Twitter geliştiricilerden de ücret almaya hazırlanıyor!

Geliştiriciler yakında API'sini kullanabilmek için Twitter'a ödeme yapmak zorunda kalacak. Web sitesi, Twitter Dev hesabı aracılığıyla 9 Şubat'tan itibaren API'sinin 1.1 ve 2 sürümlerine ücretsiz erişimi artık desteklemeyeceğini duyurdu.

Bunun yerine "ücretli bir temel katman" başlatacak, ancak şirket bunun ne kadara mal olacağını henüz açıklamadı. Twitter, Elon Musk başa geçtiğinden beri daha fazla para kazanmanın yeni yollarını deniyor. Şimdiye kadarki en büyük değişiklik, kullanıcıların web sitesinin daha önce zor olan mavi onay işaretini satın almalarına olanak tanıyan, ayda 8 ila 11 ABD doları arasında bir abonelik hizmetine dönüşen Twitter Blue oldu.

Geçen yıldan bir New York Times raporu, Musk ve danışmanlarının ücretli doğrudan mesajlar ve videolar ekleme olasılığını da tartıştıklarını söylemişti. Hatta 2016'da kapattığı kısa biçimli video uygulaması Vine'ı yeniden canlandırmayı düşündükleri bile bildirildi. Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın alırken aldığı kredileri ödeyebilmek için olası tüm gelir kaynaklarını araştırıyor. The Information'ın belirttiği gibi, anlaşmayı tamamlamak için Musk birkaç bankadan 13 milyar dolar borç aldı ve banka borcu planlandığı gibi yatırımcılara satamadı. Şirket artık her yıl sadece faiz için 1,5 milyar dolar ödemek zorunda.    

Twitter geliştiricilerden de ücret almaya hazırlanıyor!

Twitter, ocak ayında Tweetbot gibi üçüncü taraf istemciler aniden çalışmayı durdurduğunda, geliştiricilerin API'lerine erişme şeklini değiştirmeyi planladığına dair ilk işaretleri gösterdi. Daha sonra şirket, uygulama yapımcılarını temel hizmetine benzer bir şey oluşturmaktan caydıran geliştirici politikalarındaki bölümü daha önce kaldırmasına rağmen, "uzun süredir devam eden API kuralları" nedeniyle erişimlerini kasıtlı olarak kestiğini doğruladı. Üçüncü taraf Twitter istemcilerinin kapanmasından birkaç gün sonra, web sitesi geliştirici sözleşmesini güncelleyerek "Lisanslı Materyallerine Twitter Uygulamalarının yerini alacak veya benzer bir hizmet veya ürün oluşturmaya veya oluşturmaya teşebbüs etmeye yönelik"  ifadesiyle buraya erişimi yasakladı.

Şirket, bir tweet'inde "Twitter verileri dünyanın en güçlü veri kümeleri arasında yer alıyor" diye yazdı. "Hızlı ve kapsamlı erişim sağlamaya kararlıyız." Twitter'ın geliştiricilerden kendi API'sini kullanmaları için ücret almayı planladığı oldukça açık olsa da, araştırmacılar için istisnalar yapıp yapmayacağını söylemedi. Twitter, akademik araştırmalar için kendi API'sine özel erişim sağlıyor ve akademideki insanlar, sağlık ve siyaset dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki çalışmaları için web sitesindeki verileri kullanabiliyor.

Meta kirli işlerine aralıksız devam ediyor!
Meta inadından vazgeçmiyor! Şimdi onların peşine düştü
Tesla Model 2 Türkiye fiyatı belli oldu, 1.15 milyona Tesla kalitesi
Sonraki Haber