Dosya kurtarma yöntemleri
UNDELETE 360Undelete 360 paralı bir programın ücretsiz sürümü; bu nedenle dosya filtreleme, ön izleme gibi bazı özellikler kullanılamıyor. Bu özellikler kapalı olmasına rağmen arayüzde duruyor ve isterseniz ödeme yaparak açabiliyorsunuz. Kurtarılacak dosyaların sayısında ya da büyüklüğünde herhangi bir sınır yok ve kullanımı oldukça kolay. Silinen dosyaları arıyor ve işlem ağacından kurtarılacak dosyaları seçiyorsunuz. Arama hızı mükemmel değil ama Undelete 360 diğer kurtarma programlarının kaçırdığı dosyaları kurtarabiliyor. O yüzden bilgisayarınıza kurun ve ihtiyacınız olduğunda deneyin derim
UNDELETE 360 Undelete 360 paralı bir programın ücretsiz sürümü; bu nedenle dosya filtreleme, ön izleme gibi bazı özellikler kullanılamıyor. Bu özellikler kapalı olmasına rağmen arayüzde duruyor ve isterseniz ödeme yaparak açabiliyorsunuz. Kurtarılacak dosyaların sayısında ya da büyüklüğünde herhangi bir sınır yok ve kullanımı oldukça kolay. Silinen dosyaları arıyor ve işlem ağacından kurtarılacak dosyaları seçiyorsunuz. Arama hızı mükemmel değil ama Undelete 360 diğer kurtarma programlarının kaçırdığı dosyaları kurtarabiliyor. O yüzden bilgisayarınıza kurun ve ihtiyacınız olduğunda deneyin derim
PARTITION RECOVERY Standart kurtarma programları birkaç dosyayı kurtarmak için oldukça başarılı ama bir sabit disk bölümünü tamamını kaybettiyseniz MiniTool Partition Recovery’i kurmalısınız. Program, kullanımı kolaylaştıran arama sihirbazı temelli bir arayüze sahip. Problem yaşadığınız sürücüyü işaretleyin, aranacak bölümü seçin ve kayıp bölümün aranmasını bekleyin. Bulunanlar size rapor olarak aktarılacak ve birkaç saniyede dosyalarınızı geri getireceksiniz. Programla birlikte önyüklemeli bir kurtarma diskiniz olmuyor, dolayısıyla sistem bölümünüz zarar gördüyse MiniTool Partition Recovery size fazla yardım edemez ama sistem bölümü dışındaki kayıp bölümleri hızlıca kurtarmanızı sağlar.
WISE DATA RECOVERY Wise Data Recovery’den daha kolay kullanılan bir kurtarma programını hayal etmek oldukça zor! Programda menü, karışık seçenekler ve soru pencereleri yok. Tek yapmanız gereken bir sürücü seçmek, “Scan” düğmesine tıklamak ve programın silinen tüm dosyaları bulmasını beklemek. Ardından ihtiyacınız olan dosyayı seçip “Recover” düğmesine tıklıyorsunuz ve dosyalarınız kurtarılıyor. Program FAT tabanlı sürücülerle çalışmıyor gibi görünüyor ve benim test için kullandığım USB’den hiçbir dosyayı kurtaramadı, ancak NTFS tabanlı bir sürücüden dosya kurtarmak istiyorsanız programı alet çantanıza ekleyin.
PHOTOREC DIGITAL PICTURE RECOVERY PhotoRec; birkaç sınırlamaya rağmen oldukça güçlü bir kurtarma programı. Program ücretsiz ve neredeyse tüm işletim sistemlerinde (DOS, Windows, Linux, OS X), farklı dosya sistemleriyle ve cihazlarla çalışıyor. Verilerinizi kurtarmak için 200’den fazla dosya biçimine ait teknik detaylardan yararlanıyor ve birlikte gelen TestDisk aracı silinen bölümleri de kurtarabiliyor. Ancak programın bir zorluğu var: PhotoRec oldukça basit, DOS benzeri bir arayüze sahip ki bunun birçok kullanıcının gözünü korkutacağını öngörmek zor değil. Bu durum programı karışık hâle getirmiyor ve sizi yapılması gereken her adımla ilgili bilgilendiriyor. Yine de bu programda sadece işlevsellik ön planda ve siz kolay kullanılan bir program arıyorsanız diğerlerine bakmanızı öneririm.
FREEUNDELETE FreeUndelete eski, yavaş ve sadece ev bilgisayarınızda kullanmanız için. Program test amaçlı FAT sürücüm kurtarma yapamadı ki bu iyi bir başlangıç değil. Ancak NTFS sürücüsünde durum değişti ve kaybolan tüm dosyaları buldu. Bulunan dosyalar kullanıcının kolay tespit etmesi için tek bir liste yerine klasör yapısında gösteriliyor ve kurtarmanız gereken dosyaları bir iki tıklamayla geri alabiliyorsunuz. Daha iyi dosya kurtarma araçları mevcut ama FreeUndelete’i ilk tercih ettiğiniz kurtarma programı işe yaramazsa alternatif olarak kullanabilirsiniz.
