Gelecek 10 yıla damgasını vuracak teknoloji M2M

Uluslararası kongre katılımcıları M2M’in gelecek 10 yıla damgasını vuracak teknoloji olduğu görüşünde birleştiler.

25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleşen Dünya M2M Kongresi’nde, teknoloji destekli ekonomik büyümenin yeni amiral gemisi “Makineler Arası İletişim”, ele alındı.  Uluslararası M2M piyasasının önde gelen aktörlerini Londra’da buluşturan Kongre’de katılımcılar, M2M’in gelecek 10 yıla damgasını vuracak teknoloji olduğu görüşünde birleştiler.

Türkiye’yi M2M teknolojisi ile tanıştıran Turkcell’in kısa sürede elde ettiği başarı, Kongre’nin ilgi odağı oldu. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, yaptığı sunumda, Turkcell’in M2M çözümleriyle sadece 2012’de ülke ekonomisine 1 milyar TL katkı sağladıklarını anlattı.

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, 25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen Dünya M2M Kongresi’ne ana konuşmacılardan biri olarak katıldı. Londra’da yapılan toplantıda, ülkelerin ekonomilerini, bireylerin yaşam, kurumların ise iş yapış biçimlerini değiştiren M2M teknolojisinin bugününe ve geleceğine dair analiz ve öngörüler paylaşıldı.

Türkiye’den Turkcell’in de katıldığı iki günlük Kongre’de Telefonica, Deutsche Telekom, Etisalat, Swisscom, Ericsson, Oracle gibi pek çok teknoloji devi, M2M konusunda attıkları adımları ve hedeflerini ortaya koydu. M2M alanında en kapsamlı ve itibarlı uluslararası etkinliklerin başında gelen Dünya M2M Kongresi’nden çıkan sonuç, ekonomiye sağladığı dev katkı ile bu teknolojinin önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracağı oldu.

Selen Kocabaş: Turkcell’in M2M çözümleriyle sadece 2012’de ülke ekonomisine 1 milyar TL tasarruf sağladık

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Kongre’de yaptığı sunumda doğalgaz, su ve elektrik şebekelerinden tarıma, sağlıktan lojistiğe, tarihi eserlerin korunmasından deniz feneri ve trafik ışıklarının yönetilmesine ve nehir seviyelerinin takibine kadar sayısız alanda çözüm sağlayan M2M teknolojisini, Turkcell’in Türkiye’de gerçekleştirdiği uygulamalarla örneklendirdi. Kocabaş, toplantının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Turkcell olarak her zaman kısa vadeli hedefler yerine vizyonumuzun gösterdiği yönde uzun soluklu hedefler belirlemeyi tercih ettik. M2M teknolojisine öncülük etmemizin arkasında da

bu vizyoner bakış açısı yatıyor. 2012 yılında Türkiye’de ulaşımdaki yakıt tüketimi yaklaşık 60 milyar TL, trafik kazalarına yılda 4 bin kurban veriyoruz, enerji ithalatımız 60 milyar dolar, elektrikte kayıp-kaçak oranımız bazı bölgelerde %70’e varıyor, işlenmiş su kaybımız yaklaşık %50, tarla sulamalarının %15’i yağmur altında yapılıyor, kronik hasta sayımız 22 milyon; örneğin diyabetin devlete maliyeti yılda ortalama 13 milyar TL… Tüm bu sıkıntıların azaltılmasında M2M teknolojisi kritik bir rol oynuyor. Bugüne kadar Turkcell olarak bu alanda güzel adımlar attık. Son 4 yıldır M2M’e yaptığımız yatırımlar meyvesini verdi; yalnızca 2012’de 1 milyondan fazla Turkcell SİM kartlı makineyi konuşturarak ülke ekonomisine 1 milyar TL’den fazla katkı sağladık. Bundan 2 yıl önce Türkiye’de ilk kez M2M’e özel SIM kartımızı lanse etmiştik, geçtiğimiz yıl da yine Türkiye’de bir ilke imza atarak M2M Platformumuzu hayata geçirdik ve dünyada kendisine özel M2M Platformu geliştiren ilk 5 operatörden biri olduk. Bu sayede M2M müşterilerimize en kaliteli hizmeti sunabiliyor, milyonlarca M2M hattının daha etkin yönetilmesini sağlayabiliyoruz. Bugün için 32 farklı firmadan oluşan iş ortağı ekosistemimiz ile M2M pazarını her geçen gün büyütüyoruz. Bugün açıkça görüyoruz ki, mobil teknolojilerin sağladığı ekonomik büyümede en önemli rolü M2M oynuyor.”

Potansiyel 150 milyon cihaz

Kocabaş, açıklamasında Türkiye pazarında yaklaşık 150 milyon uzaktan yönetilebilir cihaz potansiyeli bulunduğu ifade ederek muhtemel tasarruf miktarının dev rakamlara ulaştığını belirtti:

“Bu bir hayal değil, tam tersine, şirketlerimizin rekabet gücünü yükseltmek ve kamu kaynaklarını verimli kullanarak ülke ekonomisine katkı sağlamak açısından kaçınılmaz bir gerçeklik. Türkiye’nin küresel rekabette fark yaratması için kamu ve özel sektörde M2M teknolojisinin kullanımı kritik önem taşıyor. Türkiye’deki potansiyel 150 milyon cihazı ağ üzerinde birbiriyle konuşturmak, ülke ekonomisine trilyonluk tasarruf imkânı sunabilir.”

M2M nedir?

