Bu teknolojiler bilim kurguydu. Şimdi gerçek oldu!
Bir çoğunu bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz teknolojik ürünler artık hayatımızın bir parçası oldular. Peki nedir bu teknolojik ürünler?
20 yıl kadar geriye gidelim. Birkaç on yıl önce, teknoloji bize bu kadar fırsatlar sunmuyordu. Microsoft'un Xbox'ı ve Sony'nin PlayStation'ı video oyunu üstünlüğü için mücadele ediyordu.
Teknoloji bu süre içinde çok yol kat etti. Bugünün teknolojisi sadece 20 yıl öncesine göre çok daha güçlü, aynı zamanda bilim kurgu olarak düşündüğümüz birçok cihaz hayatımızın bir parçası haline geldi. Bazı ürünlerde, bu teknoloji o kadar yaygın hale geldi ki, artık bunu en son teknoloji olarak bile düşünemiyoruz.
İşte sadece 20 yıl önce bilim kurgu olarak kabul edilen teknoloji örnekleri:
1.Kendi Kendine Giden (otonom) Arabalar
2004 gibi kısa bir süre önce, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard’dan saygın ekonomistler Frank Levy ve Richard Murnane, The New Division of Labor adlı kitaplarında araç kullanmanın sadece bir insanın yapabileceği bir görev olduğunu savundular. Otomobil ve kamyon şoförleri, çevrelerinden sürekli bir bilgi akışı işliyor." diye yazdılar ve hiçbir makinenin buna yetişemeyeceğini öne sürdüler. Beş yıl sonra Google kendi kendini süren otomobil projesine başladı.
Levy ve Murnane'in yanılmış olması kulağa hoş gelen bir değerlendirme değil. Günümüzün yapay zekâ teknolojisi, otonom sürüşü gerçek bir olasılık haline getirdiğinin ifadesidir. Kendi kendine giden arabalar ve kamyonlar bugün yol sistemlerimizin temelini henüz oluşturmuyor ama bazılarının tahmin ettiği gibi değiller ve bugün bilim kurgudan oldukça uzaklar.
2.Evrensel Çevirmenler
Kişiler için evrensel çevirmen, birçok bilim kurgu filminde görülen cep boyutunda bir gadget'tır. Bugün, akıllı kulaklıklar gibi cihazlar gerçek zamanlı, konuşma tabanlı çeviride oldukça iyi bir iş yapabiliyorlar. Bir kişi ayrıca kameralı telefonunu başka bir dilde yazılmış metne yönlendirebiliyor ve hemen onlara geri tercüme ettirebiliyor.
Makine çevirisi, yarım yüzyıldır keşfedilen, ancak sadece son birkaç yıldır hayatımızda olan modern yapay zekanın inanılmaz zaferlerinden biri olmuştur. Bazı özellikleri ile göz kamaştırıcı konuşma tabanlı çeviri demoları kullanmışlar ve yeni kelimeler oluşturmak için yeniden düzenlenmişlerdir. Artık dünyanın isteğiniz yerinde biri ile rahatça iletişim kurabilirsiniz.
3.Kişiselleştirilmiş Reklamlar
Bu listedeki diğer bir teknoloji örneği kişiselleştirilmiş reklamlar. Bu reklamların aynı zamanda ne kadar yaygın hale geldiğini de gösteriyor. 2002 Azınlık Raporu filminde, Tom Cruise'un kahramanı John Anderton'ın kendisine "John Anderton! Şu anda bir Guinness kullanabilirsin." Sözünü hatırlayın. Birkaç on yıl sonra, bize kişisel olarak hitap eden, adımızı kullanan, beğenilerimize ve beğenmediklerimize göre hedeflenen bir reklam fikrinin hayatımızın günlük bir parçası olacağını kim bilebilirdi.
