3 boyutlu yazıcı nedir,nasıl çalışır?
Ancak nesne katmanlar halinde oluşturulduğu için aynı malzemeyle sanayide üretilen bir parçayla dayanıklılık, mukavemet vb. gibi özelliklerde farklılık göstermektedir.
Ancak nesne katmanlar halinde oluşturulduğu için aynı malzemeyle sanayide üretilen bir parçayla dayanıklılık, mukavemet vb. gibi özelliklerde farklılık göstermektedir.
3 Boyutlu yazıcı teknolojisi ne zaman ortaya çıktı? 1980 'li yıllarda Chuck Hull tarafından icat edilen ve patenti alınan stereolitografi 3 Boyutlu yazıcıların temelini oluşturmaktadır. 3 Boyutlu yazıcılar ilk ortaya çıktıkları zamanlarda maliyetlerinin yüksek olması ve boyutları gibi nedenlerle sadece sanayi ve endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlandı.
Gelişen teknoloji ile birlikte malzeme çeşitliliğinin artması, cihazların boyutlarının çeşitlenmesi ve kapasitenin artması sonucunda 3 Boyutlu yazıcılar günümüzde evlere girmeye başlamıştır
Hayalleri Nesneye Dönüştürmek 3 Boyutlu yazıcılar teknolojisi sayesinde hayalinizdeki bir tasarımı gerçek bir objeye dönüştürmeye olanak sağlıyor. Bilgisayar destekli katı modelleme (CAD) uygulamaları kullanılarak oluşturulan tasarımlar 3 Boyutlu yazıcılara aktarılarak nesnelerin oluşturulmasına başlanılır
3 Boyutlu yazıcılar malzeme olarak Polikarbon, ABS, Poliamid, Epoksi reçine gibi çeşitli malzemeler kullanabilmektedirler.3 Boyutlu yazıcılar kullanılan malzeme ve prototipleme teknolojilerine göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin ; Yaygın olarak kullanılan Polikarbonat ve ABS malzeme için Fused Deposition Modeling(FDM) prototip servisinden yararlanılmaktadır. Yazdırma işlemi kesitler halinde sprey teknolojisi ile yapılmaktadır.
Tasarlanan objenin büyüklüğüne bağlı olarak yazdırma işlemi süresi saatler hatta günler alabilmektedir. Katman kalınlığı 0.1 milimetre (100 mikron) ile 16 mikron aralığında değişmektedir. Kullanım alanı çok geçiş olan 3 Boyutlu yazıcılarla oyuncaktan bibloya, takıdan tıbbi gereçlere kadar bir çok alanda tasarlanan nesneler oluşturulabiliyor.
Yeni teknolojilere meraklı kullanıcılar için 3 Boyutlu yazıcı fiyatları 1000 $ dan başladığını söylemeden geçmeyelim. Daha büyük tasarımlar için ve Profesyonel olarak kullanılan Yazıcıların fiyatları ise 15 bin $ile 60 bin $ arasında değişiyor. Endüstriyel ölçekli 3 Boyutlu yazıcı fiyatları ise 600 bin $ üzerinde satılıyor. 3 boyutlu yazıcı fiyatları şu anda ev kullanımı için biraz yüksek ancak teknoloji meraklısı kullanıcılar için fiyatlar makul düzeyde sayılabilir.
3D Tabanca Geçtiğimiz Mayıs ayında ABD'de "Defense Distributed" isimli grup tarafından 3 boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen silahın tasarım dosyalarının paylaşılmasının ardından bu tasarım 100.000 'den fazla kişi tarafından indirilmişti. Ardından Amerikan hükümeti tarafından tasarım dosyaları internet üzerinden kaldırtılmıştı. Geçtiğimiz hafta Denizlili mühendis, Ali Boz tarafından bu tasarımdan faydalanarak silahın bir benzeri yapıldı.
