YouTube yapay zeka içeriklerinden rahatsız, bu kadarına da pes

YouTube'un CEO'su, yapay zeka modellerinin eğitimi için platformdaki videoların kullanılmasının şirket politikalarına aykırı olduğu konusunda OpenAI'yi uyardı.

Bu durum, yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesi sürecinde kullanılan veri kaynaklarına ilişkin önemli bir tartışmayı gündeme getiriyor.

YouTube'un CEO'su Neal Mohan, platformdaki videoların yapay zeka aracı Sora'yı eğitmek için kullanılmasının, YouTube'un kullanım koşullarının "açık bir ihlali" olacağı konusunda OpenAI'ye net bir uyarıda bulundu. Bloomberg Originals'dan Emily Chang'e verdiği röportajda Mohan, içerik oluşturucuların platforma emeklerini yüklediklerinde belirli beklentileri olduğunu ve bunlardan birinin hizmet şartlarının uyulması gerektiğini belirtti. Açıklamalarına göre, bu hizmet şartları, videoların ya da transkriptlerin indirilmesine izin vermiyor.

YouTube yapay zeka içeriklerinden rahatsız, bu kadarına da pes

Bu durum, OpenAI'nin Sora'yı nasıl eğittiği etrafındaki belirsizlik ve tartışmaları artırıyor. Yakın zamanda The Wall Street Journal, şirketin GPT-5'i eğitmek için YouTube video transkripsiyonlarını kullanmayı planladığını bildirdi. Öte yandan, OpenAI'nin rakibi olan Google, en azından YouTube (kendi sahip olduğu bir platform) söz konusu olduğunda kurallara saygı gösteriyor gibi görünüyor. Google'ın AI modeli Gemini de benzer verilere öğrenme amacıyla ihtiyaç duyuyor fakat Mohan'a göre yalnızca her yaratıcının lisans sözleşmesinde verilen izinlere bağlı olarak belirli videoları kullanıyor.

Bu gelişmeler, bireysel çalışmaların izinsiz ya da tazminatsız kullanımı gibi yapay zeka modellerinin eğitiminde karşılaşılan sorunları bir kez daha gündeme getiriyor. New York Times ve Getty Images gibi kuruluşlar, sanatçılar ve yazarlarla birlikte AI oluşturucularına karşı dava açmış durumda. OpenAI CTO'su Mira Murati'nin Mart ayında yaptığı açıklama ise belirsizliği artırıyor. Murati, şirketin yeni metinden-videoya AI aracı Sora'nın verileri YouTube, Instagram ya da Facebook gönderilerinden alıp almadığından emin olmadığını belirtti. Bu tür uygulamalar, içerik oluşturucuların haklarını koruma ve dijital içeriklerin nasıl kullanılabileceğine dair devam eden tartışmalara katkıda bulunuyor.

YouTube'dan yapay zeka uyarısı, sonu hiç iyi olmayacak
Yapay zeka şimdi de dolandırıcılığa başladı, sonumuz kötü
Samsung Türkiye indirim işini abarttı, bu fiyatlara Redmi bile yok
Sonraki Haber