3D baskı ile üretilen roket yine havalanamadı!
Başka bir gün, dünyanın ilk 3D roketi için başka bir ön hazırlık. Cumartesi günü Relativity Space'in Terran 1 roketi, iki fırlatma denemesinin ardından yerden havalanamadı.
Bu belliki yanlış başlangıçların olduğu bir gündü.. Çarşamba günkü başarısız denemenin ardından, Relativity Space başlangıçta gözünü 13:45’teki lansmanına dikmişti, bu pencere daha sonra beklenen "aşırı rüzgar" nedeniyle daha sonra 14:45’e geri çekildi.
Geri sayım yeniden başladıktan sonra, uzay aracının menziline bir şey girene kadar her şey yolunda gidiyordu. Geri sayım tekrar başladığında şirket, uzay aracının dokuz birinci aşama Aeon motorunun kükreyerek çalışması ve hemen ardından durmasının ardından t-eksi sıfırda fırlatmayı iptal etti.
3D baskı ile üretilen roket yine havalanamadı!
Relativity Space, 14:45'teki iptal için bir "fırlatma kriteri ihlali"ni suçladıktan sonra, tam da fırlatma penceresi o gün için kapanmak üzereyken, roketi 16:00’da tekrar uçurmayı deneyeceğini söyledi. Ne yazık ki, Relativite ikinci kez, Terran 1 motorlarını ateşleyemeden bir iptal çağrısı daha yapmak zorunda kaldı. Bu haber yazıldığı sırada şirket, karar için henüz bir neden belirtmemişti, ancak roketin "sağlıklı" olduğunu ve yakında paylaşacak daha fazla bilgiye sahip olacağını söylendi.
Yerden kalkabilmesi koşuluyla, Terran 1, uzay uçuşu teknolojisi için önemli bir kilometre taşını temsil edecek. Roket tamamen 3D baskılı olmasa da, kütlesinin %85’i, tüm yapısı ve 10 adet birinci ve ikinci aşama motoru dahil 3D baskı. Teorik olarak, Terran 1'in üretim süreci, yapımı daha ucuz ve daha hızlı olan bir uzay aracı üretiyor. Relativity Space, yaklaşık 60 günde bir Terran 1 roketi inşa edebileceğini ve özel görevlerin tamamlanmasının yaklaşık 12 milyon dolara mal olacağını iddia ediyor. Şirket gelecekteki uzay aracının yaklaşık %90’ını 3D baskılı parçalardan yapmayı umuyor.