Meta para uğruna şiddete izin verecek!

Meta bir kez daha, Facebook reklamlarında nefret söylemi ve şiddet içeren içeriğin yayılmasını önlemek için yeterince çaba göstermediği iddialarıyla karşı karşıya.

Yeni bir rapor, şirketin nefret söylemi ve şiddete ilişkin politikalarının bariz ihlallerini içermesine rağmen Avrupa'daki izleyicileri hedefleyen bu tür sekiz reklamın ayrıntılarını içeriyor.

Rapor, bu hafta Avrupa'da yürürlüğe girecek Dijital Hizmetler Yasası (DSA) öncesinde sosyal ağın "standart altı denetleme uygulamalarına" dikkat çekmek için çalışmalarını paylaşan gözlemci kuruluş Ekō'dan geldi. Raporda, kuruluşun ağustos ayı başındaki birkaç günlük bir süre boyunca, tamamı yapay zeka tarafından oluşturulan görseller kullanan ve şirketin kurallarına açıkça aykırı olan metinler içeren 13 Facebook reklamını nasıl satın almaya çalıştığı ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Ekō, reklamları herhangi bir kullanıcı görmeden kaldırdı. Grup, reklamların tam metninin gizli tutulmasını talep etti ancak en korkunç örneklerden bazılarının açıklamalarını sundu. Onaylanan reklamlar arasında Fransa'da yayınlanan ve "göç konusundaki tutumu nedeniyle önde gelen bir milletvekilinin idam edilmesi çağrısında bulunan" bir reklamın yanı sıra Alman kullanıcıları hedef alan "Beyazları korumak için sinagogların yakılması çağrısında bulunan" bir reklam da yer alıyor. Meta ayrıca İspanya'da son seçimlerin çalındığını ve bunu tersine çevirmek için insanların şiddetli protestolara katılması gerektiğini iddia eden reklamları da onayladı.

Meta para uğruna şiddete izin verecek!

Meta'nın kontrolleriyle durdurulan bir avuç reklam bulunurken Ekō, reklamların şiddet ve nefret dolu söylemlerden dolayı değil, siyasi olarak işaretlendiği için yayınlanmasının engellendiğini söylüyor. (Şirket, siyasi reklam verenlerin reklam yayınlamaya uygun hale gelmeden önce ek bir inceleme sürecinden geçmesini şart koşuyor.)

Ekō raporu, teknoloji platformlarının bazı hedefli reklam türlerini sınırlamasını ve kullanıcıların öneri algoritmalarından vazgeçmesine izin vermesini gerektiren kapsamlı bir yasa olan DSA kapsamında ek koruma önlemlerini savunmak için kullanıyor. Bu aynı zamanda platformların yasa dışı ve şiddet içerikli içerikle ilgili olanlar da dahil olmak üzere "sistemik riskleri" belirlemesini ve azaltmasını gerektiriyor.

Messenger kullananlar için beklenen güncelleme yıl sonunda geliyor!
TikTok, reklam stratejisinde değişikliğe gidiyor
Samsung Galaxy S25 ailesinin batarya kapasitesi belli oldu
Sonraki Haber