Bu robot kendi ağırlığının 100 katı ile duvara tırmanabiliyor! [Video]
Stanford üniversitesindeki bilim adamları kendi ağırlığın 100 katı ağırlığı çekebilen ve bu ağırlıkta duvara tırmanabilen robot geliştirdi.
Karıncaların belirli türlere bağlı olarak kendi vücut ağırlığının 20-100 arası ağırlığı kaldırma kapasitesine sahip olduğunu yapılan bilimsel araştırmalar ortaya çıkarmış durumda. Bu fikirden yola çıkan Stanford üniversitesindeki bilim adamları karıncaların bu yeteneklerini geliştirdikleri küçücük robota entegre ettiler.
New Scientist dergisinde yayınlanan araştırmada, Stanfond'daki araştırmacıların karıncaların 100 kat ağırlığı kaldırma yeteneğine sahip kertenkele benzeri bir robot geliştirdiği bildirildi.
StickyBot adı verilen ve Stanford laboratuvarlarında üretilen robot gücünü karıncadan duvara tırmanma yeteneğini ise kertenkeleden alıyor. Robot sadece 12 gram ağırlığında olsa da, 2 kiloluk bir ağırlığı hem sürükleyebiliyor hemde bu ağırlıkla ayaklarında bununan vakumlarla duvara tırmanabiliyor. Robotun geliştiricilerinden olan mühendis Elliot Hawkes, robotun parçaları bir araya getirmek için mikroskop altında çalıştıklarını ve cımbız kullandıklarını belirtiyor.
Aşağıda izleyeceğiniz videodaki gibi etkileyici bir güce sahip olan robotun diğer geliştiricilerinden olan David Christensen, robotun yeteneklerini şöyle açıklıyor:
"Geliştirilen bu robot gelecekte fabrikalarda veya şantiyelerde ağır şeyler çekmede yararlı olabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca bu robot acil durumlarda insan hayatını kurtarmada da çok yardımcı olabilir. Örneğin: Yangın çıkan yüksek bir binada üst katlarda mahsur kalan bir kişiye bir ip merdiveni taşıyabilir, hatta sahip olduğu bu taşıma gücüyle o kişiyi binadan indirebilir".
Bu ve bunun gibi robotların üretimi insanlık için umut verici bir gelişme olarak görülmelidir. Tabii insan hayatını kurtarmaya yönelik geliştirilen robotların insan ağırlığını taşıyabilecek kapasiteye gelebilmesi için uzun bir süre geliştirmeleri gerekiyor.