AMD, Spectre 2 için yama geliştirdi

AMD, sistemde ciddi açıklara yol açan Spectre 2 için Microsoft Windows güncellemesinin yayınlandığını duyurdu. Ne var ki bazı eksiklikler söz konusu.

Intel, kısa süre önce Spectre 2 için, Microsoft ile ortak çalışarak Windows 10 geliştirmelerini yayınlamıştı. Neyse ki AMD de elini çabuk tuttu ve Spectre 2 için Windows güncellemelerinin hazır olduğunu resmen açıkladı.

Spectre 1, Ocak ayında başımıza bela olmuştu. İşlemci üzerinden kendisine açık kapı üreten zararlıya karşı, çok kısa süre içerisinde Windows 10 güvenlik güncellemesi geldi. Ancak Spectre son derece sinsi bir mimariye sahipti ve Spectre 2'nin ortaya çıkması fazla zaman almadı.

AMD, Microsoft Salı güncellemesi ile pek çok açığın kapatıldığını açıkladı. Maalesef önceki güncellemenin aksine Microsoft Windows 10 güncellemesi tek başına yeterli değil. Microsoft, işletim sistemindeki bazı kritik hataların üstesinden gelebiliyor ama işlemcideki açıklar tamamen ortadan kalkmıyor. İşlemcideki sorunların üstesinden gelinebilmesi için BIOS güncellemesi gerekiyor.

Bulldozer (FX) mimarisi için gerekli yamalar mevcut olmasına rağmen, çok daha karışık bir mimari olan Ryzen için BIOS yazılımı henüz mevcut değil ve Nisan ayı sonuna kadar da yayınlanması beklenmiyor. Ryzen'i destekleyen X370 anakartlar için bir BIOS güncellemesi mevcut değil. Kısacası yüzde yüz güvenlik için AMD Ryzen kullanıcılarının dişini sıkması bekleniyor.

Nedir bu baş belası Spectre?

Spectre, sadece AMD işlemcilerini değil; Intel ve ARM'ı da etkiliyor. Spectre temel olarak işlemcinin donanımsal açıklarından faydalanıyor. "Yönetici" sıfatıyla gerçekleştirdiğiniz pek çok uygulama Spectre'ın geliştiricileri tarafından ele geçiriliyor. Mahremiyetiniz yerle bir edilirken, yüzde 5 ve 30 arasında işlemci performans düşüşü görülebiliyor. 

Spectre güvenlik açığı hackerların hatasoz uygulamaları kandırarak hassas bilgilere ulaşabilmesine olanak da sağlıyor. Spectre, uzun yıllar önce karşımıza çıkan Meltdown'a kıyasla çok daha dirençli. Zira Spectre; Hiv (AIDS'e sebep olan virüs) gibi ilaçlara kısa sürede adapte olabiliyor. 

PayPal, Samsung Pay ile geri döndü!
NVIDIA 32 bit GeForce desteğini bırakıyor!
TOGG T10X'te çılgın kampanya, ikinci el Egea parasına TOGG sahibi olun
Sonraki Haber