Akıllı telefonunuzun pil ömrü iki katına çıkacak!
Akıllı telefonların pil ömrünü geliştirebilecek yeni bir teknoloji keşfedildi. Bu sayede telefonlarımızı uzun yıllar boyunca verimli bir şekilde kullanabileceğiz.
Professor Noriyoshi Matsumi liderliğindeki ekip gündelik hayatımızı önemli ölçüde etkileyecek bir keşfe imza attı. Bir iki sene sonra akıllı telefonlarımızın veya teknolojik cihazların bataryalarında yaşanan hacim düşmesini minimum seviyeye indirecek yeni bir teknolojik gelişmeye imza atıldı.
Geliştirilen teknoloji bataryalardaki %50'lik kaybı yüzde %5'e indirebilir
Akıllı telefonların ilk çıktığı yıllarda batarya kapasiteleri 1000-15000 mAh seviyelerindeydi. Lityum iyon pillerin geliştirilmesiyle bu değerler 6000 mAh seviyelerinde orta segmentte kullanılır hale geldi. Satın alındığı tarihlerde 1, 1.5 günlük batarya ömrü sunan akıllı telefonlar 1 senelik kullanımın ardından hissedilir bir şekilde batarya performansı düşüyor. Aktif kullanımda 1 sene sonra %5 ila %10 oranında hacim erimesi yaşayan bataryalar yeni cihaz arayışlarına bizi sürükleyebiliyor.
Buradaki probleme çözüm arayışı getirmek isteyen Japonya İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (JAIST) hayat kurtaracak bir teknolojik keşfe imza attı. Matsumi liderliğindeki ekip bataryalardaki hacim kaybının grafit anotlarının bozulmasından kaynaklandığını belirtiliyor. Bu sebeple kaynaklanan yıllık %10'a varan kaybın BP bazlı hücreler ile azaltılabileceği yönünde çeşitli deneyler yapıldı. Elde edilen verilerde bu yöntem ile 5 yıl ve üzerinde aktif kullanımda sadece %5 oranında hacim kaybı yaşandığı gözlemlendi.
Geliştirilen teknoloji ile birlikte uzun süreçlerde iki katına varabilecek enerji tasarrufu ve verimlilikle daha çevreci bir dünyaya adım atabileceğiz. Elektrikli araçlardan kablosuz kulaklıklarımıza kadar her alanda verimliliğinden faydalandığımız lityum iyon piller artık daha iyi bir performans sunabilecek.
Görsel kaynak: greencarcongress