Şimdi ne olacak? Sosyal medya kapatılıyor mu? (video)
Sosyal medya şirketlerine verilen 10'ar milyon TL cezanın ardından yasaya göre yaşanacak süreçleri bu videoda anlattık.
Dün gündeme bomba gibi düşen Türkiye'de sosyal medya şirketlerine 10'ar milyon TL ceza verilmesinin ardından akıllara 'sosyal medya kapanıyor mu' sorusu gelmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK tarafından, geçen ay yürürlüğe giren sosyal medya yasası kapsamında Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya ağlarının sahibi olan şirketlere verilen 10'ar milyon TL ceza yüzde 90 oranında trafik daraltmasına giden bir sürecin ilk aşaması.
Şimdi ne olacak? Sosyal medya kapatılıyor mu? (video)
Ekim ayında yürürlüğe giren ve Türkiye'de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal medya şirketlerine temsilci bulundurma zorunluluğu getiren yasaya uyan tek şirket Rusya merkezli VK oldu. Bunun dışında Twitter, Facebook, Instagram ve diğer sosyal medya şirketlerinin hiçbiri temsilci atamadı. 3 Kasım 2020 tarihine kadar (yani kanunun yürürlüğe girdiği andan itibaren 30 gün) bir ay içinde atanması gereken temsilcinin atanmaması sonucunda ilgili kurum BTK harekete geçti ve bu şirketlere 10'ar milyon TL ceza verdi.
Peki yasaya göre temsilci atamamakta direnen şirketleri ne gibi yaptırımlar bekliyor. Aşağıdaki sıralamaya baktığınızda bekleyen yaptırımları net olarak görebileceksiniz:
- TEMSİLCİ ATANMAZSA - 4 Kasım 2020
10 milyon TL ceza
- 30 GÜN İÇİNDE TEMSİLCİ ATANMAZSA - 4 Aralık 2020
30 milyon TL ceza
- 30 GÜN İÇİNDE TEMSİLCİ ATANMAZSA - 4 Ocak 2021
Reklam yasağı
- 3 AY İÇİNDE TEMSİLCİ ATANMAZSA - 4 Nisan 2021
Bant genişliği yüzde 50 daraltılacak
- 30 GÜN SONRA DA TEMSİLCİ ATANMAZSA - 4 Mayıs 2021
Bant genişliği yüzde 90 oranında daraltılacak
Sosyal medya şirketleri, bu süreçlerin sonunda da olsa Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve internet trafiği bant genişliğine yapılan müdahale de sonlandırılacak.
Sürecin detaylarını ve olası aşamalarını aşağıdaki videoda değerlendirdik. İyi seyirler:
Yeni sosyal medya yasası ile ilgili sorularınızı bu videonun altında bizlerle paylaşabilirsiniz. Büyüyen Teknolojioku ailesine katkıda bulunmak için YouTube kanalımıza abone olmayı ve videolarımızı beğenmeyi unutmayın. Desteğiniz bizim için önemli ve bu tarz destekler size daha fazla içerik üretmek için bize motivasyon sağlıyor.