Avustralya’da bulunan Hillier Gölü, neden pembe?
Hillier Gölü’nün pembe rengi, tuzlu sularında Dunaliella salma türü bir su yosunu bulmayı uman bir grup bilimci tarafından 1950’li yıllarda incelenmiş.
Hillier Gölü’nün pembe rengi, tuzlu sularında Dunaliella salma türü bir su yosunu bulmayı uman bir grup bilimci tarafından 1950’li yıllarda incelenmiş.
Bu yosun çok tuzlu sularda kırmızı pigment üretiyor ve anakaradaki Esperance Gölü gibi Avustralya’nın diğer pembe renkli göllerine renk katıyor.
Middle Adası’ndaki pembe göl Hillier’e ait ilk kayıtlar ise 1802 yıllarına kadar gidiyor; İngiliz gemici vehidrograf Matthew Flinders Sidney’e doğru giderken bu adaya uğramış.
Flinder’ın ziyaretinden sonra adaya ticari amaçlarla kısa süreliğine gidenler olmuş. 1820 ile 1840’lı yıllar arasında fok ve balina avcıları adaya yerleşmiş.
Ayrıca 20. yüzyılın başından itibaren Hillier gölü’nden tuz çıkarılmış ancak tuz üretimi sadece on yıl sürebilmiş ve o tarihten bu yana ada ve pembe gölüne pek uğrayan olmamış.
Meksika'daki Pembe Göl
Bu muhteşem manzara, insan yapımı veya çeşitli tekniklerle değiştirilmiş bir görsel değil!
İnstagram'da görülmeye değer yerler arasında yer alan bu güzel manzara görenleri adeta büyülüyor.
Pembe gölü görenler gerçek olduğuna inanmakta güçlük çekseler de, bu konuda yapılmış ikna edici bir bilimsel açıklama mevcut!
Meksika'da, Yucatán Yarımadası'nın doğusunda yer alan Las Coloradas'da minicik bir balıkçı köyünde yer alıyor bu pembe göl...
Gölün içerisinde bulunan kırmızı renkteki su canlıları ve tuzlu karidesler gölü kimyasallarıyla bu renge dönüştürüyor.
Ayrıca bir dönemler tuz madeni olarak kullanıldığı için, göl bir yığın tuzla süslenmiş durumda...
Kesinlikle herhangi bir boya veya kimyasal kullanılmıyor gölde.
Doğanın bir mucizesi olan bu harika göl, huzurun ve sakinliğin buluştuğu bir manzara sağlıyor ziyaretçilerine...
Pembenin her tonunu gördüğünüz bu göl hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Yukardan bakıldığında, uzaklarda parıldayan Hillier Gölü’nün pembe yüzeyi, dikdörtgen bir pasta üzerindeki şekerli kremayı ya da çilekli sütü andırıyor.
Pembe renkli göl Hillier, Middle Adası’nın gür ormanlarla kaplı kıyılarına gerçekten de beklenmedik bir renk katıyor. Mliddle Adası ise, Batı Avustralya’nın güney sahilleri boyunca uzanan Recherche Takımadalarını oluşturan yüzden fazla küçük adadan biri.
Bu tuzlu ve sığ göl, yaklaşık 600 m. genişliğinde ve fırtınalarla çalkalanan bu denizlerden çok Hanselve Gretel’in masal dünyasına aitmiş gibi duruyor.
Okaliptüs ve Cajeput (Mersin ağacı ailesinden Avustralya’ya özgü bir ağaç) ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanla kuşatılmış olan Hillier Gölü’nün çevresi beyaz tuz kümeleriyle çevrili. Okyanusun derin mavi sularından ise dar bir kumul şeridiyle ayrılıyor.
Batı Avustralya’da bulunan Hillier Gölü, pembe rengiyle görenleri hayran bırakıyor. Okyanustan ince bir kumsal ve yeşillik ile ayrılan Hillier gölü, 600 metre uzunluğa sahip.
Gölü ilk kez görenler rengin göz yanılması olduğunu düşünse de gölden bir kova su alındığında pembe rengin korunduğunu ve kalıcı olduğunu görebiliyor.