Telefonunuzun sizi gerçekten dinleyip dinlemediği ve konuşmalarınızı dikkate alarak reklamları sizin için kullanıp kullanmadığıyla ilgili sorular muhtemelen komplo teorilerinin bir parçası olmaya devam ediyor. Ancak Google ve Facebook, büyük miktarlarda kullanıcı verisi toplayarak ve reklamları harmanlayarak teknoloji devi statüsüne yükseldi. Ayrıca internette olduğu gibi gerçek dünyadaki kullanıcılara da yanıt veren akıllı reklam panolarını da unutmayalım.
4.Her Yerde Dokunmatik Ekranlar
Dokunmatik ekranlar, eskiden bilim kurgu gösterisi veya filminde karşımıza çıkıyordu. Dokunmatik ekranlar gerçek dünyada mevcut olsa da ilk dirençli dokunmatik ekran teknolojisi 1982'de gösterildi, film yapımcılarının önerdiği kadar pürüzsüz veya sezgisel değildi.
Tüm bunlar 2000'lerin ortalarında, iPhone‘un sadece hafif bir parmak tabanlı dokunuşu değil, aynı anda birkaç dokunuşu tanıyabilen devrim niteliğindeki çoklu dokunması gibi teknolojiyle değişti. Aniden, dokunmanın cihazlarla etkileşim kurmanın birincil yollarından biri haline gelen dokunmatik ekran hareketleri dünyasına girdik. Microsoft gibi şirketler dokunmatik tabanlı etkileşimlere o kadar büyük inandıklarını kanıtladılar ki, Windows işletim sistemlerini bunun etrafında kurdular. Artık her yerdeler.
5.Sesli Asistanlar
Fütüristik etkileşim modları temasına devam edersek, sizinle sesle iletişim kurabileceğiniz bir yapay zekâ asistanı fikri, 1968 klasik 2001: A Space Odyssey'deki, HAL 9000'den beri bilim kurgunun bir parçası olmuştur. Bugün Amazon, Google, Apple ve Microsoft gibi firmalar tarafından oluşturulan akıllı asistanlar her yerde.
Birçok dizi ve filme konu olmuş sesli asistanlar günümüzde giderek popülerleşmektedirler. Evlerimizdeki eşyaların kontrolü, gün içindeki yapacaklarımızı listeleme,kontrol etme, yemek siparişi, sağlık kontrollerimiz ve benzeri işlerimizi artık yavaş sesli asistanlarımızın yardımıyla; konumumuz, durumumuz fark etmeksizin kolay ve hızlı bir şekilde halledebiliyoruz. Yeri geldiğinde hayati tehlike içeren durumlardan bizi kurtaran bu kişisel asistanlarımız gelecekte de hayatlarımızda, daha yakın bir konumda bizlere yardımcı olacaktırlar.
6.Görüntülü Arama
Çoğu insan geçen yıl boyunca Zoom, Hangouts ve Skype gibi görüntülü sohbet platformlarına tahminlerinden daha fazla alıştı. Görüntülü arama o kadar yaygın ki, evden çalışma çağında artık konuşmalarımız görüntülü olmaya başladı.
Mesajlaşma uygulamaları yıllar içinde çağ atladı; bir zamanlar MSN Messenger ile iletişim halindeyken şimdi pek çok alternatife sahibiz. Özellikle de korona virüs salgını ile birlikte evlerde tüm günlerini geçirmek durumunda kalanlar için bu araçlar daha önemli bir hale geldi. Sadece iletişimde kalmak için değil; kullanıcılar bir yandan eğitimlerini sürdürürken diğer yandan da iş süreçlerini bu uygulamalarla sürdürüyor.
7.Robotik Giyilebilir Teknolojiler
Aliens gibi filmler bize Güç Yükleyiciyi öğretti. Kullanıcı tarafından kontrol edilebilen ve onlara büyük ölçüde gelişmiş yetenekler kazandırabilecek bir takım elbise. 2021'deki günümüz robot ekzosuit’ler, depolarda yardımcı olabilecek güç artırıcı güç yükleyici tarzı kreasyonlardan, kısmi felçli insanların maratonları tamamlamalarına yardımcı olabilenlere, kayak becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olabilecek tasarımlara kadar uzanıyor. Bir cyborg gibi yamaçları parçalamak ister misin? Doğru zamanda yaşıyorsun.
