Google'ın yapay zekası rapçilere rakip olacak!

Google kısa bir süre önce, metin açıklamasıyla herhangi bir türde müzik oluşturan bir sistem olan MusicLM hakkında bir araştırma yayınladı.

Bu, ilk AI müzik üreteci değil, TechCrunch’ın belirttiği gibi, Google'ın AudioML'si ve OpenAI'nin Jukebox'ı gibi projeler de daha önce meseleyi ele aldı. Ancak MusicLM'nin modeli ve geniş eğitim veri tabanı (280.000 saatlik müzik), şaşırtıcı çeşitlilikte ve derinlikte müzik üretmesine yardımcı oluyor.

Yapay zeka yalnızca türleri ve enstrümanları birleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bilgisayarların kavraması normalde zor olan soyut kavramları kullanarak parçalar da yazabiliyor. Bir "merak ve huşu duygusu" uyandıran "uhrevî" bir ezgiye sahip bir dans müziği ve reggaeton karışımı istiyorsanız, MusicLM bunu gerçekleştirebilir. Teknoloji uğultu, ıslık veya bir tablonun tanımına dayalı melodiler bile üretebiliyor.

Elbette MusicLM’nin birçok AI oluşturucuda olduğu gibi sorunları da var. Bazı besteler biraz tuhaf geliyor ve vokaller de anlaşılmaz olma eğiliminde. Ve performansların kendileri beklediğinizden daha iyi olsa da, insan işlerinin yapamayacağı şekilde sık tekrara sahip olabiliyor.

Google'ın yapay zekası rapçilere rakip olacak!

Teknolojinin yakın zamanda kullanılabilir olmasını ise beklemeyin. Diğer Google AI oluşturucularında olduğu gibi, araştırmacılar MusicLM'yi telif hakkı endişeleri nedeniyle halka açıklamıyor. Yayın sırasında üretilen müziğin yaklaşık yüzde biri doğrudan eğitim şarkılarından kopyalanmış. Yapay zeka müziğinin lisanslanmasıyla ilgili sorular henüz çözülmemiş olsa da Eric Sunray'in 2021 tarihli bir teknik incelemesi, orijinal seslerin yeterince "tutarlı" izinin olduğunu ve yapay zeka müziğinin çoğaltma haklarını ihlal edebileceğini öne sürdü. Yani AI tarafından oluşturulan şarkıları yayınlamak için izin almanız gerekebilir.

AI zaten müzikte bir yere sahip. Holly Herndon ve Arca gibi sanatçılar, albümler ve müze müzikleri üretmek için algoritmalar kullandılar. Ancak bunlar ya işbirlikçi (Herndon'da olduğu gibi) ya da kasıtlı olarak öngörülemez (Arca'nınki gibi). MusicLM prime time için hazır olmayabilir ancak yapay zekanın stüdyoda daha büyük bir rol oynayabileceği bir geleceğe işaret ediyor.

Google’dan akıllı telefonlara yönelik önemli bir hamle geliyor
Windows 11’in yeni tasarım Dosya Gezgini kendini gösterdi
Samsung Apple'ı yine tokatladı, işte 2024'ün en çok akıllı telefon satan markaları
Sonraki Haber