Musk OpenAI’ye karşı açtığı dava geri çekildi

Elon Musk, OpenAI’ye karşı açtığı sözleşme ihlali davasını geri çekti.

Günümüzde en çok konuşulan konuların başında yapay zeka geliyor. Yapay zeka denilince ise akla hemen ChatGPT, Gemini gibi firmalar geliyor. Hal böyle olunca hiç bir fırsatı geri çevirmeyen ELon Musk çeşitli gerekçelerle kendisinin de kurucu ortağı olduğu OpenAI şirketine dava açmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde beklenmedik bir gelişme yaşandı ve Elon Musk, OpenAI’ye karşı açtığı sözleşme ihlali davasını, Kaliforniya eyalet mahkemesinin davayı reddetme talebini görüşmesinden bir gün önce geri çekti. Musk’ın şubat ayında açtığı dava, OpenAI kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman’ı, şirketin kar amacı gütmeyen statüsünü ihlal edip, kar elde etmeyi ön planda tutmakla suçluyordu.

35 sayfalık dava dosyasında, Musk, OpenAI’nin Microsoft’un 13 milyar dolar yatırım yaparak yüzde 49 hissesine sahip olduğu, kapalı kaynak kodlu fiili bir Microsoft iştiraki haline geldiğini iddia etti. Microsoft, OpenAI’nin teknolojisini, Windows ve Office gibi ürünlere entegre ettiği Copilot adlı üretken yapay zeka araçlarını güçlendirmek için kullanıyor.

OpenAI, davanın reddedilmesini talep ederken, Musk’ın davadan elde edeceği bilgileri şirketin “özel kayıtlarına ve teknolojisine” erişim sağlamak için kullanabileceğini öne sürdü. Ayrıca, şirketin ihlal edilecek bir kuruluş anlaşması olmadığını belirtti. OpenAI ve Musk’ın avukatı Alex Spiro, haber sitelerinin yorum taleplerini cevapsız bıraktı.

Musk, 2015 yılında OpenAI’nin kurucularından biri olmasına rağmen, üç yıl sonra organizasyonun yönü konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle şirketten ayrıldı. Şu anda, Grok adlı ChatGPT rakibi bir yapay zeka ürünü geliştiren ve X platformuna entegre eden xAI adlı bir yapay zeka girişimini yönetiyor. xAI, Andreessen Horowitz ve Sequoia Capital gibi önde gelen yatırımcılardan 6 milyar dolarlık fon topladı. Şimdilik diğer yapay zeka araçlarının bir hayli gerisinde olan Grok pazarda kendine yer bulmaya çalışıyor.

Pazartesi günü Musk, OpenAI ile iş birliği yaparak işletim sistemlerine ChatGPT’yi entegre eden Apple cihazlarını şirketlerinden yasaklayacağını duyurdu. Bu adım, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı ve birçok kişi tarafından dikkatle takip ediliyor. Musk’ın bu hamlesinin kendince geçerli bir sebebi var. Ona göre Apple kullanıcı verilerini teknoloji transferi karşılığında OpenAI ile paylaşacak. OpenAI ise bunları ChatGPT’yi eğitmekte kullanacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yapay zeka yarışı insanlık için bir tehlike olabilir mi?

LinkedIn'in yapay zeka iş koçu özgeçmişinizi düzenleyip ön yazınızı yazabilir
Arm ve Qualcomm’un çatışması Windows on Arm’ı etkiliyor
BMW 600 binden fazla otomobilini geri çağıracak
Sonraki Haber