3D tabanca adı verilen silah X-Ray cihazları tarafından tespit edilemiyor. Plastik tabanca mermi çekirdeğinde de iz bırakmadığı için balistik inceleme de yapılamıyor. Ali Boz yaptığı açıklamada tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekerek "Amacımız tersine mühendislik çalışması yapacak bundan sonraki nesillerde, yazıcıların daha da ucuzlayacak. Kısa zaman sonra bu teknolojiye sahip olacak kişilerin kendi silahlarını yapmaması konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Bunun tehlikeli olacağını düşünerek yetkililerin bu konuda önlem almasını istiyoruz." dedi.
Tıp dünyasında da 3 Boyutlu yazıcının yankıları sürüyor. Gündelik yaşamın birçok alanında kullanılmaya başlanan 3 boyutlu yazıcılar tıp sektöründe, biyolojik doku ve yapay organ üretiminde hücrelerin tutunabileceği kalıpların hazırlanmasında, biyokimyada farklı fonksiyonlara sahip protein moleküllerinin tasarlanmasında, kimyasal bileşik ve ilaç üretiminde, nano teknolojide ve biyomedikal sektöründe ise parça üretiminde rahatlıkla kullanılabileceği düşünülüyor.
3 Boyutlu yazıcı bebeğin hayatını kurtadı. ABD 'de solunum yetmezliği çeken Kaiba Gionfriddo isimli bebek 3 boyutlu yazıcı teknolojisi sayesinde hayata döndü. Kalbine ve akciğerlerine bağlı atardamarlarında bozukluk olan bebek, aylar önce solunum yetmezliği çekerek bayılmış ve hasteneye kaldırılmış, ardından birkaç ay boyunca yoğun bakım ünitesiyle hayata tutunmuştu. 3 ay boyunca ölüm tehlikesi altında yaşayan bebek, Michigan Üniversitesi biyomedikal mühendisi Profesör Scott Hollister tarafından hazırlanan implant ile normal yaşantısına döndü. Soluk borusunu açık tutmaya yarayan implant, 3 Boyutlu yazıcı kullanılarak hazırlanmasının ardından ufak bir operasyon ile bebeğin vücuduna yerleştirildi. yaşaması için çok az ümit olan bebek bu yöntemle normal hayata dönmüş oldu.
3 Boyutlu Yazıcı ile alçı yapıldı 3 Boyutlu yazıcıların tıp dünyasında kullanılmasının bir başka örneği ise Yeni Zelanda’da yaşandı. Jake Evill isimli kişi tarafından 3 Boyutlu yazıcı kullanılarak hazırlanan alçı son derece hafif ve kolun hava almasını sağlıyor. Kolunun kırılmasının ardından alçının kendisine verdiği rahatsızlığı daha fazla yaşamak istemeyen Evill, 3 Boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak hafif ve kolun hava almasına izin veren bir alçı tasarımı geliştirmeyi başardı. Evill yaptığı açıklamada “Aylarca alçının ne kadar rahatsız bir şey olduğunu yaşayarak öğrendim.
Kokması ve kaşındırması beni rahatsız ediyordu. İki kiloluk bir ağırlığı kolumda taşımanın oldukça eskiyen bir tedavi olduğunu düşünmeye başladım.” dedi. Evill tarafından "Cortex Alçısı" ismi verilen yeni nesil alçı kemiğin iç dokusuna benzer trabeküler örgü modelinden ilham aldığını belirtti.
Son Zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız 3 Boyutlu yazıcılar, basit anlatımla dijital tasarımlar aracılığıyla katı modellemeleri gerçek nesnelere dönüştüren sistemin adıdır. 3 Boyutlu yazıcılar geleneksel sanayi teknolojilerinden farklı olarak nesneleri keserek veya delerek şekillendirmiyor.
3 boyutlu yazıcılar dijital tasarımı katmanlar halinde lazer sinterleme, fused deposition (bileşimli yığma), polimer kurleme gibi yöntemler kullanılarak gerçek nesneler oluşturabiliyorlar. 3 Boyutlu yazıcılar aracılığıyla Hızlı prototipleme teknolojisi kullanılarak istenilen nesne katmanlar halinde oluşturulmaktadır.