'Apple Siri' vs 'Google Voice Search' - Karşılaştırma - Benchmark
Sizler için iki ses asistanını karşılaştırdık: Siri ve Voice Search
Apple'ın Siri asistanı oldukça iyi fakat Google'ın Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemiyle sunduğu Voice Search de bir o kadar iyi görünüyor. Bildiğiniz gibi bu uygulama ilk olarak Apple Siri ile başladı. Arkasından ilk Samsung sonra da Google takip etti.
Siri kendini gün geçtikçe geliştirirken, Google Voice Search ilk çıkışında oldukça iyi bir performansa sahip. Samsung için yapılan bire bir karşılaştırmalarda Apple Siri S Vocie'i geride bırakmıştı. Neyse ki Google Voice Search oldukça iyi görünüyor. iPhone 4 S ve Android Jelly Bean sistemli Samsung Galaxy Nexus ile testler yaptık.
Siri de olduğu gibi Voice Search'de de sesli arama yapabiliyorsunuz. Siri üzerinde 3 kere aynı aramayı yapmasını istedik ve her defasında başarılı oldu. Google Nexus'taki ilk denememiz ise yanılgıyla başlıyor. 3.girişimde başarıya ulaşıyor.
İkinci denememiz mesaj göndermek. iPhone 4 S kullanarak telefon rehberinden birine mesaj göndermesini söylüyoruz ve Siri ne göndermek istediğinizi soruyor. Basit bir cümle kuruyoruz herhangi bir takılma olmadan yazıya döküyor.
Aynı zamanda da seslendirme sağlıyor ve böylece size ekrana bakma ya da dokunma gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Google isteklerimizi aktarmakta bu konuda sıkıntı yaşayabiliyor.
Mesaj göndereceğimiz kişiyi tanımlıyoruz ve buluyor ancak mesaj aktarmada 2 girişimimizde başarıyı yakalıyor. Siri'nin aksine aktardığı yazıyı da tekrar seslendirmediği için mesajı göndermeden önce kontrol etmenizde fayda var.
Bir diğer özellik ise alarm. Apple Siri'ye sabah saat 6'ya alarm kurmasını istiyoruz. Siri ne yapacağını biliyor ancak alarmı değiştirmeye çalıştığımızda ya da alarmı hafta içi tekrarla gibi komutlarda sıkıntı yaşadığını görüyoruz.
Jelly Bean alarm konusunda daha iyi iş yapıyor. Saat ayarları Voice Search'te daha rahat. Aynı şekilde sabah 6'ya alarm kurmasını ve hafta içi her gün bunu tekrarlamasını söylüyoruz ve çabuk bir şekilde yapılıyor.
Hava durumu kontrolünde Apple'ın asistanı sonraki 5 günün hava durumunu gösteriyor. Google bu konuda daha iyi diyebiliriz ve o da sonraki 5 günün hava durumu raporunu getirebiliyor.
Ses asistanlarının en önemli özelliklerinden biri hiç şüphe yok ki rota belirleme. Bu konuda Google Voice Search de Siri de aynı derecede iyi diyebiliriz. İki uygulama da sürüş sırasında detayları veriyor. Araba kullanırken, yürürken ya da toplu taşımada hızlı ve iyi sonuç veriyor.
Ayrıca en yakın restaurant gibi aramalarda da iki uygulamadan da memnun kalacağınızı söylemeliyiz.
Siri'ye müzik çalmasını söylüyoruz. Hızlı çalışmasının etkisiyle ekran görüntüsü almakta elimizi çabuk tutmamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Google için müzik 'çal' yerine 'dinle' gibi daha doğal komutlar işe yarıyor.
Kendinize e-maillerinizi ve mesajlarınızı okuyacak bir asistan mı arıyorsunuz. İşte Google Voice Search ve Apple Siri.
Daha sonra internette arama yaparak testlerimize devam ettik. Aranan ifade ve resimler Google'ın veri tabanından başarılı bir şekilde getiriliyor. Bu aşamada Siri'nin daha iyi anladığını belirtmekte fayda var ancak Google Voice Search tam olarak aradığımız şeyi bulmakta daha başarılı oldu.
İnternet araması dışında direk Web sitesine de bağlanabiliyorsunuz. Teknolojioku.com'u aç komutu verdiğinizde Google linki buluyor ve siteyi yüklüyor. Siri ise aramayı yapıyor ancak sonuçlardan seçmek size kalıyor.
Whitney Dağı'nın ne kadar yükseklikte olduğunu sorduk ve iki asistan'da California'nın en yüksek dağı hakkında aynı bilgiyi verdi.
Bunlara ek olarak hesap makinesi özelliği de bulunuyor. Matematik işlemlerinde ikisi de başarılı olmasına rağmen Siri verdiği yanıtın daha çok içeriğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Google Voice Search genel olarak mesaj ve e-mail gönderme, okuma, müzik dinleme, arama yapma, web sitelerini getirme, navigasyon ve arama gibi işlevlerde oldukça başarılı.
Diğer taraftan Siri daha geniş bir kapasiteye sahip, örneğin program ve randevuları ayarlama ya da hatırlatma gibi özellikleri de bulunuyor.
Apple çoktan Siri iOS 6 versiyonunu duyurdu ve bu açıdan Google iyi bir giriş yapmış olsa da Siri'ye rakip olması çok zaman almayacak.
Google Voice Search şimdilik Siri'nin gerisinde kalsa da Samsung S Voice'den daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. İki uygulamanın da kendine has olumlu ve olumsuz yanları bulunuyor. Örneğin Google'ın asistanının daha doğal bir konuşması olduğunu söyleyebiliriz.
İşte iki ses asistanının karşılaştırma videosu: