Apple’a 'kelebek' klavyesi için 50 milyon dolarlık dava açıldı
Apple, kısa süre sonra MacBook sahiplerinin sıkıntılarını "kelebek" klavyelerle telafi edebilir.
Reuters, Apple'ın 2015 ve 2019 yılları arasında piyasaya sürülen MacBook, MacBook Air ve MacBook Pro modellerindeki güvenilir olmayan klavye tasarımlarını bildiğini ve bunları gizlediğini iddia eden bir toplu davayı sonuçlandırabilmek için 50 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini bildirdi. Hakim ön anlaşmayı onaylarsa Apple California, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York ve Washington'da onarıma ihtiyacı olan müşterilere ödeme yapacak.
Şirket, anlaşmanın bir parçası olarak yanlış yaptığını kabul etmek zorunda kalmayacak. Ancak satın alındıktan sonra dört yıl boyunca ücretsiz klavye onarımları sunmaya devam etmesi gerekecek.
Apple’a 'kelebek' klavyesi için 50 milyon dolarlık dava açıldı
Apple, kelebek klavyeyi ilk kez 2015 yılında 12 inç MacBook ile tanıttı. Kararlılıktan ödün vermeden her zamankinden daha ince dizüstü bilgisayarları amaçlıyordu, ancak tasarım, döküntülere karşı aşırı hassasiyetiyle kısa sürede ün kazandı. Altına küçük toz zerrecikleri veya kırıntılar kaçması halinde tuşlar sıkışıyor veya tepkilerini kaybediyor. Şirket, sorunu azaltmak için adımlar attı ve sonunda 2019'un sonlarından itibaren 16 inç MacBook Pro ile başlayarak daha geleneksel klavyelere geri dönmeye başladı. Apple, bazılarının sorun yaşadığını kabul etti ve onarım programları başlattı, ancak müşterilerin çoğunda hiçbir sorun yoktu.
Dava sonuçlandıktan sonra, avukatlar, birden fazla klavyeyi değiştirmek zorunda kalırsanız 395 dolar, bir tam değiştirme için 125 dolar ve yalnızca tuş başlıklarını değiştirirseniz 50 dolar ödeme beklediklerini söylüyor. Apple daha önceki onarımlar için para iadesi teklif ettiğinde ödemeler pratikten çok sembolik olmalarıyla ünlü oldu.