PARAGON RESCUE KIT Eğer bilgisayarınız önyükleme yapamayacak kadar kullanılamaz hâle geldiyse daha önce kurduğunuz hiçbir kurtarma programı işe yaramaz. Paragon Rescue Kit Free ise diğerlerinden biraz daha farklı. Paragon’un kalıp dosyasını önceden boş bir CD’ye yazmanız gerekiyor. Daha sonra bilgisayarınızın başına bir şey gelirse CD’yi takıyorsunuz, Windows çökmüş olsa bile program çalışmaya başlıyor. Program, kaybolan veya silinmiş bir bölümü geri yükleyebiliyor. İçindeki Boot Corrector genel önyükleme problemlerini çözüp bilgisayarınızı tekrar çalışır hâle getirebilir ama o da işe yaramazsa Paragon’un Dosya Aktarım Sihirbazı önemli dosyaları başka bir yerel sürücüye aktarmanıza veya CD/DVD’ye yazmanıza yardımcı olabilir. Genel olarak kullanışlı bir program olduğunu söyleyebilirim.
GLARY UNDELETE Gösterişe kaçmayan bir program olan Glary Undelete, dosya kurtarma konusunda oldukça temel işlevleri yerine getiriyor. Bir sürücü seçmek ve ‘”Search” düğmesine basıp beklemekten başka bir şey yapmıyorsunuz. Gerçi beklemek biraz zaman alıyor, Glary Undelete çoğu programdan daha yavaş. Program hem FAT hem de NTFS sürücülerden dosya kurtarma konusunda iyi iş çıkarıyor ve bulduğu dosyaları hem tek bir liste hem de klasörler hâlinde kullanıcıya sunuyor. Ayrıca dosya türüne veya isme göre filtreleyip aradığınızı daha kolay bulabilirsiniz. Glary Undelete’te ekstra olarak sunulan fazla özellik bulunmuyor ama program, temel özellikler konusunda iyi bir puan alıyor.
PANDORA RECOVERY Bazı diğer programların aksine Pandora Recovery, bulduğu dosyaları sadece liste olarak kullanıcıya sunmuyor. Dosyaları Windows Gezgini’nden aşina olduğunuz bir arayüzle de bulabiliyor veya mükemmel arama aracıyla isim, boyut, oluşturma tarihi veya son değiştirme tarihine göre listeleyebiliyorsunuz. Üzücü olansa -özellikle FAT sürücülerde- dosya tespitinin her zaman güvenilir olmaması ve Quick Scan modunun pek işe yaramaması. Surface Scan modu her şeyi kurtardı, o yüzden programın denemeye değer olduğunu düşünüyorum.
PC INSPECTOR FILE RECOVERY PC Inspector File Recovery, yaptıüım testlerde iyi bir iş çıkardı. Hem FAT hem de NTFS sürücülerdeki tüm kayıp dosyaların yerini tespit etti. Dosyalar basit bir klasör görünümünde sıralanıyor ve basit arama aracıyla isme göre arama yapmak da mümkün. Program dosyaları yerel sürücülere veya ağ sürücülerine kaydedebiliyor. Tabii ki bu noktaya gelmek biraz zaman alabilir çünkü arayüz, sol tarafta aşağı uzayan bir sürü sekmeyle kafa karıştırıyor. Nasıl kullanacağınızı öğrenmek için USB bellek veya önemsiz bir diskle alıştırma yapmanızı öneriyorum. Dosyaların metin olarak ön izlemesini görebiliyorsunuz ama JPEG dosyalarının görsel ön izlemesini görememek biraz tuhaf. PC Inspector File Recovery, kurtarma motoru için övgüyü hak ediyor ama programa iyice hâkim olmak için biraz çalışmanız gerekiyor.
Önemli bir dosyanız mı bozuldu? Yoksa yanlışlıkla sildiniz mi? Manevi ve maddi değeri yüksek verilerinizin kaybolması çıldırtıcı olabilir. Elinizde doğru programlar olursa kurtarma şansınız bir hayli yüksek. Her ne kadar %100 garanti vermese de, tamamen kaybetmek yerine bu programları denemeye değer. Dosya kurtarma konusunda en iyi 10 yazılımı sizler için seçtim. Ne zaman lazım olacağı bilinmez.
Recuva Free, en yaygın kullanılan ve gücü tescilli dosya kurtarma yazılımlarından biri. Kullanım sihirbazı ne tür bir dosya aradığınızı, nerelere bakmasını istediğinizi soruyor ve aramaya başlıyor. FAT, exFAT ve NTFS dosya sistemleri destekleniyor. Bulunan dosyalar listeleniyor (Resimlerin ön izlemeleri de görüntüleniyor.) ve ihtiyacınız olan dosyaları birkaç tıklamayla kurtarabiliyorsunuz. Programı gelişmiş modda kullanırsanız daha fazla seçenek ve belli bir konudaki metinlerin yer aldığı dosyalar gibi daha detaylı arama özelliklerine sahip oluyorsunuz. Bu durumda arama yavaş gerçekleşiyor ama daha fazla dosya kurtarılıyor. Ayrıca önemli bilgilerin olduğu dosyaların silinmemesi için güvenlik kilidi de koyabiliyorsunuz. Recuva mükemmel bir kurtarma aracı. Etkili ve kullanımı kolay…