Siri, iOS 18'de yapay zekayla yeniden doğuyor

Apple'ın sanal asistanı Siri, iOS 18 güncellemesiyle birlikte çok daha akıllı hale geliyor. Yeni özellikler, kullanıcı deneyimini nasıl değiştirecek?

Apple'ın yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC), her yıl yazılım güncellemeleriyle ilgili söylentilerin merkezinde yer alıyor. Bu yıl ise Apple'ın dijital asistanı Siri, dikkatlerin odağında. Apple Insider'dan gelen ve Apple'ın yapay zeka projelerine yakın kaynaklardan olduğu iddia edilen yeni bir sızıntı, Siri'nin iPhone uygulamalarına gelecek yeni özelliklerini gün yüzüne çıkardı.

Sızıntıya göre, Apple Siri'nin doğal dil komutlarını anlama yeteneğini büyük ölçüde geliştirmeye odaklanmış durumda. Teknoloji devi, Siri'yi "Bir blog yazmak istiyorum" veya "Şu an nostaljik hissediyorum" gibi belirsiz kullanıcı talepleriyle eğitiyor. Amaç, Siri'nin belirli bir sözdizimine ihtiyaç duymadan görevleri yerine getirmesini sağlamak. Kullanıcılar, "Kahve makinesini aç" gibi kesin komutlar vermek zorunda kalmadan, "Hey Siri, kahve istiyorum" gibi daha doğal ifadeler kullanabilecekler.

Sızıntıya göre Siri, iPhone'daki 18'den fazla yerleşik uygulama ile entegre olacak. İşte bazı önemli özellikler:

Kamera: Siri, kamera kontrolleri için sesli komutlara yanıt verebilecek. Kullanıcılar, video ve fotoğraf modları arasında geçiş yapabilecek, deklanşör zamanlayıcısını başlatabilecek ve ön ve arka kameralar arasında geçiş yapabilecek.

Mail: Mail uygulamasında, Siri, makine öğrenimi kullanarak e-postaları otomatik olarak sınıflandıracak. Ayrıca, Siri e-posta yazma, gönderme ve zamanlama, e-postaları istenmeyen olarak işaretleme, hatırlatıcı ayarlama, e-postaları özetleme ve "akıllı yanıtlar" oluşturma gibi görevleri de üstlenecek.

Fotoğraflar: Apple, Siri'yi, Pixel telefonlarda bulunanlara benzer, jeneratif yapay zeka destekli fotoğraf düzenleme özellikleriyle donatabilir. İstenmeyen nesneleri fotoğraflardan kaldırma ve boşlukları jeneratif yapay zeka ile doldurma, belirli kişilere veya hayvanlara göre fotoğraf arama ve yapay zeka destekli filtreler uygulama gibi özellikler gelebilir.

Safari: Siri, Safari'de web sayfası özetleri sunabilir. Ayrıca, yeni sekme grupları oluşturma ve özel sekmeler açma gibi sesli komutlar da bekleniyor.

Sesli Notlar: Siri, tamamen eller serbest sesli not kaydı yapmayı mümkün kılacak. Kullanıcılar, Siri'ye yeni bir kayıt oluşturmasını, konuşmaya başlamasını, kaydı durdurmasını, belirli bir isim vermesini ve belirli bir klasöre taşımasını sesli komutlarla yapabilecekler.

Apple Insider'ın raporu, Siri'nin getireceği yenilikler hakkında neredeyse her şeyi ortaya koyuyor, bu yüzden tam detayları öğrenmek isteyenler için okumaya değer.

Lansmanla ilgili olarak, Apple sızıntı uzmanı Mark Gurman, bu özelliklerin hepsinin hemen kullanıma sunulmayacağını belirtiyor. Bazıları WWDC'de duyurulabilirken, gerçek yayınları 2025 yılına kadar çeşitli yazılım güncellemeleriyle gerçekleşebilir.

WhatsApp Business'a yapay zeka desteği geliyor
Ming-Chi Kuo'ya göre iOS 18’de gelişmiş yapay zeka özellikleri lansmanda olmayabilir
Apple Vision Pro'ya rakip: Huawei VR tanıtım tarihi ve özellikleri netleşti
Sonraki Haber