Bu otobüs raydan çıkmıyor
Otobüsler tren gibi raylara paralel olan tekerlerler ile yol alıyor. Bu yolda hata payı çok az ve otobüsler saatte 90 kilometre hıza ulaşıyor.İşin en iyi tarafı ise sürücünün direksiyonu tutmak zorunda olmaması.
Otobüsler tren gibi raylara paralel olan tekerlerler ile yol alıyor. Bu yolda hata payı çok az ve otobüsler saatte 90 kilometre hıza ulaşıyor.İşin en iyi tarafı ise sürücünün direksiyonu tutmak zorunda olmaması.
Güdümlü otobüsler normal otobüslerden daha hızlı olan yeni bir yolculuk modunu başarmak için otobüs ve tren yolu sistemleri elementlerini birleştiriyor. Böylece tıkanık yolları kullanmak zorunda kalmayan sistem raylardan daha ucuz.
Otobüsler kısa dikey bordürlere kenetlenen özel güdümlü tekerleklerle donatılmış. Bu güdümlü tekerlekler otobüsü merkezde tutarak otobüsün direksiyon mekanizmasını çalıştırıyor. Normal bir yolda otobüs normal otobüse dönüşüyor.
Bu otobüs İngilizlere has bir şey. İngiltere dışında birkaç örneği var: Biri Japonyada, diğerleri Avustralya ve Almanya'da. İngiltere'deki ilk güdümlü otobüs yolu Tracline 65 markasıyla Birmingham'daydı. 1984 ve 1987 yılları arasında çalışan 600 metre uzunluğunda bir yoldu.
Bugün ise İngiltere'de en az 7 büyük güdümlü otobüs yolu var ve bazıları daha kısa ve birçoğu da planlanma aşamasında.
Almanya'da 1992'den 2005 yılına kadar güdümlü otobüs yolu yüzlerce metre için tramvay yolunu paylaşmıştı. Yaşı nedeniyle tedavülden kalkan güdümlü tekerleklerin fazlalığından dolayı bu yol daha fazla devam etmedi.
Ağustos 2011'de açılan The Cambridgeshire Guided Busway (Cambridgeshire Güdümlü Otobüs Yolu) 25 kilometre uzunluğuyla dünyadaki en büyük güdümlü yoldur. Bundan önce 1989 yılında açılan Avustralya'daki 12 kilometre uzunluğundaki O-Bahn yolu en uzun yoldu. The Cambridgeshire Guided Busway ilk yıl kendi başına 2,5 milyon sefer yaptı.
Hattın ilk faaliyet günü olan 7 Ağustos 2011'de otobüs Fen Drayton Lakes (Gölleri) nin yakınına gitti. Otobüs, Cambridge Güdümlü Otobüs yolunda Science Park (Bilim Parkı) da duruyor.
Hollanda'da Eindhoven'de asfaltın altına yerleştirilen mıknatısları izleyen 2 otobüs rotası var. Mıknatıslı sensörlere sahip özel otobüsler bu yollarda çalışıyor ve otobüs araçtaki bilgisayar tarafından otomatik olarak sürülüyor. Şu anda Fransa'da Douai bölgesinde manyetik rehberliği kullanan ulaşım ağı üzerinde çalışılıyor.
İngiltere'nin Cambridgeshire kazasında Cambridge, Huntingdon ve St Ives arasında normal asfalt yol yerine iki dar beton raylardan oluşan özel bir hat üzerinde giden özel bir otobüs servisi çalışıyor.