Birçok kişi bu özelliklerin ne işe yaradığını bilmiyor! OIS, EIS, HIS, AIS nedir?

Birçok kişi teknolojik cihazlarında bulunan özelliklerin ne işe yaradığını bilmiyor. Bizde bugün sizler için kamerada kullanılan ve görüntü sabitleme sistemi olarak adlandırılan 'OIS, EIS, HIS, AIS Nedir?' i kısaca açıklayacağız. Devamı haberimizde

Günlük hayatta telefon, tablet, bilgisayar, kamera vb. çok fazla teknolojik ürün kullanıyoruz. Peki bu teknolojik ürünlerin teknik bilgilerine ve terimlerine ne kadar hakimiz?

Bazı kişiler için bu terimler oldukça basit ve anlaşılır olsa da bazı kişiler de var ki bu terimleri duyduklarında kafaları oldukça karışıyor ve anlamıyorlar. Bu durum da bir teknolojik alet alırken hangi modelin iyi olduğuna karar verememek veyahut ihtiyacınıza uygun ürünler seçememenize yol açıyor. Bu yazımızda da seri haline getirmeyi planlandığımız ve ismini ‘Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp’ olarak koyduğumuz temel anlatım videolarıyla karşınıza çıkacağız. Geçen hafta bu video serimizin ikincisi olan ‘diyafram nedir?’ çekmiştik. Bu hafta ise akıllarda oldukça kafa karışıklığı yaratan ve birçok kişinin ne işe yaradığını anlayamadığı görüntü sabitleme sistemlerinden bahsedeceğiz.

Eskiden vahşi doğa fotoğrafçıları veya sporcu fotoğrafçıları bir görüntüyü alırken oldukça zorlanırlarmış. Çünkü hareket eden bir nesneyi kaçırmadan tek kareye net bir şekilde almak klasik kameralar için oldukça uğraştırıcıymış. Bu eksikliği gören Sony markası, ilk defa optik stabilizasyon sistemine sahip kamerası DiMAGE A1’i icat etmiş. Ama bu sisteme ilk defa optik görüntü sabitleyici adını koyan ve cihazlarında kullanan marka 1994 yılında Canon markası olmuş. Daha sonra teknoloji gün geçtikçe gelişmiş ve o büyük kameralar yerine bu sistem akıllı cihazlara da aktarılmış. İlk optik görüntü sabitleyicisine sahip olan cihaz 2012 yılında çıkan Nokia Lumia 920 olmuş.

 

Görüntü sabitleyici; akıllı telefon kamerası ile çekim yaparken insan eli ile oluşabilecek titreme, sallama, kayma ya da çevre etkisiyle oluşabilecek ışık değişimi, canlı nesne hareketi gibi olumsuz durumların görüntüyü etkilemesini önleyen, farklı teknolojiler kullanılarak oluşturulan sistemdir. 4 temel görüntü sabitleyici sistemden bahsedebiliriz:

  • Optik görüntü sabitleyici (OIS)
  • Elektronik görüntü sabitleyici (EIS)
  • Hibrit görüntü sabitleyici (HIS)
  • Yapay Zeka destekli görüntü sabitleme (AIS)

Optik görüntü sabitleme (OIS); oldukça yaygın bir problem olan ve kullanıcının hareketinden (sallama, ekrana dokunma) veya kameranın genel hareketinden (kameranın bisiklet veya kask üzerine takılması gibi durumlarda) dolayı meydana gelen bulanık fotoğraf sorununu ortadan kaldırır. Lakin ciddi sarsılmalarda bu durum işe yaramasa da hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. 

Optik görüntü sabitleme sistemi bir donanım ile çalışır ve video çekerken bu donanım sayesinde görüntü kaybı ve kırpma ortaya çıkmaz. OIS cihazlara ek donanım eklendiği için maliyet artışı oluştursa da düşük ışıkta ve sarsılmalarda hayat kurtarıcı bir sistem olduğu için çokça tercih ediliyor.

Elektronik görüntü sabitleyici (EIS); bir videoda en yüksek kontrasta sahip noktayı bulur ve tüm çerçeveyi bu noktaya göre sabitler. Bu nedenle video çerçeveden kırpılacak ve görüntü kaybı ortaya çıkacaktır. Geniş açılı görüntülerde sorun yaratmaz ancak yakın çekimlerde görüntüyü bozacak kadar bir kayba neden olabilir. EIS art arda birden çok kare çekilen HDR ve gece modu için idealdir. Ve son olarak OIS sisteminde donanım kullanılıyorken, EIS sisteminin çalışması için bir yazılım kullanıyor.

Hibrit görüntü sabitleyici (HIS); sistem hem elektronik hem de optik görüntü sabitleyici sistemin karışımı gibi düşünebiliriz. OIS sistemi donanım dengelemesini sağlarken, EIS sistemi son bir düzeltme ile tüm pürüzleri ortadan kaldırır. Eğer telefonunuzla profesyonel çekimler yapmayı hedeflemiyorsanız, bir telefon alırken göz önünde bulunduracağınız kriterlerinizin arasında yer almasa da olur.

Yapay Zeka destekli görüntü sabitleme (AIS); kameranın herhangi bir bulanıklık olmadan keskin ve ayrıntılı görüntü sağlamayı sürdürerek özellikle düşük ışıklı koşullarda uzun pozlamalı video veya fotoğraf çekimi yapmasına olanak tanıyan Yapay Zeka destekli bir görüntü sabitleme teknolojisidir.

Sizler için kısaca görüntü sabitleme sistemlerinden bu şekilde bahsetmiş olduk. Bir telefon alırken ihtiyacınıza yönelik olarak tercihleriniz arasında bulundurabilirsiniz.

Razer’dan bir ilk! Yeni bluetooth mikrofonun fiyatı ne kadar olacak?
Xioami 12 inceleme. Minimal ve şık tasarımıyla her kuruşuna değecek o telefon!
Dragon Age: The Veilguard İncelemesi – Aksiyon, keşif ve macera
Sonraki Haber