Makineler Arası İletişim (Machine To Machine-M2M), cihazlara takılan özel bir simkart sayesinde, cihazların uzaktan izlenmesini, yönetilmesini ve birbiriyle iletişim kurabilmesini sağlayan bir teknoloji. Kullanım alanının genişliği ve iş modellerinde yarattığı değişiklikler nedeniyle M2M, hem bireylerin hem de şirketlerin hayatını ciddi biçimde değiştiriyor. Şu anda en önemli kullanım alanı haline gelmiş olan Araç Takibinin yanında sağlık alanında Tıbbi Otomasyona ve akıllı ev aletlerine kadar sayısız alanda kullanılma potansiyeline sahip ve birçok alanda şimdiden kullanılmaya başlamış durumda. Sayaç okuma, lojistik, finansal hizmetler tarafında POS ve ATM’ler ve hatta yazarkasalar, tarım ve hayvancılık, güvenlik bağlantılı binalar M2M’nin yükseliş gösterdiği alanlar.

Turkcell’in makineleri konuşuyor

Yaklaşık 600 bin mobil POS, buzdolabı ve otomatta, 70 bin evdeki güvenlik sistemi ve klimada, 400 binden fazla araç, kamyon, tekne, tren, bisiklet ve helikopterde, 30 bin sera, çiftlik, kümes ve tarlada, 80 binden fazla sayaçta olmak üzere toplam 1,2 milyon makine şu anda Turkcell M2M Teknolojisi ile izleniyor ve yönetiliyor.

Turkcell’in ilginç M2M çözümlerinden örnekler

-          Akıllı Durak uygulamaları

-          4000’e yakın trenin takibi

-          Orman Bakanlığı’nın Türkiye çapında yangınla mücadele eden 4000’den fazla yangınla mücadele aracı

-          Şehirlerarası yolcu taşımacılığı

-          Tarihi eserlerin korunması

-          Nehir seviyesi takip uygulamaları

-          Akıllı Kavşak uygulamaları

M2M’in geleceği

Sürekli çeşitlenmekte olan uygulama alanlarının yanında M2M, hızlı büyümesi ile de dikkat çekiyor. Dünyada 2011 yılında toplam GSM hatlarına oranı yüzde 2,3 olan M2M hatlarının oranı 2020’de yüzde 19’a yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de M2M’a özel Platform ve SIM kart hizmetini ilk defa sunan operatör olan Turkcell şu andaki 1,2 milyon toplam M2M hattı ile bu alanda da liderliğini sürdürüyor.

2012 sonu itibariyle M2M’nin en önemli uygulama alanı olan ATM, POS’lar ve Yazarkasalar 2020’de yerini yeni sahiplerine bırakacak. 70 binden 1 milyona ulaşması beklenen Uzaktan Sayaç Okuma Uygulamaları ve Akıllı Şebekeler bu değişimde önemli bir rol oynayacak. Ancak daha büyük değişim, sağlık/tıp otomasyonunda olacak. Henüz başlangıç aşamasında olan sağlıkta kullanımının 2020’de 6 milyona ulaşması bekleniyor.  Özellikle şu anda şirketlerin en önemli sorunları arasında yer alan operasyonel verimliliği artırma konusundaki etkisi, M2M ile iş yönetimi arasındaki ilişkiyi daha ileri boyutlara taşıyacak gibi görünüyor.

M2M’in Türkiye’ye faydası

Makinler Arası İletişim, Türkiye’nin büyüme hedeflerine ulaşması için önemli bir araç haline gelebilir. Araçlarda, endüstride, enerjide ve evlerde M2M’in kullanılması ile pek çok faydanın sağlanması ve ekonomiyi olumlu yönde tetiklemek mümkün.

Araç tarafında 17 milyon araç ve 4,4 milyon konteyneri kapsayan bir pazarda M2M uygulaması, yakıt tasarrufu, kontrol ve güvenlik ile kaza durumunda erişim sağlayarak operasyonel verimliliği artırma gücüne sahip.

Enerjide elektrik, gaz ve su için kullanılan 70 milyon sayaçta M2M’in devreye girmesi, kayıp/kaçak kontrolü, enerji kaynak planlaması ve çevre sağlığına pozitif etki olarak hem ekonomik hem sosyal anlamda fayda yaratacaktır. OECD raporlarına göre, enerjinin uzaktan takip edilmesiyle gelişmiş ülkelerde kayıp kaçak oranlarının yüzde 30 ve gelişmekte olan ülkelerde yüzde 38 azalması öngörülmüştür. OECD, bu gelişmelere paralel olarak karbon emisyon oranlarının da yüzde 5-10 mertebelerinde düşmesini beklemektedir.

Endüstride yer alan yüzbinlerce sera, on binlerce kümes ve çiftlik, yüzbinlerce kuyu, yüzbinlerce soğuk zincir, yüzbinlerce asansör ve milyonlarca POS cihazında M2M uygulamaları operasyonda verimlilik, uzaktan erişim ve yönetim ile raporlama ile planlama tarafında katkı yapacaktır. Bu katkı Türkiye’nin büyümesi için şirket bazında gerçekleşmesi gereken büyümenin zeminini oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Konutlardaki uygulama ise, son kullanıcıya daha yakından dokunacak ve buradaki adımların başarıya ulaşması için halkın katılımının sağlanması gerekecektir. 20 milyon konut ve 50 milyon beyaz eşyanın M2M ile tanışmasının sağlayacağı faydalar, güvenlik, verimli kaynak kullanımı ve çevreye duyarlı evlerin ortaya çıkması şeklinde olacaktır.

Windows 8.1'in ekran görüntüleri sızdırıldı
Swype Ditches Beta sürümü Google Play’de!
Apple'ın akıllı kamerası sizi tanımak için yüzünüze ihtiyaç duymayacak
Sonraki Haber