Dünya'ya düşen 5 devasa göktaşı
Her gün Dünya yüzeyinde tahmini 17 çarpışmanın meydana geldiğini belirtiliyor. Gezegenin büyük bir kısmının suyla kaplı olması ve karaların geniş kısmının ıssız ve seyrek nüfuslu olmasından çoğu göktaşı gözden kaçıyor. İşte bugüne kadar yeryüzüne düşmüş devasa büyüklükteki beş göktaşı.
1. Hoba Göktaşı
Hoba göktaşı, şu anda Dünya yüzeyindeki en büyük tek parça göktaşı. Yaklaşık 80.000 yıl önce yeryüzüne indiğini düşünülen ve ağırlıklı olarak demirden oluşan kayanın ağırlığı 60 tondur. Gezegende keşfedilen bir sonraki en büyük göktaşının ağırlığının yaklaşık iki katı ağırlığındaki benzersiz şekilli bu taş, düştüğü yerden kaldırılamamıştır.
2. Mbozi Göktaşı
Tahmini olarak 25 ton ağırlığında, yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve 1 metre yüksekliğindedir. Bilim adamları, yeryüzüne ne zaman çarptığından emin değiller, ancak düştüğünde yapmış olması gereken kraterin hiçbir izi ya da kayanın kökenine ilişkin herhangi bir yerel efsane bulunmadığından, binlerce yıl önce düştüğü varsayılıyor.
3. El Chaco Göktaşı
Arjantin'de bulunan, 60 kilometrekarelik bir krater alanında olan Campo del Cielo göktaşları grubunun bir parçasıdır. Bu göktaşı 37 ton ağırlığında olup yüzeye 14.000 km hızla çarpmış olan muazzam bir göktaşıdır. 1969'da yüzeyinin beş metre altında bulundu.
4. Bacubirito Göktaşı
Bacubirito göktaşı 1863'te Meksika'da bulundu. Taş çoğunlukla demirden oluşuyor ve yaklaşık 20 ton ağırlığında. Şimdiye kadar keşfedilen en uzun göktaşıdır. 4,25 metre uzunluğunda ve kabaca 2 metre genişliğinde ve yüksekliğindedir.
5. Cape York Göktaşı
Cape York göktaşı yaklaşık 10.000 yıl önce dünyaya indi. Yaklaşık 20 ton ağırlığındadır. Bilim adamları tarafından tanımlanmadan önce binlerce yıl boyunca insanlar tarafından kullanılmaya çalışılmıştır. Bu nedenle üzerinde kazıma ve kırılma izleri bulunur.