Ucuz PC Bileşenlerinden sağlam bir sistem yapmanızı sağlayacak 7 ciddi nokta!
Bilgisayar toplamak veya donanımınızı geliştirmek istiyorsanız sizlere bazı ciddi önemli noktaların olduğunu açıklamak gerekli. Eğer bu noktalara dikkat ederseniz sizlere uzun yıllar boyu destekleyecek bir sisteme sahip olabilirsiniz.
Kendi oyun bilgisayarınızı oluşturmak, bir yıldan fazladır süren grafik kartı fiyatlarından sonra, bütçeniz küçük olsa bile biraz daha uygun hale gelmeye başlıyor.
Yüksek kaliteli anakartlar, bellekler ve PSU'lar kullanan mevcut işlemcileri karşılaştıran CPU incelemelerine bakarsanız, uygun çözünürlükte bir PC için yalnızca grafik kartının önemli olduğu ve en iyi değere sahip oyun bilgisayarlarının grafik kartına dikkat ettiği sonucuna varabilirsiniz.
Grafik kartı oyun performansı için en önemli bir bileşen olsa da anakart, depolama, PSU ve hatta kasa gibi bazı parçaları da gözden geçirmekte fayda var. Bunları atlamak tutarsız ve hoş olmayan bir deneyime yol açabilir. Bu yazımızda, bütçeye uygun bir bilgisayar oluştururken veya satın alırken kaçırmamanız gereken 7 ciddi parçayı ele alacağız.
Çift çekirdekli CPU'lar
24 veya 32 iş parçacığını destekleyen mevcut mimarilerle, bunlardan yalnızca 2 veya 4 tanesini sunan işlemciler, 8 veya 12 iş parçacığına sahip modern akımın yanında çok geridedirler. Modern oyunlar akılda tutularak oluşturulmamıştır.
Pek çok yeni oyun Intel'in Celeron G6900'ünde, AMD Athlon 3000G ve Intel Pentium G7400 işlemcilerde çalışmayacak şekilde tutarsız bir performans sunacaktır. %1 düşük FPS bile, ortalama FPS'nin yaklaşık yarısı eder, bu da büyük bir süre boyunca süren takılmaları açıklar.
En iyi seçenek hangisi?
Şu anda modern oyunlarda tutarlı performans elde etmenin en ucuz yolu 8 iş parçacıklı Core i3-10100F veya i3-10105F'dir. O kadar yükseğe çıkamıyorsanız, belki ikinci el bir grafik kartı veya ayrı bir kart yerine güçlü bir grafik birimiyle birlikte gelen Ryzen 5 5600G ile bütçenizi yeniden gözden geçirebilirsiniz. Öte yandan, biraz daha fazla harcayabilirseniz, daha yeni Core i3-12100F (ve buna uygun bir anakart) değerli bir yatırım olacaktır.
Tek kanallı RAM değil!
DDR4/DDR5 çağında bellek hızı önemlidir. Çift kanallı bellek denetleyicisi olan bir CPU ile tek bir bellek RAM kullanmak, bellek hızınızı yarıya indirir. Her zaman sisteminizin darboğazı olmayabilir, ancak bazen, özellikle kendi VRAM'li bir grafik kartı yerine CPU'nun entegre grafiklerine güveniyorsanız dar boğaz yaşayabilirsiniz.
4 GB'den başlayan bellekleri tercih edebilirsiniz ancak tavsiyemiz, eski oyunlar veya çok sekmeli web'de gezinme için minimum 8 GB ve üstü olmalıdır. Bu görevler için ve özellikle daha yeni oyunlar için bile, en az 2 x 8 GB'lık bir kiti şiddetle tavsiye edebiliriz. Tekil bellek RAM'ler, aynı toplam kapasiteye sahip çift katmanlı kitlerden çok da ucuz değildir.
Yavaş Depolama seçmeyin
Sabit disk sürücüleri hala SSD'lere göre fiyat bazında birkaç kat daha fazla depolama alanı sunabiliyor, ancak hızı hesaba katarsanız, modern SSD'ler bugünlerde gerçekten iyi değerler sunuyor. Yine de yükleme sürelerini hiç umursamadığınıza ve tüm oyunlarınızı ve verilerinizi mümkün olduğunca ucuza depolamak istediğinize de karar verebilirsiniz. Bu durumda sabit diskler size iyi sonuç verecek mi?
