2023 yılında çağ atlayacak 7 teknoloji: Ulan yine mi yapay zeka!
Gelişen teknoloji insanoğlunun hayatına yön verebiliyor. 2023 yılında çok değer kazanacak olan 7 teknolojiyi sizler için derledik.
Yapay Zeka
Bilgi işlem teknolojilerindeki ilerlemeler ve yapay zeka teknolojisi, son dönemin en çok konuşulan teknolojileri arasında yer alıyor.
Birçok alanda hayatımızda yer alan bu teknoloji konuşma tanımadan yüz tanımaya, navigasyon yazılımlarına, Siri, Google ve Alexa gibi sesli asistanlara kadar birçok uygulama yapay zeka teknolojisini kullanıyor.
Kuantum Bilişim
Quantum Computing, kuantum ilkelerine dayalı olarak işlem gerçekleştirmeye odaklan geleceğin yeni teknolojisi. Kuantum Bilişim, son dönemde daha da popüler hale geldi ve adından çokca söz ettiriyor.
Kuantum bilgi işlem, sıfırlar ve birler yerine, bir nesnenin ölçümden önceki durumunun olasılığını hesaplıyor.
Sınır Bilişim
2022 yılında adından oldukça söz ettiren bir başka teknoloji ise sınır bilişim yani Edge Computing olacak.
Sınır bilişim (edge computing) bir veri işleme yapısını ifade ediyor. Bu yapıda veri ve işlemler, yerel olarak cihazların yerine, uç noktalarda (edge) bulunan veya cihazların yanı başında bulunan bir sunucuda gerçekleştiriliyor.
Bu sayede, veri işlemenin gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilmesi, veri güvenliğinin artırılması ve ağ trafiğinin azaltılması gibi avantajları insanlığa sunacak.
5G
Aslında 5G teknolojisini dünyada birçok ülke kullanıyor. Ancak dünyanın henüz Türkiye’de bu teknolojiyle tanışmış değiliz.
5G, daha hızlı internet erişimi, daha yüksek veri hacmi ve daha az gecikme gibi özellikleriyle gerçek zamanlı veri işleme ve sanal gerçeklik gibi uygulamaların daha etkili bir şekilde kullanılabilmesine olanak tanıyacak.
Nesnelerin İnterneti (Internet of Things)
Nesnelerin İnterneti, son birkaç yılın en umut verici teknolojilerinden biri diyebiliriz. Cihazlar arasındaki bağlantıların daha da arttırılması, daha fazla veri toplanmasına ve daha akıllı cihazların ortaya çıkmasına neden olacağı için büyük önem taşıyor.
Akıllı otomobillerden akıllı fabrikalara kadar birçok uygulamanın arkasında nesnelerin interneti teknolojisi var. Bu teknoloji sayesinde cihazlar birbirleriyle konuşabiliyor, veri toplayabiliyor ve insan müdahalesine gerek kalmadan ağ üzerinden iletişim kurabiliyorlar.
Blockchain
Blockchain denilince birçok kişinin aklına ilk gelen şey kripto paralar olabilir ancak Blockchain teknolojisi birçok alanda çok faydalı kullanım sağlıyor.
Finansal alanda işlemlerin güvenliğini sağlamaktan medikal kayıtların güvenliğinin sağlanmasına kadar birçok alanda kullanılabiliyor.
VR, AR ve Metaverse
Sanal ve artırılmış gerçeklik neredeyse 10 yılı aşkın bir süredir adından söz ettiren teknolojiler olarak öne çıkıyor. Son dönemde Metaverse kavramıyla birlikte birçok şirket sanal mağaza ve lansmalar düzenlemişti.