8.Kişisel Mobil Araçlar
Dünyanın nasıl seyahat ettiğini yeniden tanımlayabilecek yeni otomotiv, robotik teknolojileri sürekli faydamıza sunuluyor. Günümüzde teknolojinin bizlere sunduğu benzersiz sürüş deneyimlerini de yaşamak mümkün. Otomotiv şirketleri, çevre dostu ve sürdürülebilir ulaşım seçenekleri için tüketicilerden gelen talepleri karşılamaya çalışıyorlar. Bu amaçla üretilen kişisel mobil araçlar, teknoloji tutkunlarına büyük heyecan veriyor. Artık yolculuklarımızın geleceği parlak ve elektrikli. Dron taksileri yakında kafanızın üzerinden geçerken görebilir, uçan taksiler ile geç kaldığınız işe yetişebilirsiniz.
9.Akıllı Aynalar
Akıllı aynalar, karşısına geçtiğinizde verdiğiniz sesli komutlarla mobil cihazınızdaki akıllı asistanınıza seslenmenizi mümkün kılıyor. Örneğin Amazon’un Alexa’sı ile eşleşen Verdara, sesinizi tanıyarak aynanızın etrafındaki ışıkları sizin için yakıyor. Bu ürünün başka bir versiyonu ise Google asistan destekli. Sabah kalkıp banyoya gittiğinizde aynanızdan trafiğin, havanın durumuna bakabilir ya da günlük ajandanızın takibini yapabilirsiniz. Bunun yanında rutin cilt bakımı, diş fırçalama gibi etkinliklerinizi de YouTube yardımıyla renklendiriyor.
10.Akıllı Şehirler
Tamamen sensörlerle donatılmış ve yüksek teknolojilerin kullanıldığı, insan sayısından daha fazla insansı robot içerecek olan akıllı şehirler...
Kaynaklarını hızla tüketen insanlık bu tüketim sonucunda ortaya çıkabilecek nükleer savaş, salgın veya doğal afetlerden korunmak için dünyayı terk etmeyi ve yeni yaşam alanları aramayı planlarken kendisini Nuh’un Modern Gemisi’ni yani akıllı şehirleri inşa eder buldu. Peki akıllı şehir kavramı bize neyi ifade ediyor?
Akıllı şehir; insanlara ve doğaya zarar veren gürültü, çevre kirliliği ve çarpık kentleşme gibi sorunları ortadan kaldırmak, bireylerin daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir şekilde yaşamaları amacıyla teknolojik ve çevre dostu sistemlerle oluşturulan alanları ifade etmektedir. Birçok iş alanında insansı robotların çalışacağı akıllı şehirlerde enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak. Burada yaşayanlar ulaştırma, biyoteknoloji, BT ve medya başta olmak üzere birçok alanda geleceğin teknolojilerini geliştiriyor olacak.
11.Sağlık Teknolojileri
Günümüzde yaşanan salgın nedeniyle en çok konuşulan konuların başında sağlık ve sağlık teknolojisi geliyor. Peki, günümüzde bizi sağlık alanında ne gibi gelişmeler beklemekte?
Tüm alanlarda olduğu gibi robotik teknolojiler sağlık alanında da yoğun bir şekilde yer buluyor. Ameliyatlar cerrahi robot teknolojisi ve 5G ile dünyanın herhangi bir noktasından yapılabilecek ki geçtiğimiz dönemde bunun ilk örneklerini gördük.
Üzerinde çalışmalar gerçekleştirilen bir diğer robotik teknoloji de nanobotlar. Mikroskobik boyutlardaki nanobotlar vücudumuzu tarayarak hastalık tespitinde bulunabilecek. Sanal gerçeklik uygulamaları ile tıp alanındaki gelişim süreci hızlanacak. Hastaların durumları evinden dahi çıkmadan kontrol edilecek, uzaktan teşhis ve tedavileri yapılabilecek.