2016 Bilim Fotoğrafları Yarışması
22016 yılı Wellcome Bilim Fotoğrafları Yarışması'nda finale kalan eserler belirlendi. Yarışmayı kazananlar 15 Mart'ta açıklanacak.
Genç ve sağlıklı bir yetişkinin beyin yolları haritası, renklerle görüntülenmiş. Beynin farklı bölümleri sinir lifleri sayesinde iletişim kuruyor.
Sağlıklı bir insanın kalça kemiğinin iliğinden alınan kök hücresinin elektron mikrograf taraması.
Zebra balığı yavrusu yumurtadan çıkmadan önce, beyninde bir kök hücrenin ikiye bölünmesinin farklı aşamalarını gösteren şekil. 0,25mm çapındaki çember, 9 saatlik bir döngüyü gösteriyor.
Ebola virüsünün iç yapısını gösteren bir çizim. Merkezdeki çekirdek farklı yapıları görmek için üç boyutlu tasarlanmış. Ebola virüsü 100 nanometre (0,0001mm) genişliğinde.
İngiltere'nin tek 'çok bulaşıcı hastalıklar tecrit birimi'. Fotoğraf Ebola virüsü taşıyan bir hemşirenin kabulünden bir gün önce çekilmiş.
Kırlangıç kelebeğinin ağzı ve gözleri. Kelebeğin iki büyük yuvarlak gözü ve koku almak için de iki anteni var.
Madagaskar güvelerinin pulcukları. Pulcukların rengi aslında optik bir yanılsama. Pulcuklardan yansıyan ışık bu rengi veriyor. Bu resim 0,75 mm genişliğinde.
İnsan gözünün arkasında retinayı besleyen kan damarlarını gösteren üç boyutlu resim. Kan görülmeyecek kadar hızlı akıyor ve bir yeraltı labirentini andıran bir görüntü yaratıyor. Bu küçük tüneller 100 mikrometre yani 0,1 mm yüksekliğinde.
Gözdeki kan damarları. Retinadaki kan damarları beyaz örümcek ağları gibi görünüyor. Çizgilerin üstünden floresan boya ile geçilmiş.
Siyah kınayla dövme yaptıran genç bir kadının kolu. Kadının cildi kınaya alerjik reaksiyonlar göstermiş.
Bu taramadaki yeşil nokta, bir insan boynundaki tıkanmış kan damarını gösteriyor. Beyne kan taşıyan bu damar tıkanırsa beynin bazı bölümleri hasar görebilir. Dr. Pilat bu karenin beyin damarlarıyla ilgili kazalar ve ani inlemeler iyi bir örnek oluşturduğu görüşünde.
İnek kalbi. Fotoğraf kalbin hem dış hem de iç yüzeyini üç boyutlu görüntülüyor.
İnsan karaciğer dokusu. Bu küçük doku, karaciğer hasar görmüş bir fareye nakledilmiş. İnsan ciğeri dokusu, farenin kanıyla beslenince büyümeye başlamış.
Grafen Oksit üzerinde iki bakteri. Çok ince bir karbon yaprağı olan Grafen Oksit, en güçlü maddelerden biri.
Erken doğduktan sonra sarılığa yakalanan bir bebek. Bebek Londra'da Barnet Hastanesi'nde mavi ışık tedavsi görüyor.
Hücrelerde bulunan Clathrin proteini. Moleküler hücre içindeki dolaşımı kolaylaştırmak için bu kafes şelini oluşturuyor. Hücreler bu tür pek çok kafesciği içinde barındırıyor. Bu kafesin çapı 50 nanometre (00005mm).
Toksoplazma yaratan parazit. Kedi dışkısında, az pişmiş ya da çiğ ette bulunan minik bir organizma. Fotoğrafta gri/mavi renkteki her parazit, kırmızı bir zar ve siyah proteinle çevrelenmiş.
Kemik gelişimi. Bir bebeğin ana karnındayken başlayan ve sonra devam eden kemik gelişimini görüntüleniyor. En soldaki doğumdan üç ay önceki kemik yapısını, en sağdaki de 2,5 yaşındaki bir çocuğunkini gösteriyor. Bu kemikler 19. yüzyılda ölmüş çocuklara ait.
Gustav Klimt'in eserlerine benzeyen bu kare, mısır bitkisinin hücresindeki kümeleri gösteriyor. Yaprağın kare ve dikdörtgen hücrelerinin içindeki turuncu renkli çekirdekte genetik bilgi saklı.
Bu termal görüntü biri sağlıklı diğeri hasta olan iki insan elini gösteriyor. Sağdaki el, kan dolaşım rahatsızlığı olan, Raynaud hastası birinin eli. Her iki el de gürüntülenmeden iki dakika önce soğuk suya tutuldu. Sağlıklı el diğerine göre çok daha hızlı ısındı. Raynaud hastalığını tetikleyen unsurlar arasında soğuk havalar, stres ve kaygı bulunuyor.