Çin uzay istasyonunun Türkiye'ye düşme ihtimali var
Önümüzdeki günlerde dünyaya düşeceği açıklanan Çin'in uzay istasyonu Tiangong-1'in Türkiye'ye de düşme ihtimali bulunuyor.
Çin tarafından 2011 yılında dünya yörüngesine gönderilen ve kısa bir süre olsa da Çinli astronotları ağırlayan Tiangong-1 isimli uzay istasyonu, 2013 yılında ömrünü tamamlamış ve 2016 yılında da kontrolünü kaybetmişti. Dünyaya düşeceği açıklanan istasyonun aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölgelere düşme ihtimalinin olduğu açıklandı.
BBC'nin haberine göre, uzay üssü 1 Nisan'da aralarında Türkiye'nin de bulunduğu riskli bölgenin içerisine düşecek. Kontrolden çıkan uzay aracı atmosfere girdiğinde sıcaklık ve basınçla karışılaşacak. Saate 24 bin km hızla havada süzülen 8,5 ton ağırlığında Tiangong-1, basıncın etkisiyle parçalanacak.
Daha önce yapılan açıklamada uzay istasyonunun parçalarının isabet edebileceği ülkeler arasında Türkiye de gösterilmişti. Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) yapılan açıklamaya göre, Mart sonunda ya da Nisan ayı başında dünyaya düşmesi beklenen uzay istasyonun tehdit ettiği diğer ülkeler, Hindistan, İtalya ve Suudi Arabistan olarak belirtilmişti.
Çin'in 2011'de uzaya gönderdiği Tiangong-1'in tahmini düşüş enlemleri belirlendi. Buna göre Tiangong-1 43 Kuzey ile 43 Güney enlemleri arasına düşecek. Amerikan Uzay Gözetim Ağı tarafından yapılan açıklama çok geniş bir alanı kapsıyor.
Aerospace Corp'un hazırladığı haritaya göre Tiangong-1'in düşeceği iki riskli hat var. Bu hatlardan biri Kuzey Yarımküre'den geçerken diğeri Güney Yarımküre'den geçiyor. Kuzey Yarım Küre'den geçen hattın içinde ülkemizde bulunuyor. Yani uzay istasyonunun Türkiye sınırları içerisinde bir yere düşmesi düşük bir ihtimal olsa da mümkün.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Uzay Enkazı Dairesi Başkanı Holger Krag'e göre ise endişeye gerek yok. Krag, yaptığı açıklamada "Bu kadar büyük enkazların genellikle yüzde 20'si veya 40'ı yeryüzüne düşüyor. Ancak bu enkaz parçalarının birilerini yaralaması son derece düşük bir olasılık" ifadelerini kullandı.