Cem Kıvırcık yazdı: Klimacıdan yazılımcı olur mu?

Cem Kıvırcık Dijital Gündem köşesinde bu hafta yazılım dünyasının geldiği noktayı ele alıyor ve katıldığı bir toplantıdan örneklerle konuyu açıklıyor.

Önce sorunun yanıtını verelim: Olur hem de bal gibi olur!..

Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı daveti aldım. Konu Daikin Mobile adlı bir uygulamanın tanıtımıyla ilgiliydi.

Daikin, dünyaca ünlü bir iklimlendirme çözümleri üreticisi... Daha çok klimalarıyla biliniyor.

Cem Kıvırcık yazdı: Klimacıdan yazılımcı olur mu?

İtiraf edeyim, “2019’da piyasaya çıkartacakları klimaları mobil telefonlardan kullanacak bir uygulamayı duyuracaklar herhalde...” diye düşündüm önce...

Ancak bu tür uygulamalar halihazırda vardı. Sonra “Acaba yapay zekanın desteklediği bir uygulama mı gelecek?” diye merak ettim.

Öyle mi, böyle mi derken basın toplantısında tam anlamıyla ters köşeye yattım.

Daikin Türkiye, tamamen kendi imkanları ve kaynaklarıyla bir şirket içi iletişim uygulaması üretmiş meğer...

Kurum çalışanları, bayileri, servisleri ve tedarikçileri arasındaki iletişiminin gücüne inanan DaikinTürkiye, DaikinMobile adını verdiği uygulama ile şirket çalışanlarını, bayileri, servisleri ve paydaşlarını bir çatı altında toplayarak iletişimi ve verimliliği en üst düzeye çıkarma konusunda epey yol almış. Yaklaşık üç aydır, tüm çalışanlar ve paydaşlar bu uygulamayı keyifle kullanıyorlar.

Konuyla ilgili sohbet ettiğim Daikin Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Hülya Dinçer, bir anlamda bu uygulamanın “fikir annesi” olduğunu söylüyor. Lakin, Daikin Mobile’ın hazırlanması konusunda kendisine en büyük desteği Daikin Türkiye Genel Müdürü Hasan Önder’in verdiğinin de altını çiziyor.

Daikin Türkiye bünyesinde 500 beyaz yakalı, Hendek’teki fabrikada 800 mavi yakalı ve servislerde çalışan yaklaşık 500 kişi, yani toplam 1800 kişi artık tüm iletişimini Daikin Mobile üzerinden sürdürüyor. Bu anlık iletişim sayesinde bilgi ve tecrübe daha hızlı paylaşılıyor ve verimlilik artıyor.

Birçok sosyal medya uygulamasının özelliklerine sahip olan Daikin Mobile, Apple Store ve Google Play’den indirilebiliyor. Ancak yalnızca şirket çalışanları ve paydaşları tarafından kullanılabiliyor.

Hülya Dinçer, patentini aldıkları Daikin Mobile’ı küreselde şirketle paylaşacaklarını, diğer ülkelerdeki Daikin çalışanlarının da bu uygulamayı kullanacaklarını söylüyor. Hatta, bununla kalmıyor ve Daikin Mobile’ı başka şirketlerle de paylaşacaklarını belirtiyor. Nitekim, Daikin Mobile’ı pazarlamak üzere “Konuşan Markam” adında bir şirket de kurulmuş. Başka şirketlere de hizmet verecek olan Konuşan Markam, bu platform üzerinde içerik üretmek konusunda bile destek verebilecek donanıma sahip...

Daikin Mobile sayesinde üçüncü parti başka uygulamalara ihtiyaçlarının artık kalmadığını söyleyen Hülya Dinçer, kaba bir hesapla ayda 20 bin dolardan daha fazla bir tasarruf ettiklerini söylüyor. Üstelik satış, bakım ve hizmet ile Daikin Mobile sayesinde ekstra bir gelir elde edeceklerine de dikkat çekiyor.

Özel ihtiyaçlar, tasarruf gayreti ve vizyon birleşince klimacılar da yazılımcı olabiliyor ve uygulama üretebiliyormuş. Hem de öz kaynaklarıyla, tamamen yerli ve milli...

Darısı diğer şirketlerimizin başına...

Sevgiyle kalın...

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

Microsoft Office 1901 duyuruldu! İşte özellikleri
Aslan Doğan'a göre 2019 yazılım yılı olacak
Ne yaptın Honda? Artık Civic almak imkansız
Sonraki Haber