Ahtapotun kolları bilime ilham kaynağı oldu!

Bilim insanları ahtapotların eklemleri olmadığı halde, deniz dibinde sürünürken kollarını nasıl kullandıklarını ortaya çıkardı.

Ahtapotun kolları bilime ilham kaynağı oldu!

Kudüs İbrani Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ahtapotların son derece esnek olan kolları arasında nasıl eşgüdüm sağladıklarını belirlemek için yüksek hızlı kameralarla sürünmelerini filme aldı.

Yapılan inceleme, ahtapotların hareketinin ne kadar basit olduğunu gösterdi: hayvan sürünürken sadece hangi kolunu kullanacağına karar veriyordu o kadar. Current Biology dergisinde yayınlanan araştırma, ahtapotların nasıl hareket ettiklerine dair ilk ayrıntılı çalışma. Ahtapotların bedenlerini nasıl kontrol ettikleri, biyolojiden ilham alarak robot üretmek isteyen mühendisleri de ilgilendiriyor.

Araştırmacılardan Dr. Guy Levy, tıbbi amaçlar ve kurtarma operasyonları için yumuşak robotlar yapmayı hedefleyenler olduğunu hatırlatıyor. Böyle yumuşak, ahtapotunkine benzeyen kolları olan robotlar, hareketleri sabit eklem yerleriyle sınırlanmayacağı için, dar, erişmesi güç yerlere ulaşabilecek. Levy, bunun da, örneğin yıkılan bir binada enkaz altında kalanlara ulaşmakta işe yarayabileceğini düşünüyor.

1429388990_img20150418231504.jpg

Araştırma için çekilen filmin her karesini inceleyen Dr. Levy ile Prof. Benny Hoffner, ahtapotun kolunu bir çekip bir uzatmak suretiyle kendini ittirdiğini ve her kolun bedeni sadece tek bir yöne götürdüğünü belirlemişler. Buna göre, hangi yöne gitmek istiyorsa ona göre bir kol seçmesi ahtapot için yeterli oluyor.

Sekiz kolundan herhangi birini kullanabildiği için de, bedeni ne tarafa dönük olursa olsun, istediği yöne doğru sürünebiliyor. Hareketlerinde, bir ritm veya tekrarlanan bir tarz da yok. Bir sonraki aşama, bu koordineli sürünmenin nasıl kontrol edildiğini anlamak için ahtapotların sinir sisteminin incelenmesi olacak.