2014'te bilim dünyasında yaşananlar
Bitcoin borsaları alt üst olduTokyo merkezli Mt. Gox, hacker saldırısı sonucunda müşterilerine ait 750 bin Bitcoin'i kaybettiğini açıkladı. Bitcoin piyasasının yüzde 7'sini temsil eden sanal paranın kaybolması, Bitcoin borsalarında hızlı düşüşe neden oldu.
Bitcoin borsaları alt üst oldu Tokyo merkezli Mt. Gox, hacker saldırısı sonucunda müşterilerine ait 750 bin Bitcoin'i kaybettiğini açıkladı. Bitcoin piyasasının yüzde 7'sini temsil eden sanal paranın kaybolması, Bitcoin borsalarında hızlı düşüşe neden oldu.
Zamanın başladığı ana ait izlere ulaşıldı Antarktika'da Bicep 2 teleskobunu kullanan gökbilimciler, Büyük Patlama'nın oluşturduğu yerçekimsel dalgaları tespit etmeyi başardı. Evren'in ilk genişleme sürecine ait olan dalgalar, Albert Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı'nı da doğrulamış oldu.
Güneş Sistemi'nde benzersiz keşif Avrupa Güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı La Silla Gözlemevi’nde yapılan gözlemler, Güneş Sistemi'nde halkalara sahip olan ilk asteroidi ortaya çıkardı. Güneş Sistemi'nde halkaları olan beşinci gök cismi olan 'Chariklo', Satürn ve Uranüs'ün yörüngelerinin yer aldığı bölgede bulunuyor.
Evren'de gözlemlenen en büyük yıldız bulundu Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) bağlı Magellan Teleskobu, Dünya'dan 12 bin ışık yılı mesafede bulunan en büyük yıldızı tespit etti. Güneş'in çapından 1300 kat daha büyük olan HR 5171 A, Dünya'dan bakıldığından gökyüzündeki en parlak dokuzuncu gök cismi olarak belirtildi.
İki yeni atom altı parçacık keşfedildi Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nün (CERN) bünyesinde bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (LHC) yapılan deneyler, iki yeni atom altı parçacığın keşfiyle sonuçlandı. Yapılan keşfin, atom altı parçacıkların dinamiklerini açıklayan Standart Modelin sunduğu bilgilerin ötesine geçebileceği ifade edildi.
Fare beyninin en detaylı haritası elde edildi ABD'nin Seattle Allen Beyin Enstitüsü'nde yapılan araştırmada, fare beynindeki tüm sinirleri gösteren 3D harita çıkarıldı. Geliştirilen model, beyin rahatsızlıklarının sinirleri nasıl etkilediğini ortaya koyarak yeni tedaviler geliştirilmesine kapı aralayabilir.
Evren’in 14 milyar yıllık simülasyonu Evren’in nasıl oluştuğuna dair simülasyonu hazırlandı. Simülasyon, Büyük Patlama’nın 12 milyon yıl sonrasından günümüze uzanan yaklaşık 14 milyar yıllık süreci kapsıyor. Sıradan bir dizüstü bilgisayarın, söz konusu simülasyonu oynatmasının yaklaşık 2 bin yıl alacağı belirtildi.
Yapay zeka Turing testini geçti Yapay zekanın karşısındaki en büyük sınav olarak kabul edilen Turing testi, ilk kez bir yazılım tarafından başarıyla geçildi. 13 yaşındaki bir çocuğun kişiliğini taşıyan yazılım, uzmanlardan oluşan jüriyi insan olduğuna ikna etmeyi başardı. Bazı uzmanlara göre bu testin yapay zeka tarafından geçilmeşi yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.
Rosetta 10 yıl sonra hedefini yakaladı Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Rosetta uzay aracı, 2004'ten bu yana sürdürdüğü yolculuğu tamamlayarak 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına ulaştı. 20 Ocak 2014'te Dünya'dan gönderilen sinyalle uyandırılan Rosetta, toplam 6 milyar km yol kat ederek Dünya'dan 510 milyon km ötedeki gök cismine ulaştı.
Oyun platformu Twitch Amazon'un oldu En büyük canlı oyun yayını platformlarından Twitch, Google ile anlaşmaktan vazgeçerek 970 milyon dolara Amazon'un oldu. Amazon'un bu platformu nasıl kullanacağı tam olarak bilinmese de servis satın alımdan önceki faaliyetlerine devam ediyor.
Origami sanatıyla çalışan robot geliştirildi Harvard Üniversitesi araştırmacıları, dünyanın ilk katlanarak şekil alan robotunu geliştirdi. Robotun en büyük özelliği, İnsan müdahalesi olmadan şekil alabilmesi.
Ünlülere iCloud şoku Apple'ın iCloud bulut depolama sistemine girmeyi başaran hacker'lar, onlarca Hollywood ünlüsüne ait fotoğrafları internete sızdırdı. Hacker'ların ünlülere ait fotoğrafları nasıl elde ettiği bilinmiyor. Birçok Hollywood starının en mahrem fotoğraflarının internete düştüğü saldığı hala gizemini koruyor.
