdürüyor.
BBC Science Focus bilgisayarların yorulmadığını, genel ihtiyaçları olmadığı ve konfor sorunları mola vermediklerini belirtiyor. Sürücüsüz kamyonlar daha pürüzsüz çalışacağı için daha az yakıt harcayacak. Bu yılın başlarında Daimler Trucks, yollarda sürmek için lisanslı ilk kendinden giden yarı romörk aracını tanıtmıştı.
5. Ses ile yangın söndürme
Yangınlar yıllar boyunca insanların korkulu rüyası olmuştur ve
çıkan yangınları en kısa sürede söndürmek için teknoloji alanında
çalışmalar devam ediyor. Yangın ile mücadele için yeni teknolojiler
icat ediliyor ve George Mason Üniversitesi'nde iki öğrencinin icadı
ön plandadır.
Öğrenciler, Seth Robertson ve Viet Tran, alevlere karşı yüksek
sesler gönderen bir cihaz icat etti. Bu şekilde yangını basitçe
söndürebiliyorlar. Cihazdan gelen basınç dalgaları yangına oksijen
kaynağını kesti. Onların buluş henüz büyük yangınlar üzerinde test
edilmedi ama, öğrencilerin teknoloji çalışmaları etkili gibi
görünüyor.
6. Taşınabilir su arıtma sistemleri
BM'ye göre, dünya üzerinde 780 milyon kişinin temiz suya erişimi yok ve 2 milyar üzeri kişi yeterli sağlıklı koşullarda yaşamıyor. Bu durumu düzeltmek için İngiliz araştırmacılar taşınabilir su arıtma sistemi geliştirdi. Araştırma ekibi lideri profesör Darren Reynolds, "Projemizin ilk aşamasında 12 günlük bir süre içinde 2 metreküp içme suyu arıtma kapasite ile sonuçlandı" dedi