Yapay zeka artık kanser taraması da yapacak

Lancet Oncology dergisinde yeni yayınlanan bir çalışma, yapay zekanın mamogram kanser taramasında kullanılmasının, yanlış pozitif sonuçları artırma riski olmaksızın radyologların iş yükünü güvenli bir şekilde neredeyse yarı yarıya azaltabileceğini buldu.

Çalışma İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından gerçekleştirildi ve buna göre 2021-2022'de bir yıldan biraz fazla bir süre boyunca 80.033 İsveçli kadın (ortalama yaş 54) izlendi. Yapay zeka ile güçlendirilmiş meme kanseri taramalarına rastgele atanan 39.996 hastanın %28’inde, 244 testle, taramayla kanser saptandı. Geleneksel kanser taramaları alan diğer 40.024 hastanın sadece %25’inde taramayla saptanan kanser yeniden görüldü.

Yapay zeka tarafından tespit edilen fazladan 41 kanserden 19'unun invaziv olduğu ortaya çıktı. Hem yapay zeka destekli hem de geleneksel taramalar %1,5 yanlış pozitif oranı gösterdi.

Yapay zeka artık kanser taraması da yapacak

En etkileyici olanı, yapay zeka tarafındaki radyologların meslektaşlarına göre 36.886 daha az ekran okumasına bakmak zorunda kalmasıydı ve iş yüklerinde %44 azalma oldu.

Kanser tespiti, yıllardır bilgisayar görüşü araştırmacıları ve yapay zeka şirketleri için ilham verici bir hedef olmuştur. Kanserli büyümeleri en erken aşamalarında şaşmaz bir şekilde tespit eden tricorder'ı kuran şirket olmayı kim istemez ki? Bu taramalar için tasarlanan yapay görme sistemleri son yıllarda istikrarlı bir şekilde gelişti ve belirli durumlarda, son yıllarda IBM, Google, MIT ve NVIDIA gibi benzer kanser tarama araştırmalarına yatırım yapan insan klinisyenler kadar güvenilir olduğunu gösterdi.

Zuckerberg Metaverse'ten sonra yapay zekaya sardı
Windows 7 kullanımı giderek artıyor! Evet yanlış okumadınız, artıyor!
iPhone 16 Pro Max şarj performansıyla komik duruma düştü
Sonraki Haber