Apple’ın AI teknolojisi hakkında bilmeniz gerekenler

Apple’ın Dünya Geliştiriciler Konferansı’ndaki (WWDC) dünkü açılış konuşması, bu sonbaharda halka sunulacak büyük yazılım güncellemelerinin ipuçlarını verdi.

 iOS 18, macOS Sequoia ve watchOS 11’e gelecek büyük değişiklikler arasında RCS desteği, yeni bir Şifreler uygulaması, iPhone ve iPad için yenilenmiş Hesap Makinesi uygulaması ve yeni “Apple Intelligence” sistemi sayesinde pek çok yapay zeka (AI) entegrasyonu bulunuyor. Canlı olarak izleyemeyenler için WWDC 2024’te duyurulan her şeyi özetledik.

Apple bu yıl WWDC’de işletim sistemlerine AI entegrasyonunu nasıl dahil edeceğini açıkladı. “Apple Intelligence” olarak adlandırılan bu yeni üretken yapay zeka sistemi, iOS ve iPadOS 18 ile macOS Sequoia’da günlük olarak kullanılabilecek pratik araçlar olarak kendini gösterecek. Bu özellikler arasında e-postalar ve diğer mesajlar gibi metinleri yeniden yazma, düzeltme ve özetleme yetenekleri, orijinal emoji ve görüntü oluşturma ve daha fazlası bulunuyor. Orijinal görüntü oluşturma ile birlikte, kullanıcıların tanımlamalar ve gereksinimler girerek kendi benzersiz emojilerini oluşturabilecekleri yeni bir özellik olan Gemoji de geliyor. Örneğin, “sörf tahtası üzerinde bir tütü giyen T-rex” gibi tanımlamalar yapılabilir.

Siri, büyük dil modelleri tarafından desteklenecek bir AI entegrasyonuyla yenileniyor. Siri’ye artık bir e-postayı silmesini veya bir fotoğrafı düzenlemesini istemenin yanı sıra, Safari’deki makaleleri ve web sayfalarını özetlemesini veya bir kimlik fotoğrafından kişisel bilgileri çıkararak çevrimiçi bir formu doldurmasını istemek de mümkün olacak. Apple Intelligence’ın en önemli vurgusu ise “kişisel bağlam” olacak. Bu sayede kullanıcılar, doğal dil kullanarak yalnızca belirli aile üyeleri veya arkadaşların yer aldığı fotoğrafları arayabilecekler.

Apple, Apple Intelligence işlemlerinin çoğunun cihaz üzerinde gerçekleştirileceğini belirterek sistemi olabildiğince gizlilik odaklı yapmayı amaçlıyor. Yerel olarak yapılamayan sorgular, Apple’ın işlem merkezlerine gönderilecek. Şirket, daha gelişmiş AI işlemleri için bulutu kullanacak olan Private Cloud Compute adlı bir özellik de oluşturdu. Bu özellik, verilerinizin güvende kalmasını sağlamayı amaçlıyor.

OpenAI’ın ChatGPT’si de Apple Intelligence’a entegre edilmiş durumda ve kullanıcılar, belirli durumlarda ChatGPT ile sorgularını paylaşma izni verebilecekler. Örneğin, belirli malzemelerle menü fikirleri istemek veya dekor önerileri almak için bir mekan fotoğrafı sağlamak gibi. ChatGPT ayrıca iOS ve iPadOS 18’e gelecek yeni Yazma araçlarıyla da çalışacak. ChatGPT’nin iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia ile entegrasyonu bu yılın ilerleyen zamanlarında sunulacak ve Apple, gelecekte diğer AI modellerine de destek eklemeyi planladığını belirtti. Bu da OpenAI ile olan ortaklığının uzun vadeli bir ortaklık olmadığını gösteriyor.

Google'ın Find My Device uygulaması gelişiyor
İşte Snapdragon 8 Gen 4'ün yeni özellikleri
Vivo 40e orta segmenti kasıp kavuracak, işte özellikleri
Sonraki Haber