Çin, Darwin Adını Verdiği Yeni Bir Çip Geliştirdi
Darwin isimli Sinirsel İşlem Birimi (NPU), Çin tarafından Duyuruldu
Teknoloji ve bilim dünyasında uzun süredir ciddi çalışmalar sürdüren Çin, yeni bir çip duyurdu ve sinirsel işlem birimi (Neural Processing Unit) işlevi gören Darwin isimli çipini geliştirdi.
Çin, Darwin Adını Verdiği Yeni Bir Çip Geliştirdi
Yeni bilgi çağında ve özellikle Internet of Things sürecinin hızla ilerlediği bir dönemde geliştirilen Darwin isimli çip, karmaşık algoritmaları bu küçük cihazlarda hızlı bir şekilde işleyebilecek.
Yapay Sinirsel Ağ (Artificial Neural Network) olarak adlandırılan işlemlerin temelinde yer alan bilgilerin işlenmesini ve taklit edilmesin temel alıyor. Bu sistem daha çok yüzey tanıma, otomatik kontrol, sinyal işleme, karar verme mekanizması ve yapay zeka gibi konu başlıklarında karşımıza çıkacak.
Spiking Neural Network (SNN) adı verilen biyolojik olara ANN'den esinlenilmiş sistem ise, harici işlemleri yönetebilecek. Standart ANN birimine göre biyolojik olarak daha gerçekçi olan bu sistemin güç/performans oranının yüksek olması bekleniyor.
Zhejiang ve Hangzhou Dianzi üniversitelerinde görev alan araştırmacılar, Darwin adını verdikleri Sinirsel İşlem Birimi'ni başarıyla geliştirdiler. Nöromorfik bir donanım olan bu yardımcı işlemci, Spikin Neural Networks olarak adlandırılan CMOS teknolojisi üzerine geliştirildi.
Darwin'in kullanım amacı ise zeka temelli algoritmalarda düşük güç tüketimli cihazların donanımsal hızlandırmalarını sağlamak olacak. Bu da Internet of Things dönemi içinde cihazlarda sıkça göreceğimiz bir teknloji anlamına geliyor.
Darwin adı verilen yardımcı işlemci ile zekaya dayandırılan donanım sistemleri, robotlar ve beyin-bilgisayar arayüzleri geliştirmek mümkün olacak.