Bir bardak suda milyonlarca sinek yaşıyor

Bir bardaktaki suya bir sineğin larva bırakması sonu bakın ne kadar sinek yetişiyor.

Bir bardak suda milyonlarca sinek yaşıyor

1373892328_sinekmuha010sinek-1709.jpgSivrisinekler sanıldığı gibi yeşillik ve ağaçlarda üremiyor, genellikle bu alanları dinlenme yeri olarak kullanıyor. Çoğalmak için kirli ve durgun sulara yumurta bırakıyorlar. 12 derece ile 32 derece sıcaklıkta yumurtalarından gelişerek erişkin sivrisinekler çıkıyor ve bir sivrisinek bir defada 75 ile 400 adet yumurta bırakabiliyor.Uygun sıcaklıklarda 10-15 gün içinde gelişimini tamamlayıp uçabilecek hale gelen sivrisineklerin bazıları 3 kilometre, bazıları ise 5 -10 kilometre uzağa uçabiliyor. 

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyrazsivrisinekle mücadelede en etkin yolun üreme alanlarının ortadan kaldırılması olduğunu dile getirerek, “Sivrisineklerin üremesini en aza indirgemek için kirli durgun suların olabileceği, göl, bataklık, taş oyukları, ağaç kovukları, çayır ve ormanlarda birikmiş yağmur suları, bidon, açıkta bırakılmış araba lastikleri, saksılar, varil ve fosseptikler gibi alanları kontrol etmemiz gerekir.” dedi.

VATANDAŞLARA DA GÖREV DÜŞÜYOR

Daire Başkanı Dr. Poyraz, bir bardak suya bir sineğin 200 yumurta bırakabildiğine dikkat çekerek, “Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın sağlıklı ve sorunsuz bir hayat yaşamaları için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu özverili çalışmaların dışında vatandaşlarımıza da görev düşüyor. Örneğin bahçede bırakılan su dolu bir kap, saksı altlıkları yürütülen hizmetin verimini düşürmekte. Bir bardaktaki suya bir sineğin larva bırakması 2 ayın sonunda 32 milyar 500 bin adet sivrisinekoluşmasına yetiyor.” şeklinde bilgi verdi.

Sinekle mücadelenin larva oluşumundan başlanarak daha etkin sağlanıldığını aktaran Dr. Poyraz, bu tarz oluşumların önüne geçmek için su bulunan ortamlardan suyun yok edilmesi veya üzerinin sivrisinek geçemeyecek şekilde kapanmasının önemine değindi. Bu kapsamda vatandaşlara bir çağrıda bulunan Dr. Poyraz, sorun oluşturan su birikintileri,bataklık gibi noktaları Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi'nin 444 11 41 numaralı telefondan yetkili kişilere aktarmalarının yeterli olacağını söyledi.

Sivrisineklerle mücadelenin en etkin yolu üreme alanlarının ortadan kaldırılmasından geçiyor. Bunun için alınması gereken bazı önlemler bulunuyor. 
En önemli kurtulma yolu sivrisineğin yumurta bırakabileceği su bulunan ortamlardan suyun yok edilmesi veya üzerinin sivrisinek geçemeyecek şekilde kapanması. Özellikle yaz aylarında hayvanlara içme suyu verilen kapların bir iki günde bir kez dökülerek yenilenmesi de sivrisinek üremesinin önlenmesinde fayda sağlıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin sivrisineklerle mücadelesinde, 5 kontrol aracı bulunuyor ve 18 ekip bu alanda çalışıyor. Ayrıca 52 uygulama personeli yanı sıra 7 teknik ekip bulunuyor. Böylece toplamda 64 personel ile 60 bin noktaya hizmet ulaştırılıyor.