Yapay zeka savaşları sınır tanımıyor!

Amazon'un bulut bilişim lideri, yapay zekânın potansiyeli konusundaki büyük beklentileri 2000'lerin başındaki dotcom çılgınlığına benzetiyor.

Bu karşılaştırma, teknoloji dünyasında yapay zekânın geleceği ve bu alanın sürdürülebilir büyüme potansiyeline dair tartışmaları alevlendiriyor. Yapay zekâ teknolojilerindeki hızlı ilerleme, bir yandan inovasyonun ve verimliliğin kapılarını aralarken, diğer yandan bu heyecanın gelecekte bir balon olup olmadığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Amazon Web Services (AWS) CEO'su Adam Selipsky, yapay zekânın üretken alanındaki hızlı ilerlemelerle birlikte, sektörün bu teknolojiyi benimsemek için yarıştığı bir dönemde bilişim dünyasının en güçlü isimlerinden biri haline geldi. Teknolojinin bir hayranı olmasına rağmen, anın değerlendirilmesi konusunda herkese bir uyarıda bulunuyor: Fırtınanın merkezindeki bazı yapay zeka şirketleri aşırı şekilde abartılıyor.

Selipsky, üretken yapay zekâya yönelik bu hücumu, internetin birçok sektörü neredeyse bir gecede dönüştüreceği beklentilerinin yayıldığı dotcom balonunun erken dönemlerine benzetiyor. Uzun vadede internet gerçekten dönüştürücü olduysa da, kısa vadede birçok proje sonuçsuz kaldı ve Silikon Vadisi'ndeki birçok şirket iflas etti.

Selipsky, "Eğer 1997'ye geri dönüp 'İnternet az mı abartıldı yoksa çok mu?' diye sorarsanız, ben az abartıldığını savunurum," diyor. Harvard Business School'da 4 Şubat'ta yapılan bir konferansta WIRED ile konuşurken, "Ancak o zamanın lider şirketlerinin dramatik bir şekilde abartıldığını sorsanız, evet, öyleydiler," diye ekliyor. Selipsky, aklında olan şirketleri isimlendirmiyor. Şu ana kadar üretken yapay zekâda en öne çıkanlar arasında Amazon'un bulut rakibi Microsoft ve ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI bulunuyor.

Selipsky, kendi işlerine veya sektörlerine üretken yapay zekâyı nasıl uygulayacaklarını arayan şirketlerin, abartıya aldanmamaları gerektiğini söylüyor. "Birçok şirket ve organizasyon, 'Elimde devam eden yüz pilot veya konsept kanıtından hangilerini üretime almalıyım?' diye anlamaya çalışıyor," diye belirtiyor. "Ve üretime geçildiğinde bunun çok maliyetli olabileceğini görmeye başlıyorlar." İmada bulunulan? Geçtiğimiz yıl aceleyle hayata geçirilen birçok üretken yapay zekâ projesinin uzun ömürlü olmayabileceği. Teknolojinin uygulanması, üretken yapay zekâ projeleri için gereken pek çok yüksek güçlü bilgisayar çipi nedeniyle maliyetli olabilir.

Yapay zeka savaşları sınır tanımıyor!

Amazon, OpenAI'nin sürpriz başarısı ChatGPT tarafından tetiklenen üretken yapay zekâ patlamasında geniş çapta bir lider olarak görülmemiştir, bu da Selipsky'nin etkisini küçümsemesine neden olabilir. Ancak gördüğü sorunlara rağmen, Amazon'un uzun vadeli bir teknolojik dönüşümün başladığına inandığını söylüyor. "Üretken yapay zekânın dönüştürücü olacağına, dünyadaki neredeyse her uygulamanın işleyişini değiştireceğine ve sonunda insanların çalışma şeklini dönüştüreceğine inanıyoruz," diyor.

Şu anda her türlü endüstriden şirket yöneticileri ve yönetim kurulları, üretken yapay zekâ ile deneyler yapmaya ve bu alanda keşiflerde bulunmaya baskı altında. Yatırımcılar, akademik çalışmalar ve sektör raporları, işletmeler için önemli kesintiler ve gelecekteki trilyonlarca dolarlık gelirler öngörüyor.

Aynı zamanda, üretken yapay zekâ açıkça OpenAI gibi AI sağlayıcılarının ve bazı donanım şirketlerinin işlerini artırmış olsa da, iş uygulamaları için üretken yapay zekâdan elde edilen kazançlar daha az net oldu. Algoritmik önyargı ve hayal görme gibi sorunlar üretken yapay zekâ uygulamalarını etkilemeye devam ediyor ve AI modellerine beslenen telif hakkı korumalı verilere dair anlaşmazlıklar da teknolojinin bazı uygulamaları üzerinde hukuki bir bulut oluşturuyor.

ABD’den dev adım! Yapay zeka üretimi seslerle arama yapanlar yandı!
Apple, metin tabanlı fotoğraf düzenlemeleri için AI aracını tanıttı
Volkswagen son hamlesiyle şaşırttı, durum gerçekten bu kadar kötü mü?
Sonraki Haber