Varsayılan olarak SSD kullanan bir PlayStation 5 ve Xbox Series X/S ile oyun geliştiricileri, oyun dosyalarını barındıran bir HDD olasılığını artık dikkate almayabilir ve aynı anda birçok küçük dosyanın yüklenmesini gerektiren oyunlar geliştirebilirler. Eski teknoloji dönen sabit diskler oyun sırasında doğal olarak kötü sonuçlar verir.
Kapasitesine göre bir sabit disk seçerseniz, en azından Kingston A400 (240GB) gibi bir ucuz SSD eklemelisiniz. Bu SSD'nin kendi DRAM'i yoktur, bu nedenle oyun yükleme süreleri siz doldurdukça birkaç saniye uzayabilir ve büyük dosya aktarımlarında bir HDD'den daha iyi olmayabilir, ancak oyun sırasında istediğiniz gibi çalışır.
500 GB ile idare edebiliyorsanız, Crucial MX500 ile takdire şayan bir performansla harika bir seçenek olabilir. Bütçenizi biraz daha esnetebilirseniz, 1 TB Samsung 970 Evo Plus şu anda en iyi değerleri sizlere sunabilir.
Ucuz ve boş anakartlara bulaşmayın
Seçtiğiniz kompakt ve uygun fiyatlı Micro-ATX anakartlarda önemli miktarda boş alan var gibi görünüyorsa, bunun nedeni genellikle yararlı özelliklerin birçoğunun olmamasıdır.
Anakartınızda yalnızca iki RAM yuvası varsa ve (haklı olarak) bir çift RAM kiti satın aldıysanız, gelecekte başka bir RAM yuvası ekleyemezsiniz. Kartın CPU soketinin yakınında VRM'de (voltaj düzenleyici modüller) bir soğutucu yoksa, termal performansı muhtemelen zayıftır ve bu durum CPU yükseltme seçeneklerinizi büyük ölçüde sınırlayacaktır.
Ucuz anakartlarda genellikle eksik olan diğer iki özellik, PCIe 4.0 ve ikinci (veya herhangi bir) M.2 yuvasıdır, bu nedenle gelecekte başka bir sürücü eklemek isterseniz, bunun bir SATA olması mecburiyeti olacaktır.
Güç açısından verimli bir CPU seçerseniz ve uygun yükseltme seçeneklerine sahip en ucuz anakartı arıyorsanız, Gigabyte DS3H AC serisine bakmalısınız. AMD Ryzen 5 için B450M, Intel Core i3-10100/10105 için B560M veya i3-12100F için B660M olabilir. MSI'ın daha iyi performans gösteren Pro B660- A'sın da seçebilirsiniz. Bu kartlar hem fiyat olarak hem de teknolojik olarak iyi durumdadır.
Kullanıcı dostu kasalar tercih edilebilir
"Ücret başına performansı" kriteriniz ise en üst düzeye çıkarmaya çalışırken, bazı büyük donanımlardan en ucuz olanlarını seçebilirsiniz. Hemen hemen tüm ucuz kasalardaki temel sorun, malzemelerin kalitesidir.
Metal incedir ve sistem fanlarının veya sabit sürücülerin ritmine göre duyulabilir şekilde titreyecektir, yan camlar temperli camdan ziyade akrilikten yapılmıştır. Toz filtreleriniz tıkanabilir, fanlarınızın bükülmelerini önleyecek plastik bir çerçeveleri bile olmayabilir.
En ucuz modellerle ilgili bir başka sorun da bazılarının yaklaşık on yıllık olmasıdır. 5,25 inç yuvalar günümüz koşullarında nadir görülen olumlu nitelikler içermesine rağmen, insanların neden bir bilgisayar inşa etmenin bu kadar kolay olduğunu söylediklerini sorgulamanıza neden olacaktır. (İçleri çok geniş olduğu için)
Kablo yönlendirme için ayrılmış alan olmadığından, kablolar ya bir veya daha fazla sürücü bölmenizi boşa harcamanıza, sistemin ön fanını bloke etmenize ya da parçaları temizlemek veya değiştirmek için kasayı her açtığınızda yolunuza çıkmanıza neden olurlar.
