500 milyon dolarlık Matrix projesi
Londra merkezli teknoloji firması Matrix filmini andıran bir sanal gerçeklik dünyası oluşturmak için çalışmalara başladı.
Wachowski kardeşlerin ilk filmi 2000 yılında sinemalarda gişe rekorları kıran bilimkurgu filmi Matrix'i andıran proje ile ilgili İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan şirketin CEO'su Herman Narula nihai hedeflerinin sanal kentler yaratmak olduğunun altını çizdi.
"İşin özünde Matrix'i kurmak istiyoruz" ifadesini kullanan Narula, bu proje kapsamında 500 milyon dolarlık yatırım aldıklarını belirtti.
Oyun dünyasında yeni cephenin sanal gerçeklik olacağını savunan Narula, bu yatırımın kesinlikle şirkete getirisinin yüksek olacağı görüşünde.
Wachowski kardeşlerin 2000 yılında sinemalarda gişe rekorları kıran bilimkurgu filmi Matrix'te bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson (Keanu Reeves), yaşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simülasyon olduğu gerçeğini öğrenmiş, gerçek dünyaya adım atmıştı.
İçinde yaşadığımız evrenin halihazırda sadece bir göz yanılması olabileceği ise sıklıkla dile getirilen konulardan biri.
Aslında bu teori yeni değil. 1990'lı yıllarda Fizikçi Dr. Gerard 't Hooft ve Dr. Leonard Susskind'in genel görelilik ve kuantum fiziği temel tutarsızlığı çözmek adına başlattıkları çalışmaların sonucunda "holographic principle"ı (hologram prensibi) ortaya atmışlardı.
Bu teoriye göre, evren kozmolojik ufukta iki boyutlu bir bilgi yapısı olarak görülebilir ve gözlemlediğimiz üçüncü boyut sadece düşük enerjide geçerli bir açıklamadır.
Kozmolojik ufkun sonsuz alanı bulunduğunun altını çizen bu teori, kozmik ufkun zamanla büyüdüğü için kozmolojik holografinin matematiksel olarak kesinlik kazandığını iddia eder.
İngiliz Improbable firması sanal bir dünya oluşturmak için düğmeye bastı. Özellikle bilgisayar oyunlarında kullanılması planlanan proje ile değişik senaryolara ev sahipliği yapan sanal dünyalar oluşturulması bekleniyor.