Evde fiber internet kullanmanın 5 avantajı
Günümüzde fiber internet kullanımı giderek artıyor ve sadece iş yerlerinde değil evlerde de tercih edilmeye başlandı. Yüksek hızda bağlantı imkanı sunan fiber internet, aynı ayna farklı cihazların internete erişim sağlamasını daha da kolaylaştırıyor.
Şimdiye kadar en iyi evde internet seçeneğimiz, çoğumuzun bildiği ve güvendiği kablo bağlantısıydı. Evet, kablo bağlantısı çoğu zaman oldukça hızlıdır. Ama internette tıpkı otoyol gibidir, trafiğin yoğun olduğu saatlerde tıkanır ve bu durumda kablo bağlantısı, hızla artan internet ihtiyaçlarımıza ayak uyduramaz. Gelin, fiber internetin DSL ve normal kabloya göre en iyi 5 avantajı hakkındaki gerçekleri inceleyelim.
Fiber optik internet hızının 5 avantajı
Fiber optik internet hizmeti daha mı iyi? Tek kelimeyle, evet. Kablolu internet veya DSL'ye kıyasla çok daha hızlı ve daha güvenilirdir. Ancak, kısıtlama olmaması ve daha iyi TV görüntü kalitesi gibi başka önemli avantajları da vardır. Fiber internetin standart kabloyu geride bıraktığı 5 konuya hızlı bir göz atalım.
1. Hız
Fiber internet hızı 1 Gbps'ye kadar çıkabilir. Hatta daha üstüne de. 1 Gbps internet hızı, çoğumuzun kullandığı 50 ya da 100 Mbps kablolu internet hızından 10 ya da 20 kat daha hızlı ve kesintisizdir. Somut bir fiber optik ve kablolu internet hızı karşılaştırması için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. Bu listede fiber optik ve kablolu internet üzerinden 2 saatlik bir film indirmenin ne kadar sürdüğünü görebilirsiniz;
- Fiber optik internet hızı 1 Gbps: 40 saniye
- Kablo internet hızı 100 Mbps: 7 dakika
- DSL hızı 25 Mbps: 30 dakika
- 4G LTE hızı 35 Mbps: 25 dakika
- 5G internet hızı 10 Gbps: 4 saniye
Eğer internetinizin hızını merak ediyorsanız internet hız testi yapmayı deneyebilirsiniz.
2. Güvenilirlik
Bir şeyler izlerken görüntünün donması, evde internet kullanıcıları olarak hepimizin yaşadığı bir durumdur. Bunun sebebi kablolu veya kablosuz internet bağlantınızın yavaş olmasıdır.
Gerçek şu ki, kablo bağlantınız kesintisiz video akışı sağlamak için yeterince hızlı olmalıdır ancak yoğun trafik, kabloları aşırı yükler. Evde internette fiber internet hızı ile kablo hızı farklılıklarının bariz olduğu yer burasıdır. Fiber optik kablolar; daha yüksek hızlarda, fazla kullanıcıyı, veriyi, sürekli ve sabit bir şekilde işleyebilir.
Öte yandan fiber optik kablolu internet, enerjili hatlara ihtiyaç duymaz. Bu nedenle kablolu internet kadar kesintiye uğramaz. Fiber optik kablo sağlam kaldığı sürece, bitlerinizi ve baytlarınızı iletmeye devam edebilir.
3. Kısıtlanmayan bağlantı
İnternet sağlayıcıları, kablo hatları üzerinde aşırı bir yoğunluk olduğunda oluşabilecek kesintileri önlemek için "kısma" kullanır. İnternetin genel olarak en yoğun kullanıldığı zamanlarda, internet sağlayıcınız, internet hizmetini derecelendirmek adına kablolu internet hızını örnek vermek gerekirse 100 Mbps'den 20 Mbps'ye ya da 20 Mbps’den bile düşük bir seviyeye indirebilir. Fiber internet hızı, aşırı yüklenmeye ve yoğun trafiğe normal kablolu internete kıyasla daha fazla dayanıklı olduğu için internet sağlayıcısının hızınızı kısmaya ihtiyacı olmaz.
4. İndirme ve yükleme için aynı hız
Kablolu internetin indirme ve yükleme için farklı hızları vardır ve yükleme hızları çok daha yavaştır. Çoğumuz yükleme yapmaktan çok daha fazla indirme yapıyoruz, bu nedenle internet sağlayıcıları bant genişliğinin çoğunu indirmelere ayırıyor.
Fiber optik internet hızı ile bu yavaş yükleme süresi ortadan kalkar. Sistemi aşırı yükleme endişesi olmadığı için fiber optik internet sağlayıcıları indirmelerde eşit derecede tasarruf sağlayabilir.
5. Daha iyi oyun deneyimi
Fortnite veya League of Legends oynamayı seviyorsanız, fiber optik internet hızının oyun bağlantıları için vazgeçilmez olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Aslında, yüksek kaliteli video akışıyla karşılaştırıldığında oyun, 1 Mbps'den daha düşük bir hızda verinin sadece küçük bir bölümünü kullanır.
Buradaki sorun tutarlılıktır. Yanlış zamanda gelebilecek küçük bir kesinti, oyunu kaybetmenize neden olabilir. Ne yazık ki çoğu zaman bir kablolu internet veya DSL bağlantısında çok sayıda küçük kesinti vardır. Fiber optik internet sağlayıcıları sayesinde, sorunsuz ve sürekli veri akışı sağlayabilirsiniz.