Dinazorları yok edem meteor insanları neden yok etmedi?
İki jeofizikçi, Londra Kraliyet Üniversitesinden Jo Morgan ve Teksas Üniversitesinden Sean Gulick, Ay ve Gezegenler Bilim Konferansında çok önemli bulgular açıkladı.
İki jeofizikçi, Londra Kraliyet Üniversitesinden Jo Morgan ve Teksas Üniversitesinden Sean Gulick, Ay ve Gezegenler Bilim Konferansında çok önemli bulgular açıkladı.
Bilindiği üzere, 65 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan Bolide isimli bir göktaşı gezegenin seyrini değiştirmişti.
9.7 kilometre çapındaki meteor nedeniyle doğal bir felaket yaşanmış ve pek çok tür yok olmuştu.
Dinozorlar başta olmak üzere büyük sürüngen soylarının çarpmanın etkisiyle hemen yok olduğu iddia ediliyordu.
Dinozorlar arasında sadece uçabilen türlerin bir bölümünün kurtulduğu düşünülerek, evrim sonucunda günümüzdeki kuşlara dönüşmüştü.
Zira meteorun düşmesiyle ortaya çıkan enerji, 2. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima'ya atılan atom bombasından 10 milyar kat daha fazlaydı.
Ancak 1980 yılında Berkeley Üniversitesinden araştırmacı baba oğul Luis ve Walter Alvarez tarafından sunulan ve kabul gören bu genel teori geliştirilemiyordu.
Zira çarpmanın etkisiyle oluşan, şu an Meksika'nın Yucatan Yarımadası civarında olduğu düşünülen 177 kilometre çapında dev krater bir türlü bulunamamıştı.
Onlarca uydu ve gelişen teknolojiye dahi dev krateri bulmaya yetmemişti.
NASA, bu durumu, yıllar içinde kraterin daha genç olan kaya ve çökeltilerin kilometrelerce altında kalmasıyla açıklamaya çalışıyordu.
Son bilgilere göre Meksika açıklarında petrol arayan bir firma Bolide asteroidinin neden olduğu kratere tesadüfen ulaştı.
Krater bölgesinden elde edilen fosillere göre dinozorlarının yok olmasına sadece çarpmanın kendisi yol açmadı.
Gezegende sürüngenlerin çağını bitirip memelilerin çağını başlatan asıl unsurun çarpma sonrası yaşananlar olduğu doğrulandı.
Dünya'nın sıcaklığının aniden artarak orman yangınları başlaması, kapanan güneş ışınları fotosentezi durma noktasına getirmesi,
Buharlaşan kayalardan kalkan tozlar ve meydana gelen kükürt dioksitin canlı sağlığını mahvetmesi,
Oluşan dev tsunamiler, tetiklenen olağanüstü volkanik hareketle ve koro halinde patlayan yanardağlar,
Çarpmayla yayılan radyoaktif iridyum elementi çarpma sonrasında hayatı yok eden başlıca faktörler arasında sayılabilir.
Sonrasında başlayan Asit yağmurları, dev depremler ve ani soğuma ile gelen iklim değişikliği ise insanların da aralarında bulunduğu memelilere yaramıştı.
Berkeley Jeokronoloji Üniversitesi araştırmacılarından Paul Renne de dinozorları yok edenin bu soğuma olduğunu, göktaşı hadisesi olması da başlayacağını ancak çarpmanın etkisiyle son derece hızlandığını belirtiyor.
Bu süreçte, dinozorların aksine vücut ısısı ortama göre değişmeyen, insanların da bulunduğu daha dayanıklı memeli sınıfının yok olan türlerden geriye kalanlarla beslendiği ve en küçük oyuklarda dahi saklanarak korunduğu sanılıyor.
Bilim insanlarının bir diğer bulgusu da çarpmanın 30 saniye gecikmesi üzerine kurulmuş.
30 saniyelik gecikme, Bolide meteorunun karaya değil şimdi Atlantik veya Pasifik okyanuslarının bulunduğu bölgeye çarpmasına yol açacaktı.
Böylelikle dinozorlar bu denli kötü etkilenmeyecek ve soğumaya kadar olan süreçte insanların evrimsel açıdan primitif atalarının dev sürüngenler arasında tutunması zorlaşarak, muhtemel bir kıyıma neden olabilecekti.
Dünya gezegeninin 5. büyük felaketi olarak adlandırılan ve dinozorları yok eden 65 milyon yıl önceki Bolide göktaşı çarpmasında oluşan 177 kilometre çapındaki krater sonunda bulundu. İşte yeni gerçekler...
Bilim insanları, Dünya tarihinde gizemini koruyan bir konuyu daha açıklamaya çok yaklaştı. İngiliz araştırmacılar 5. felaket olarak bilinen göktaşı çarpmasının detaylarına ulaştı.