Kullanıcılar Facebook'a daha az güveniyor

ABD ve Almanya’da yapılan anketler, insanların gizlilik konusunda Facebook’a duydukları güvenin azaldığını gösteriyor.

Cambridge Analytica şirketinin 50 milyon Facebook kullanıcısının bilgilerini izinsiz olarak alıp bunları ABD seçimleri ve Brexit oylamasında kullandığının ortaya çıkmasının ardından zor günler geçiren Facebook, insanların güvenini kaybetmiş gibi görünüyor.

Haber ajansı Reuters'ın anketine göre, Amerikalı kullanıcıların yalnızca yarısından azı Facebook’un gizlilik yasalarına uyduğuna inanıyor. Bild am Sonntag Gazetesi tarafından gerçekleştirilen bir başka ankette ise Almanların yüzde 60’ının Facebook ve diğer sosyal ağların demokrasi üzerinde negatif etkisi olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.

Geçen hafta patlak veren veri skandalının ardından Facebook hisseleri yüzde 14 değer kaybetti. Aynı zamanda kullanıcılar #DeleteFacebook (Facebook’u Sil) kampanyasını da başlatarak insanların Facebook'tan çıkmasına neden oldu.

Reuters ile Ipsos tarafından gerçekleştirilen ankette, ABD'lilerin yalnızca yüzde 41’i Facebook’un gizlilik yasalarına uyduğuna inandıklarını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 66’sı Amazon’un bu yasalara uyduğunu düşünürken, Alphabet yüzde 62, Microsoft ise katılımcıların yüzde 60’ından pozitif görüş aldı.Geçtiğimiz hafta Çarşamba ve Cuma günleri arasında yapılan anket çalışmasına 2 bin 237 kişinin katıldığı açıklandı.

Alman Bild Gazetesi’nin Kantar araştırma şirketiyle gerçekleştirdiği ankette ise katılımcıların yüzde 33’ü Facebook’un demokrasiye pozitif etki yaptığını, yüzde 60’sı ise negatif etkide bulunduğunu belirtti.

eMarketer analisti Debra Williamson, ortaya çıkan bu güvensizliğin insanları gerçekten Facebook’u terk etmeye götürüp götürmeyeceğini söylemek için henüz erken olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Facebook gibi insan hayatının içine işlemiş bir platformu kullanmayı bırakmak psikolojik açıdan bir hayli zor.”

İsrailli araştırma şirketi SimilarWeb, skandalın ortaya çıktığı geçtiğimiz haftada küresel Facebook kullanımında herhangi dramatik bir değişim yaşanmadığına dikkat çekiyor.

Neler olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasında çalışan danışmanlık şirketlerinden Cambridge Analytica'nın 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerini izinsiz olarak aldığı ve bunları seçimi manipüle etmek için kullandığı ortaya çıktı.

Skandal ile ilgili uzun süredir dedikodu nevinden bilgi paylaşımı yapılıyordu. Ancak skandalın gerçek olduğu geçen hafta Facebook tarafından da açıklandı. Patlak vermesiyle beraber birçok kişinin tepki gösterdiği Facebook için Facebook'u Sil isimli bir kampanya da başlatıldı. Bunun sonucunda Space X ve Tesla şirketlerinin sahibi Elon Musk her iki şirketinin de Facebook sayfalarını sildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Mark Zuckerberg, Facebook üyelerinden özür diledi. Bununla kalmayan Facebook, İngiliz ve ABD merkezli gazetelere tam sayfa ilan vererek bir kez daha özür diledi. Üstelik bu ilanlardan biri skandalı ortaya çıkaran Observer gazetesine verildi.

Günümüzde Facebook birçok kullanıcının verilerini izinli bir şekilde alıyor. Bunlar arasında cinsiyet, lokasyon, telefon rehberi, siyasi görüş ve benzeri bilgiler yer alıyor. Bu tarz bilgileri sadece Facebook değil aynı zamanda birçok uygulama ya da platform da topluyor. Toplanan bu bilgiler kullanıcılara reklam gösterilmesi ya da yeni servislerin hazırlanmasında kullanılıyor.

Öte yandan konuyu yargıya taşıyan kullanıcılar da var. Bunlardan birinin aynı zamanda Facebook'un hissedarı da olduğu açıklandı. Yani hem kullanıcılar hem de hissedarları Facebook'a dava açmaya başladı.

Avrupa Birliği tarafından sıkıştırılan Facebook'un kullanıcı başına 40 bin dolar ceza ödemesi de gündemde.

Apple CEO'su Facebook skandalını yorumladı
Facebook tam sayfa özür diledi
Redmi K80 Pro fiyatı hakkında şok iddia, fiyatı iPhone seviyesinde olabilir
Sonraki Haber