Minecraft 2.5 milyar dolara Microsoft’un Ünlü Minecraft oyununun üreticisi İsveçli Mojang, 2.5 milyar dolara Microsoft'un oldu. Minecraft’in sahibi Markus Persson ise ‘aldığı kararın parayla değil, akıl sağlığıyla ilgili olduğunu’ belirtti. Microsoft, özellikle gençler arasında popüler olan oyunu kendi konsolu Xbox'a entegre ederek kullanıcı sayısını artırmayı ve ekosistemini geliştirmeyi hedefliyor.
Google yöneticisi Felix Baumgartner'in rekoru kırdı Google'ın 57 yaşındaki kıdemli başkan yardımcılarından Alan Eustace, Felix Baumgartner'in 2012'de gerçekleştirdiği 39 kilometrelik serbest dalış rekorunu kırdı. Eustace, dün gerçekleştirilen atlayışında helyum dolu bir balonla 41.419 km (135,890 feet) yükseliğe çıkarak Dünya'ya stratosferden atladı.
İlk Apple PC 905 bin dolara alıcı buldu Apple'ın 1976 yılında ürettiği 200 Apple-1 bilgisayardan bir tanesi New York'ta düzenlenen açık artırmada satıldı. Çalışan çok az Apple-1'dan bir tanesini temsil eden bilgisayar, 905 bin dolara alıcı buldu.
NASA roketi infilak etti NASA'nın işbirliği yaptığı özel uzay-havacılık şirketi Orbital Sciences'ın geliştirdiği Antares roketi, ateşlenmesinden kısa süre sonra infilak etti. Patlayan uzay aracında bilimsel deney araçları ve yedek parçaların da olduğu 2,5 tona yakın yük bulunuyordu.
Uzay turizmine büyük darbe 800'den fazla kişinin turist olarak uzaya gitmek için para yatırdığı Virgin Galactic uzay aracı test sürüşü sırasında düştü. Bir pilotun hayatını kaybettiği kaza, ABD uzay-havacılık sektörünün bu hafta içinde yaşadığı ikinci kaza oldu.
Philae tarihi görevi başardı Rosetta uzay aracından bu sabah TSİ 10.03'te ayrılan Philae keşif aracı, 67P adlı kuyrukluyıldıza ulaşmayı başardı. 67P'ye inen Philae'den sinyal TSİ 18.04'te Dünya'ya ulaştı. Kuyrukluyıldıza üçünce denemeden inebilen Philae, hedeflenen noktasının ötesine düştü.
Dünya dışında üretilen ilk nesne Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yerleştirilen 3D yazıcı, ilk ürününü verdi. Başarıyla sonuçlanan deneme, Dünya dışında gerçekleştirilecek üretim adına dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
Sony'ye dev saldırı Guardians of Peace adını taşıyan siber korsan örgütü, Sony Pictures'ın bilgisayar ağını çökertti. En az 11 bin GB bilgi çalan hacker'lar, aynı zamanda gösterime girmemiş bazı filmlerin orijinal DVD'lerini de ele geçirdi.
Yeni nesil derin uzay kapsülü ilk kez denendi NASA'nın en yeni uzay aracı olan Orion uzay kapsülü, 5 Aralık günü TSİ 14.05'te ilk testi için ateşlendi. Orion, 4 saat 24 dakika süren ateşlemede Dünya'dan 5800 km uzaklığa erişti ve yörüngede 2 tur attıktan sonra Pasifik Okyanusu'na indi.
New Horizons uykusundan kalktı NASA'nın Plüton ve uydularını gözlemlemek için 2006'da uzaya gönderdiği New Horizons uzay aracı, yaklaşık 9 yıl süren yolculuğun ardından hedefine ulaştı. Dünya'dan 4.6 milyar kilometre ötede bulunan uzay aracı, kendisine gönderilen sinyale 7 Aralık sabahı cevap verdi.
Pirate Bay polis baskınıyla kapandı İnternetin en eski ve köklü bitTorrent platformlarından olan Pirate Bay, İsveç'te düzenlenen polis baskını sonucu kapandı. Korsan Partisi, 2004 yılından beri aktif olan portalın hayata dönmesi için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.
İlk kafatası protezi nakledildi Hollanda'nın Medical Center Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ameliyatta, 22 yaşındaki bir hastanın kafatasının tamamı polietereterketon (PEEK) materyalinden üretilen protezle değiştirildi. 23 saat süren ameliyatla yerleştirilen şeffaf kafatası, beynin kıvrımları ve damarlarının gözlemlenebilmesini sağlıyor.
Dünyanın en büyük güneş santrali faaliyete geçti Toplam 300 bin güneş paneli içeren dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olan Ivanpah Solar Electric Generating System, faaliyete geçti. Her biri 2.5 metre uzunluğunda 3 metre genişliğindeki panellerle toplanan güneş enerjisi, 140 metre uzunluğundaki kulelerde elektriğe çevriliyor.