Akıllı cihazlar ile sağlıkta devrim

Artık hastaneye gitmeden her gün düzenli tansiyon ve şeker ölçümlerini yapıp, doktorunuza kontrol olabilirsiniz.

Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri’nin “Uzaktan Kronik Hastalık Takibi: Teletıp Hizmeti’’ kapsamında, artık hastaneye gitmeden her gün düzenli tansiyon ve şeker ölçümlerini yapıp, doktorunuza kontrol olabilirsiniz.

Acıbadem Mobil Sağlık Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, “Teletıp hizmeti, aslında ‘Uzaktan Kronik Hastalık Takip Programı’’ anlamına geliyor. Medikal Koçluk ve Acil Sağlık Hizmetleri’ni de kapsayan kronik hastalık yönetiminin asıl amacı, hastalıkları düzenli takip ederek, hastaların yaşam kalitelerini yükseltmek ve acil durumlar için önlem almak,” dedi.

Teknolojiyle hastalıklar erken teşhis edilecek

Acıbadem Mobil Sağlık Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, sektördeki gelişmelerden söz ederken, “Sağlık sektöründe teknolojinin giderek daha aktif hale geleceğini göreceğiz. Örneğin kalp krizlerini önceden haber veren, deri üzerine yerleştirilen biosensörlerle ilgili çalışmalar yakın gelecekte tamamlanmak üzere,” diye konuştu ve birkaç yıl içinde uygulanması beklenen bu yeni teknoloji sayesinde kalp krizinden ölümlerin yüzde 50 azalacağını ifade etti. Turgay, Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri’nin de gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyerek kurum olarak ar-ge çalışmalarına verdikleri önemden bahsetti. Teletıp hizmetini de kendi ar-ge ekipleri ve kurumsal işbirlikleriyle geliştirdiklerini söyleyen Turgay, dünyada gelişmekte olan mobil sağlık teknolojilerini yakından takip ettiklerini ve bu alanda çeşitli inovasyonlara öncülük ettiklerini ifade etti. Acıbadem Mobil Sağlık’ın hayata geçirdiği sağlık teknolojileri arasında ‘akıllı tartılar’, ‘riskli gebelik takibi uygulaması’, ‘pıhtılaşma zamanı takibi’ gibi hizmetler var. Üzerinde çalışılan teknolojilerden biri de ‘akıllı mikroküreler sayesinde çocukların ateşini ölçen çocuk atleti’…

Konuşan cihazlar sağlığa yön verecek

Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri, M2M yani birbiriyle iletişim kuran cihazlar kullanarak mobil sağlığa yön veriyor. Bu sistemin kullanıldığı hizmetlerden biri Teletıp. Teletıp; içinde gateway destekli bir tansiyon & şeker ölçüm cihazı bulunan, telefonda 7/24 Medikal Koçluk Hizmeti, Acil Sağlık Hizmeti gibi hizmetleri kapsayan bir uzaktan kronik hastalık takip sistemi. Acıbadem Mobil Sağlık üyeleri, Teletıp adı verilen bu ölçüm cihazıyla her gün düzenli olarak tansiyon ve şeker ölçümlerini yapıyorlar. Bu cihazın bir de şeker ölçüm çubuğu takılabilen bir bölümü bulunuyor. Açlık ve tokluk şekerini ayrı ayrı ölçebilen bu cihaz, hasta şeker çubuğunu taktığı anda şeker ölçümü, çıkartınca tansiyon ölçümü yapıyor. Bu cihazın yanında bir de Gateaway adlı veri iletim cihazı veriliyor. Teletıp cihazıyla Gateway arasında bluetooth iletişimi var. Gateaway, Teletıp cihazının ölçtüğü verileri bluetooth ile oradan alıyor ve içindeki simkartla da ölçüm verileri Medikal Çağrı Merkezi’ne aktarıyor.

Çağrı Merkezi’ndeki ekranlardan bu veriler 7/24 anlık olarak izleniyor. Normalin dışında bir değer görüldüğünde, tecrübeli sağlık ekipleri, durumuyla ilgili bilgi almak üzere hemen hastayı arıyor. Hastanın sağlık geçmişi sistemde kayıtlı olduğundan, hastaya telefonda anında tıbbi danışmanlık hizmeti veriliyor. Örneğin hasta ilacını almadıysa ona ilacını almasını hatırlatıyor, başka bir sorun varsa duruma müdahale için hastaya gerekli bilgiler veriliyor. Hastayı arayıp kendisine ulaşılamadığı takdirde, sistemde kayıtlı olan hasta yakını aranıyor. Gerekli ise hastanın bulunduğu yere bir sağlık ekibi veya uluslararası standartlarda 9 saate kadar yoğun bakım hizmeti verebilen Acıbadem Mobil Sağlık ambulansı gönderilerek duruma anında ve yerinde müdahale ediliyor veya hastanın hastaneye nakli sağlanıyor. Bu ambulansların en büyük özelliği ise, müdahale edilen hastaların yaklaşık yüzde 80’inin hastaneye nakledilmesine gerek kalmadan, olay yerinde anında müdahale ile sağlığına kavuşturulabiliyor olması.

Uzaktan kronik hastalık takibi, sağlık maliyetlerini de düşürecek

Amerika’da mobil sağlık hizmetlerinin genel sağlık harcamaları içindeki payının yüzde 14 olduğunu söyleyen Turgay “Türkiye’de de büyüme hızla devam ediyor. Mobil sağlığa olan ihtiyaç her geçen gün artıyor çünkü yaşlanan nüfus ile birlikte kronik hastalıklar da artıyor. Dünyada 800 milyondan fazla kronik hasta bulunuyor. Bu hastalar için devletlerin yaptığı harcamalar, toplam sağlık harcamaları içinde yüzde 75-80 civarında bir paya sahip. Örneğin Avrupa’da sadece diyabeti olan bir hastanın devlete yıllık maliyeti 13.000 Euro. Türkiye’de de durum Avrupa’dan farklı değil ve Türkiye’de 2 milyondan fazla diyabet hastası bulunuyor. Bu hastalar mobil yöntemlerle kontrol altına alındığındaysa maliyet 3 bin Euro’ya kadar düşebiliyor. Öte yandan dünyada hastanelere olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Sadece Çin’de her sene 6.000 yeni hastaneye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla hastanelerde alınan hizmetleri artık kişilerin bulunduğu yerden mobil olarak alınması çok da şaşırtıcı bir tablo değil. Bu durum, mobil sağlık hizmetlerinin artık lüks değil, ihtiyaç ve gereklilik olduğunu betimler nitelikte. ” dedi.

Facebook'a satılması etkilemedi, WhatsApp'tan yeni rekor geldi!
Microsoft Office iPad’de Geldi
Oppo Türkiye şaşırttı, 5100 mAh batarya, 128GB depolama, 6.67 inç ekran 9.000 TL fiyat
Sonraki Haber