Wikipedia bir para cezası daha aldı

Çevrimiçi Ansiklopedi Wikipedia'nın sahibi Wikimedia Vakfı, Moskova'nın bağımsız bilgi kaynaklarını yıkma çabası sürdüğü için aşırılık yanlısı olarak kabul edilen içeriği silemediği için perşembe günü bir Rus mahkemesi tarafından para cezasına çarptırıldı.

"Tarihin ikinci taslağı" sunduğunu söyleyen Wikipedia, Moskova'nın silahlı kuvvetlerini şubat 2022'de Ukrayna'ya göndermesinden sonra baskı yoğunlaştığı için Rusça yayın yapmaya devam eden birkaç bilgi kaynağından biri.

Tagansky Bölge Mahkemesi, Wikimedia'yı 800.000 (yaklaşık 10 bin dolar) ruble para cezasına çarptırdığını söyledi. Mahkeme salonundaki Rus haber ajansları, Wikimedia'nın alternatif rock grubu Psychea veya Psyshit tarafından bir şarkı ile ilgili materyallerin resmi olarak "aşırılık yanlısı" olarak adlandırılmasıyla suçlandığını söyledi.

Ajanslar, Rusya'nın Wikimedia'yı geçtiğimiz yıl toplamda 9 milyon (yaklaşık 110 bin dolar) civarında para cezasına çarptırdığını söylüyor.

Vakfın Rusya bölümü daha önce diğer para cezalarının ertelenebileceğine inandığını, ancak Wikipedia'daki çatışma hakkında makale sayısı göz önüne alındığında, buna karşı dava sayısının artabileceğini söyledi.

Wikipedia bir para cezası daha aldı

Rusya yıllarca somut bir sonuç alamadan kendi çevrimiçi ansiklopedi başlatmaya çalıştı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov salı günü bir Rus analogunun "kesinlikle gerekli" olduğunu tekrar vurguladı :”Bu, gerçekten doğrulanmış ve nesnel bilgi içerecek" dedi, "çünkü Wikipedia'nın birçok gerçek, tarihsel, olgusal çarpıtmaya ve diğer hatalara sahip olduğunu biliyoruz."

Devlete ait gaz devi Gazprom tarafından yönetilen kontrollü veya ilişkili Rus yerli teknoloji şirketleri, yabancı internet firmaları engellenirken veya Rusya'dan ayrıldıkça Rusya'nın büyüyen dijital izolasyonunda fırsatları yakalamaya çalışıyor. Ancak Moskova, Twitter'a ve Facebook ve Instagram gibi Meta Platformlarının amiral gemilerine erişimi kısıtlarken, Wikipedia ülkede hala serbestçe kullanılabiliyor.

Instagram beklenen özelliğe kavuşuyor
Bir zamanların efsanesi MSN neden ve nasıl yok oldu?
iPhone 16 Pro’nun rakibi Xiaomi 15 Pro fiyatıyla şaşırttı
Sonraki Haber