Anakart tepsisi tamamen sağlam olabilir, ancak her şeyi sökmeden önce CPU soğutucusunu arka plakayla birlikte çıkartmak için epey bi şanslı olmalısınız. Herhangi bir dahili kart takmak istiyorsanız, genişletme yuvası kapaklarının genellikle vidalanmak yerine ilk önce kırılması gerekiyor.
Ek olarak, CPU'nun hemen üzerine monte edilmiş bir PSU, CPU'ların aktif soğutmaya bile ihtiyaç duymadığı zamanlardan kalma bir kalıntıdır. Bu gibi durumlarda, PSU ya sistemin arka fanıyla hava için rekabet edecek ya da CPU tarafından ısıtılan tüm havayı çekecektir (Benim PC'de tam da bu durum var "Casper ve 15 yıllık"). Bazı ucuz kasaların önünde USB 3.0 bile yok!
Bir kasa için o kadar verilir mi? Demeyin! fiyat performans olarak Cooler Master N200 şu anda iyi bir seçenek olabilir. Biraz daha fazla harcayabilirseniz, NZXT H510 Flow yükseltmeye değer.
Değerli PSU'lar
Şu senaryoyu düşünün: Yaklaşık 300W tüketmesi gereken parçalar sipariş ettiniz ve işi yapacak en ucuz PSU'yu arıyorsunuz. 480W'lık bir PSU'yu ucuza bulup hemen sipariş veriyorsunuz. Parçalarınız geldiğinde, PSU'nun grafik kartı konektörünün nerede olduğunu merak ediyorsunuz.
Grafik kartı konnektörü aslında hiç yok ve bunun iyi bir nedeni var: "ortalama" bir PSU yalnızca 330W çıkış verebilir, bunun yalnızca 130W'ı sistemin en güçlü bileşenlerine bağlanan +12V rayı aracılığıyla sağlanır. 80+ verimlilik derecesi olmadan, zayıf bir PSU sisteme yeterli gücü zorlanır. Ayrıca ortalama PSU'larda kablolar örülü değildir ve fanı küçük olarak gelir.
430W Thermaltake Smart, olması gerekeni yapan en ucuz PSU'lardan biridir. Modüler kablolarla daha verimli (ve daha sessiz) bir bileşen istiyorsanız, EVGA'nın 500 BQ'suna bakabilirsiniz
Doğru Grafik Kartının seçimi
Bir grafik kartına yüzlerce lira harcayacaksanız, bunu doğru yapmak isteyebilirsiniz. Mantıklı bir pazarda, en ucuz grafik kartları en ucuz sistemlere çok uygun olur, ancak grafik kartı pazarı son birkaç yıldır hiç de mantıklı ilerlemiyor.
Şu anda, en ucuz iki modern GPU, yani AMD'nin Radeon RX 6400 ve RX 6500 XT'si , sekiz veya 16 yerine yalnızca dört PCIe hattı kullanıyor ve bu, Intel'in Core i3-10105F gibi uygun fiyatlı PCIe 3.0 parçalarına sahip bir sistemde kullanıldığında performansı gözle görülür şekilde olumsuz etkiliyor (AMD'nin B450 anakartıyla). Core i3-12100F ve B660 anakart için paranız varsa, bunun yerine bir Radeon RX 6600 satın alabilirsiniz.
Sisteminiz için doğru GPU'lu bir kart bulduğunuzda, kullandığı fan sayısına dikkat etmelisiniz. Tek fanlı kartlar genellikle belirli bir GPU için en ucuz seçenektir ve son derece küçük performans için iyi olacaktır. Ancak aynı GPU'yu soğuk tutmak için bu tek fanın bir turunun iki fanlı olan grafik kartından çok daha hızlı dönmesi gerekir. RX6600 ile çok az paraya çok daha sessiz bir oyun sistemi elde edebilirsiniz.
Önemli bilgilerin sonuna geldik. Yukarıdaki sistem donanımları ucuzluk ve performans göz önüne alınarak seçilmiştir. Daha uygun ve performanslı bir sistem yapabilirseniz yorumlarda bizlere belirtmeyi unutmayın.